Μητσοτάκης: «Μεγάλη τομή ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους»

Μητσοτάκης: «Μεγάλη τομή ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμβληματική μεταρρύθμιση που αποτελεί τομή στον τρόπο αντίληψης της οργάνωσης του κράτους χαρακτήρισε την πρότασή του για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σηματοδοτώντας και τo πόσο επενδύει η Ν.Δ. στη συγκεκριμένη τομή που ικανοποιεί το ζητούμενο της αποκέντρωσης.

«Πιστεύουμε σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία στηρίζεται στη βαθιά μου πεποίθηση ότι το αποκεντρωμένο κράτος λειτουργεί καλύτερα από το συγκεντρωτικό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «πολύ σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία» που κάνει πράξη το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «να μπορεί να διαχειρίζεται η ίδια τα του οίκου της».

Η πρόταση, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, βρήκε θετική την πλειοψηφία των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ. Ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι πρόκειται για μία θετική βάση από την οποία μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της Ν.Δ. και των δήμων, καθώς ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη της Ν.Δ. και της ΚΕΔΕ με στόχο τη βέλτιστη εξειδίκευση της πρότασης.

Απαντώντας μάλιστα στην κριτική που προέρχεται από την κυβέρνηση περί αντισυνταγματικότητας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο άρθρο 102 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο το κράτος λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, με ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση που προτείνει κάνει πράξη την επιταγή του συγκεκριμένου άρθρου. Μάλιστα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά με βάση το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος «γίνεται πράξη η συνταγματική επιταγή για αποκέντρωση».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για πρωτοβουλία που ενδυναμώνει την αυτονομία, την ανταποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Οπως είπε, «ο πολίτης μπορεί να αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα πού πηγαίνουν τα χρήματα τα οποία ο ίδιος πληρώνει και ο αιρετός να λογοδοτεί και για τα έσοδα, αλλά και για τις δαπάνες». Απαντώντας στο από πολλούς προβαλλόμενο επιχείρημα για το χάσμα ανάμεσα στους πλουσιότερους και τους φτωχότερους δήμους, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «δημοσιονομική αλληλεγγύη», καθώς επανέλαβε ότι στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού θα υπάρχει ένας «εξισορροπητικός μηχανισμός», ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στους φτωχότερους δήμους –σε αυτούς δηλαδή των οποίων τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ υπολείπονται των εσόδων που εισπράττουν οι δήμοι από τον τακτικό προϋπολογισμό– να μην έχουν κενό που θα οδηγούσε στη συνέχεια στην υποβάθμιση των υπηρεσιών τους. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, υποστήριζαν ότι με την πρόταση «οι δήμοι με εύπορους δημότες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους και οι λαϊκοί δήμοι ή θα αυξήσουν νομοτελειακά τον ΕΝΦΙΑ για να επιβιώσουν ή αλλιώς θα καταρρεύσουν».

Αναδίπλωση Α.Π.

Στο μέτωπο της εισαγγελικής έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι, στην Πειραιώς μιλούσαν για αναδίπλωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της Ξένης Δημητρίου για αναστολή της έρευνας, κίνηση που η Ν.Δ. κατήγγειλε ως «αθέμιτη παρέμβαση» στη Δικαιοσύνη. Η Ν.Δ. σήκωσε και χθες τους τόνους, καθώς ο τομεάρχης και ο αναπλ. τομεάρχης Δικαιοσύνης Ν. Παναγιωτόπουλος και Κ. Καραγκούνης, επισκέφθηκαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, ζητώντας διευκρινίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή