ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδικες για τη Λέσβο οι εικόνες από το ΚΥΤ της Μόριας

Αδικες για τη Λέσβο οι εικόνες από το ΚΥΤ της Μόριας

Στη διαπίστωση ότι το πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι μεγαλύτερο από τις δυνατότητες της Ελλάδας κατέληξε η Μιμή Ντενίση που επισκέφθηκε χθες τη Λέσβο και ξεναγήθηκε στους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ. «Οι εικόνες που βγαίνουν στο εξωτερικό και ντροπιάζουν την Ελλάδα, αλλά και το νησί που έδειξε τόσο μεγάλη ανθρωπιά είναι άδικες.

Με το μικρό ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει γίνονται συνεχώς προσπάθειες, που υπονομεύονται από την αύξηση των ροών, τις αργές διαδικασίες εξέτασης του ασύλου, με αποτέλεσμα μικρά παιδιά να βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά και γυναίκες που ταξίδεψαν μόνες τους να γίνονται ο πιο εύκολος στόχος», τόνισε η κ. Ντενίση στην «Κ» μετά την επίσκεψή της στο ΚΥΤ Μόριας. Νωρίτερα επισκέφθηκε την κλινική των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» με τους οποίους συνεργάζεται: «Οι ΓΧΣ πάντα ειλικρινείς και γνώστες του πεδίου τονίζουν ότι από τον περασμένο Ιανουάριο έως και 23 άτομα έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση εντός του ΚΥΤ. Eχουν δίκιο όταν επισημαίνουν ότι οι ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πρέπει να αναχωρούν το συντομότερο». Στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, η κ. Ντενίση υπογράμμισε ότι «είναι ένας πολύ οργανωμένος καταυλισμός. Εκεί υπάρχει αξιοπρέπεια και δεν περιμένει ο κόσμος πέντε ώρες στην ουρά για το φαγητό. Εκεί επιτέλους είδα χαμογελαστά πρόσωπα».

Τα προβλήματα που βιώνει το ΚΥΤ Μόριας, «η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά τη Μυτιλήνη», όπως το χαρακτήρισε η κ. Ντενίση, συζήτησε και με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Η γνωστή ηθοποιός που έχει δηλώσει πολλές φορές θαμπωμένη από τις ομορφιές του νησιού, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», πολλά γυρίσματα της οποίας θα γίνουν στη Λέσβο. «Σκοπεύω να αναδείξω την υπέροχη πλευρά του νησιού, τα αρχοντικά της Μυτιλήνης, με γυρίσματα που θα κρατήσουν δύο μήνες, ξεκινώντας από τον ερχόμενο Μάρτιο», δήλωσε. Το σενάριο εκτός από την ηθοποιό υπογράφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας Μάρτιν Σέρμαν. Πρωταγωνιστούν η Βανέσα Ρεντγκρέιβ και η Ολυμπία Δουκάκη, βραβευμένη με Oσκαρ, Ελληνίδα στην καταγωγή, με τις ρίζες της στη Λέσβο και στο Αδραμύττι της Τουρκίας.