ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κερνώντας καφέ άπορους κατοίκους στην Κηφισιά

Κερνώντας καφέ άπορους κατοίκους στην Κηφισιά

Την έμπρακτη συμπαράσταση σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν οι κάτοικοι της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας μέσω μιας νέας κοινωνικής δράσης. H κοινωνική δράση της Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Κηφισιάς, «από μένα για σένα», σκοπό έχει, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, να καλλιεργήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών. «Είναι περίπου 500 δημότες, τους οποίους έως σήμερα στηρίζουμε συστηματικά δίνοντας τρόφιμα, φάρμακα και μαγειρεμένο φαγητό, που μας προσφέρουν με τη σειρά τους η Σχολή Ικάρων αλλά και στρατόπεδα από την ευρύτερη περιοχή» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιώργος Τσούλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της «Κοινωνικής Μέριμνας». «Ωστόσο, με τη νέα δράση, θέλουμε να εμπλέξουμε όλους τους δημότες, που θα είναι σε θέση, ανάλογα με το βαλάντιό τους να προσφέρουν έναν καφέ, ένα καρβέλι ψωμί ή και ένα πλήρες γεύμα σε κάποιον συμπολίτη τους».

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: η «Κοινωνική Μέριμνα» θα υπογράφει ένα μνημόνιο συνεργασίας με ιδιοκτήτες καφέ, φούρνων, κρεοπωλείων, σούπερ μάρκετ και εστιατορίων. «Ολες οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στη δράση θα έχουν ένα διακριτικό σήμα στη βιτρίνα τους, τα σούπερ μάρκετ θα έχουν ένα καλάθι με το λογότυπο της δράσης στην είσοδο», διευκρινίζει ο κ. Τσούλος, «έτσι, οι πελάτες θα γνωρίζουν ότι θα μπορούν, εφόσον θέλουν, πληρώνοντας για τη δική τους κατανάλωση αγαθών ή την αγορά προϊόντων, να αφήνουν το ανάλογο αντίτιμο “κερνώντας” κάποιον που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για έναν καφέ ή μία τυρόπιτα».

Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για το ποια καταστήματα έχουν απόθεμα προσφοράς μια δεδομένη μέρα θα παρέχεται από ειδική ιστοσελίδα, που θα ανανεώνεται καθημερινά. «Οι επιχειρηματίες, με τους οποίους θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή με ένα κλικ», προσθέτει ο ίδιος. «Κάθε μήνα θα κάνουμε απολογισμό για την πορεία του προγράμματος, που ξεκινούμε πιλοτικά για τέσσερις μήνες».

Εξυπακούεται ότι οι ωφελούμενοι διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που πιστοποιούν την πραγματική οικονομική δυσχέρεια. «Οσο παράξενο και αν ακούγεται σε πολλούς, η οικονομική κρίση επηρέασε και κατοίκους εύπορων προαστίων, όπως η Κηφισιά και η Νέα Ερυθραία», υπογραμμίζει ο κ. Τσούλος, «πρόκειται κυρίως για νέους οικογενειάρχες, που έχουν μεν κληρονομήσει ακίνητα τα οποία φορολογούνται σήμερα αδρά, αλλά οι καθαρές αποδοχές τους δεν είναι ανάλογες».