Στο Μουσείο Γουλανδρή, τους έζωσαν τα φίδια

Στο Μουσείο Γουλανδρή, τους έζωσαν τα φίδια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο, εύκολα βρίσκει κανείς τουλάχιστον 20 κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες τα φίδια πρωταγωνιστούν. Ολες είναι ταινίες τρόμου, από το κλασικό «Ανακόντα» μέχρι μια σειρά που ονομάζεται «Σπασμοί». Ακόμη και ο ηρωικός κινηματογραφικός χαρακτήρας Ιντιάνα Τζόουνς πάσχει από ερπετοφοβία, ενώ στο κλασικό παιδικό «Βιβλίο της Ζούγκλας» του Ρ. Κίπλινγκ ο βόας Κάα, από τα ψηλά κλαδιά του δέντρου του, προσπαθεί διαρκώς να υπνωτίσει με κακούς σκοπούς τον Μόγλη και τα άλλα υποψήφια θύματά του. Κι όμως, τα παιδιά δεν φοβούνται τα φίδια. Αντίθετα, είναι εκείνα που παρασύρουν τους γονείς τους για μια επίσκεψη στην εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση «Ζωντανών ερπετών και αμφιβίων» εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που διοργανώνει το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία (ΕΛΕΡΠΕ). Στόχος αυτής της έκθεσης, που πραγματοποιείται στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ, είναι να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τα ερπετά και αμφίβια της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών, και να παρουσιάσει τη χρησιμότητα και τον ρόλο τους στη φύση και στη ζωή μας γενικότερα. Με ανάλογο περιεχόμενο, άλλωστε, διοργανώνεται σήμερα και αύριο στον ίδιο χώρο το 2o Ερπετολογικό Συμπόσιο με πολλούς ομιλητές.

«Αν δεν υπήρχε ο Οφις του Προπατορικού Αμαρτήματος», μας είπαν χαριτολογώντας οι υπεύθυνοι της έκθεσης από το τμήμα Χερσαίας Ζωολογίας του Μουσείου Γουλανδρή, «ίσως ο τρόμος των ενηλίκων για τα ερπετά να ήταν μικρότερος». Και μας διαβεβαιώνουν ότι μετά την περιδιάβαση στον χώρο, περνώντας μπροστά από τα 15 μεγάλα terraria που φιλοξενούν περίπου 25 διαφορετικά είδη ερπετών και αμφιβίων, η γνώμη μας θα αλλάξει όπως συμβαίνει στους περισσότερους επισκέπτες. Βατράχια, χελώνες, σαύρες και πολλά φίδια –βόες σφιγκτήρες και ανακόντα–, όλα τα ζώα που εκτίθενται, προέρχονται από τα εκτροφεία της εταιρείας Reptilia Nostra, που ειδικεύεται στα ερπετά και τα εμπορεύεται νόμιμα ως κατοικίδια. Στην έκθεση δεν υπάρχει κανείς αντιπρόσωπος της ελληνικής πανίδας, και όλα τα είδη που παρουσιάζονται είναι ακίνδυνα, με καταγωγή από κάθε σημείο του πλανήτη.

Από τα πιο σπάνια εκθέματα που θα συναντήσουμε εδώ είναι μια νεροχελώνα-αλιγάτορας που τρέφεται με ψάρια και το μικρό φίδι-αρλεκίνος που κατάγεται από τη Νότια Αμερική. Επίσης στον χώρο της έκθεσης, ελεύθεροι επάνω στα κλαδιά τους, παρουσιάζονται μερικοί χαμαιλέοντες, ένας από τη Μαδαγασκάρη κι ένας από την Αραβική Χερσόνησο, που μολονότι συνήθως μένουν ακίνητοι στη θέση τους, αποτελούν τη χαρά των μικρών επισκεπτών. Κι αν οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν, ίσως κάποιο φίδι βγει, στα χέρια των υπευθύνων, από το terrarium για να το αγγίξετε.

​​Εως τις 18/11.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή