Πεντάμηνη αναβολή σε Κ. Γεωργουσόπουλο και Γ. Μιχαλακόπουλο για το θεατρικό μουσείο

Πεντάμηνη αναβολή σε Κ. Γεωργουσόπουλο και Γ. Μιχαλακόπουλο για το θεατρικό μουσείο

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επιθυμία του υπουργείου Πολιτισμού είναι ορατή, δεν ξέρω όμως αν θα πραγματοποιηθεί», είπε χθες ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στην «Κ», λίγες ώρες μετά την εκδίκαση των οφειλών του θεατρικού Μουσείου προς τον ΕΦΚΑ που δικάζονταν σε δεύτερο βαθμό. Τέσσερις υποθέσεις για χρέη προς το Δημόσιο που εκδικαστηκαν στο Δ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου ο πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου (Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου) μαζί με τον αντιπρόεδρο, τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο, σύρθηκαν για άλλη μια φορά όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Χθες πήραν πεντάμηνη αναβολή.

Αυτή τη φορά παρέστη εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Χασιώτης, ο οποιος κατέθεσε στο δικαστήριο «οδικό χάρτη» και προϋπολογισμό για τη λειτουργία του Μουσείου και τον προγραμματισμό του ΥΠΠΟΑ το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικότερα παρουσιάστηκαν οι Οικονομικές υποχρεώσεις του Θεατρικού Μουσείου, τα Δεδομένα που απαιτείται να συνεκτιμηθούν και οι έλεγχοι που είναι απαραίτητοι προκειμένου το ΥΠΠΟΑ να αποφασίσει τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες θα κατευθύνει την παρέμβασή του (οικονομικός έλεγχος των χρήσεων 2009-2013, νομικός έλεγχος της ακίνητης περιουσίας του ΘΜ, συγκρότηση και Έκθεση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη συλλογή του ΘΜ, έλεγχος του Καταστατικού του κ.ά.) Ακόμη, τα κονδύλια που θα χρειαστούν για τη διάσωση, τη συντήρηση και τη μετεγκατάσταση της συλλογής του Θεατρικού Μουσείου (έκθεση σκοπιμότητας, μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, ψηφιοποίηση, συντήρηση εκθεμάτων κ.ο.κ. ), καθώς και για την ανακαίνιση-ανακατασκευή κτιρίου και την ετήσια λειτουργία του μουσείου.

Αναφέρθηκε ότι το Θεατρικό Μουσείο έχει επιχορηγηθεί κατά το διάστημα 2007-2013 με το ποσό των 1.730.000 ευρώ, ότι το σύνολο των οφειλών του Μουσείου προς τους εργαζόμενους, το Δημόσιο και προς τρίτους (τον ιδιοκτήτη του χώρου όπου φυλασσόταν η βιβλιοθήκη του μέχρι να φιλοξενηθεί σε αποθήκες της ΕΡΤ) ανέρχεται στα 1.893.000 ευρώ, καθώς και το κόστος της δαπάνης για την ανακαίνιση και την ανακατασκευή του κτιρίου της οδού Σταδίου όπου θα μεταφερθεί,  μαζί με τις δαπάνες για τις σχετικές μελέτες, τη συντήρηση και την  ψηφιοποίηση του μουσειακού υλικού και τον εξοπλισμό, που ανέρχεται στα 10.770.000 εκατομμύρια ευρώ. Οσο για το λειτουργικό κόστος,  υπολογίζεται στα 600.000 τον χρόνο.

Πεντάμηνη αναβολή σε Κ. Γεωργουσόπουλο και Γ. Μιχαλακόπουλο για το θεατρικό μουσείο-1

Tο Θεατρικό Μουσείο, ιδρυθέν από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, είναι ερευνητικό κέντρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το υπουργείο «έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αναζήτηση ρεαλιστικού σχεδίου για το Θεατρικό Μουσείο και για τους ανθρώπους που δούλεψαν σε αυτό και για αυτό». Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο επιθυμεί  τη διάσωση των συλλογών, των εκδόσεων, των θεατρικών προγραμμάτων «το ίχνος που άφησε το ελληνικό θέατρο στον Τύπο τους τελευταίους δυο αιώνες, τις φωτογραφίες από τις παραστάσεις, τα κοστούμια των πρωταγωνιστών». Τονίζεται ακόμη ότι το ΥΠΠΟΑ «είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσει ότι όλοι οι φορείς που εποπτεύει λειτουργούν με όρους βιωσιμότητας, είναι προσβάσιμοι σε όλους, και έχουν ενεργό ρόλο στον πολιτισμικό χάρτη του τόπου. Γι’ αυτό θεωρεί απαραίτητη τη διατύπωση ενός «Επιχειρησιακού Σχεδίου», ως προϋπόθεση των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν». 

Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις των νυν και πρωην εργαζομένων είναι 770.000 χωρίς του τόκους, ο ΕΦΚΑ 593.000 και μαζί με τα πρόστιμα των 246.000 φτάνει τα 849.000 ευρώ, οι οφειλές στην Εφορία 82.000, τα ενοίκια του διαμερίσματος της οδού Καραμανλάκη 7 στα Πατήσια όπου στεγαζόταν η πλούσια βιβλιοθήκη που έφτασαν τα 192.000 ευρώ. Το σύνολο των οφειλών αγγίζει το 1.893.000 ευρώ.

Το ύψος των χρεών θα μπορούσε να  έχει αποφευχθεί εάν το υπουργείο φρόντιζε όλα αυτά τα χρόνια, από τη λειτουργία ακόμη του μουσείου, ακόμη περισσότερο με τη διακοπή της χρηματικής βοήθειας που του έδινε, να αντιμετωπίσει το θέμα με σοβαρότητα.

Το 2012 το Θεατρικό Μουσείο έλαβε επιχορήγηση 250.000 ευρώ και το 2013 , 66.000 ευρώ. Συνολικά από το 2007 έως το 2013 το Θεατρικό Μουσείο έλαβε επιχορήγηση ύψους 1.730.000 ευρώ.  Ο οικονομικός έλεγχος που έχει γίνει φτάνει έως το 2011 ενώ εκκρεμεί για το 2012 και 2013. Επίσης εκκρεμεί η έκθεση επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Τώρα για τη μεταφορά του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελλληνικού θεάτρου – Θεατρικού μουσείο στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Σταδίου 7 (κληροδότημα Αλέξανδρου Σούτζου) όπου όπως είχε ανακοινωθεί επι θητείας της Λυδίας Κονιόρδου θα στεγαστούν τα πολύτιμα αρχεία,οι συλλογές, η βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις που τώρα φυλάσσονται σε κούτες σε χώρο της ΕΡΤ, προβλέπονται: 30.000 ευρώ για επιστημονική έκθεση σκποπιμότητας,40.000 ευρώ για έκθεση εμπειρογνωμόνων και εκτίμηση περιεχομένου, τροποποίηση του κανονισμού Εθνικού θεάτρου και ίδρυση νέας διεύθυνσης, 700.000 για μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, 1.000.000 ευρω για τη συντήρηση του υλικού, 1 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του, 1 εκατ. ευρώ για μελέτη ανακαίνισης – ανακατασκευής του κτηρίου της οδού Σταδίου (κυριότητας του Εθνικού θεάτρου), άλλα 4.200.00 ευρώ για την ανακαίνιση και ανακατασκευή των χώρων του που είναι 1600 τ.μ., 3.000.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του.

Δηλαδή συνολικά θα δοθούν 10.970.000 ευρώ.

«Μακάρι να γίνει ένας νέος θεσμός και το Θεατρικό ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μουσείο. Πρέπει να είναι ένα Εθνικό Μουσείο του Θεάτρου» λέει ο κ. Γεωργουσόπουλος και συνεχίζει: «Η κ. Ζορμπά δείχνει αποφασισμένη. Μάλιστα στο δικαστήριο ο κ. Χασιώτης έφερε έγγραφο της υπουργού Πολιτισμού ότι είναι σύμβουλός της. Αυτή την φορά ήταν πιο οργανωμένοι».

Το πρόβλημα με το θεατρικό Μουσείο μέχρι σήμερα είναι ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση αλλά και καμία συνέχεια σε όσα σχέδια έγιναν κατά καιρούς. Όπως θυμίζει ο κ.Γεωργουσόπουλος: «Είχαμε φτάσει και παλιά στη λύση του προβλήματος με νόμο που πήγε να ψηφιστεί επί της θητείας της Αντζελας Γκερέκου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή