Καθησυχαστικές οι ανακοινώσεις του Δημόκριτου σε σχέση με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε στο Μάτι

Καθησυχαστικές οι ανακοινώσεις του Δημόκριτου σε σχέση με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε στο Μάτι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστικές είναι οι ανακοινώσεις του Δημόκριτου σε σχέση με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε στο Μάτι. Οι δειγματοληψίες κατέδειξαν αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων και των επιπέδων αιθάλης,  χαμηλότερα όμως από τα όρια της νομοθεσίας. Πάντως τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Υγείας και Παιδείας υποστήριξαν χθες ότι έχουν κινητοποιηθεί από την πρώτη ημέρα με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων στην πυρόπληκτη περιοχή.

Ο Δημόκριτος τοποθέτησε στο Μάτι όργανα καταγραφής από τις 10 Αυγούστου (περίπου 15 ημέρες μετά την πυρκαγιά) με σκοπό να καταγράψει την επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα της περιοχής. Όπως αναφέρει, την περίοδο 11 – 23 Αυγούστου τα αποτελέσματα των μέσων τιμών των επίπεδων των 24ωρων συγκεντρώσεων καταγράφονται ως εξής: Μικροσωματίδια ΑΣ10: 27,4 ± 5,2  μg/m3, αιθάλη: 0,7 ± 0,3  μg/m3, βαρέα μέταλλα: καμία διαφορά με τις αναμενόμενες τιμές υποβάθρου.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι βασικές παράμετροι του αερολύματος στην περιοχή δεν παρουσιάζουν έκθεση του πληθυσμού σε συγκεντρώσεις πέραν των επιτρεπόμενων. Συστήνεται να αποφεύγεται η μαζική εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης λόγω της τοπικής επιβάρυνσης που μπορεί να προκληθεί», αναφέρει η ανακοίνωση του Δημόκριτου. Να σημειωθεί ότι ο Δημόκριτος ξεκίνησε χθες νέες δειγματοληψίες σε μεγαλύτερο αριθμό αερίων ρύπων, ενώ θα ελεγχθεί και η πρωτογενής παραγωγή, αν υπάρχει, προκειμένου να προταθούν κατευθυντήριες οδηγίες για την απορρύπανση της περιοχής.

Περιορισμένο είναι το πρόβλημα και στη θάλασσα στην πυρόπληκτη περιοχή, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ. Όπως ανακοινώθηκε χθες, ελήφθησαν δείγματα για τον εντοπισμό πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων και οργανοχλωριωμένων ενώσεων, που σχηματίζονται από την καύση οργανικής ύλης. «Οι τιμές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά που έχουν μετρηθεί σε διάφορες ελληνικές θάλασσες», αναφέρεται. «Μόνο σε ένα δείγμα παρατηρ’ηθηκαν ελαφρά αυξημένες τιμές, αρκετά χαμηλότερες όμως από τη μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση». Όπως αναφέρεται, οι μετρήσεις θα ολοκληρωθούν με την ανάλυση των δειγμάτων για τον προσδιορισμό τυχόν βαρέων μετάλλων και θα συνεχιστούν το φθινόπωρο. «Καθαροί» ήταν και οι έλεγχοι στην ποιότητα του πόσιμου νερού.

Πάντως τα τρία υπουργεία (Περιβάλλοντος, Υγείας, Παιδείας) που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την προστασία των πολιτών στις πυρόπληκτες περιοχές και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι έχουν λάβει κάθε δυνατό μέτρο.

Επίδομα ενοικίου

Εντωμεταξύ χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για την επιδόση ενοικίου/συγκατοίκησης για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής αλλά και της Πελοποννήσου. Η επιδότηση αφορά όσους έχασαν στην πυρκαγιά την πρώτη και κύρια κατοικία τους (είτε ήταν δική τους είτε την ενοικίαζαν) και θα ενοικιάσουν ή θα φιλοξενηθούν εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, εφόσον δεν διαθέτουν κενή ή δευτερεύουσα κατοικία σε απόσταση 50 χλμ. Η επιδότηση έχει διάρκεια δύο ετών για τους ιδιοκτήτες και 6 μηνών για τους ενοικιαστές και χορηγείται ανά τρίμηνο ως εξής: Για μεμονωμένα άτομα 300 ευρώ το μήνα, ποσό που αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά άτομο και φθάνει το ανώτατο στα 500 ευρώ, για οικογένειες με περισσότερα από 4 άτομα.

Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση για την εφάπαξ ενίσχυση δεν χρειάζεται να προσκομίσουν εκ νέου τα στοιχεία. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ωστόσο πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στα γραφεία του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) Ανατολικής ή Δυτικής Αττικής (το τελευταίο και για τους πυρόπληκτους της Κορινθιας) ή στην κεντρική Διεύθυνση Αποκατάστασης Κεντρικής Ελλάδας στην Περιφέρεια Αττικής.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή