Η ανάπλαση του Λυκαβηττού

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπέροχο αττικό φως που τύλιγε χθες το πρωί τον χώρο του ανοικτού θεάτρου στον Λυκαβηττό δεν ήταν αρκετό για να απαλύνει την εικόνα της εγκατάλειψης. Από το 2008, οπότε το θέατρο έκλεισε λόγω στατικών προβλημάτων, μέχρι σήμερα ένα άλλοτε τοπόσημο της καλοκαιρινής Αθήνας έχει «σβηστεί από τον χάρτη». Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, υπόσχεται ότι το 2019 θα αποτελέσει και πάλι σημείο αναφοράς, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η ανάπλαση του κενού σήμερα χώρου που το περιβάλλει, προκειμένου να μετατραπεί από πάρκινγκ σε «πανόραμα».

Χθες, η ηγεσία των δύο συνεργαζόμενων φορέων (ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ Γιάννης Πολύζος, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου), μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, παρουσίασε τα σχέδιά της για την περιοχή.

Η παρέμβαση ΕΤΑΔ και Περιφέρειας θα γίνει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την προκήρυξη διαγωνισμού για τη στατική ενίσχυση του θεάτρου και την επισκευή του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του, ώστε σύντομα να επαναλειτουργήσει. Το δεύτερο αφορά την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, που ανήκει στην ΕΤΑΔ (35,6 στρέμματα). «Η πρώτη πρόκληση είναι να ολοκληρώσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες τις μελέτες που είχαν γίνει σε σημαντικό βαθμό και τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε να τα παραδώσουμε όλα στις 7 Δεκεμβρίου στη Διεύθυνση Προγραμματισμού Εργων της Περιφέρειας Αττικής», ανέφερε ο κ. Πολύζος. Οπως εξήγησε η κ. Δούρου, ο διαγωνισμός μπορεί να δημοπρατηθεί ακόμα και εντός Δεκεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα ανάθεσης των έργων είναι μάλλον υπεραισιόδοξο. «Ο μελετητής μπορεί να εγκατασταθεί στις αρχές Απριλίου. Θεωρούμε ότι εντός 6 μηνών μπορεί να ολοκληρώσει το έργο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προλάβουμε το καλοκαίρι του 2019, αλλά το φθινόπωρο του ίδιου έτους», εκτίμησε ο κ. Πολύζος. Το έργο θα έχει προϋπολογισμό 1,98 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Θα ακολουθήσει η προκήρυξη πανευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον περιβάλλοντα χώρο. «Η εικόνα του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου δεν είναι αντάξια μιας σύγχρονης μεσογειακής πρωτεύουσας», ανέφερε ο κ. Πολύζος. «Στις 10 Δεκεμβρίου θα αναρτήσουμε στον ιστότοπο της ΕΤΑΔ την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την έκταση. Στις 8 Μαρτίου θα κλείσει ο διαγωνισμός και στις 19 Μαΐου θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα», προσέθεσε. Στη συνέχεια, όπως εξήγησε η κ. Κυπριανίδου, ο νικητής του διαγωνισμού θα αναλάβει να εκπονήσει τις οριστικές μελέτες, για τις οποίες η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει 250.000 ευρώ από ίδιους πόρους. Από τις μελέτες θα προκύψει και το κόστος των έργων διαμόρφωσης, που εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Βασική κατεύθυνση του διαγωνισμού είναι η δημιουργία ενός «πανοράματος». Ετσι, η πρόταση θα περιλαμβάνει την ανασύσταση και τη μετατροπή του χώρου στάθμευσης σε δημόσιο χώρο κατόπτευσης και αναψυχής, που θα είναι ανοικτός και επισκέψιμος όλο το 24ωρο. Παράλληλα, η μελέτη θα ασχοληθεί με την αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου και τον ανασχεδιασμό των υποστηρικτικών κτιριακών κατασκευών (λ.χ. εκδοτήρια εισιτηρίων, αποχωρητήρια κ.λπ.), ώστε να αναδειχθεί η αισθητική αξία του θεάτρου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στη χώρα μας, και να αναβαθμιστεί η λειτουργία του.

«Ζευγάρι» με το «Ακροπόλ»

Η ανάπλαση του Λυκαβηττού-1

Η επαναλειτουργία του «Ακροπόλ» θα συνδυαστεί με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουν το υπουργείο και η «Ανάπλαση Αθήνας» στην ευρύτερη περιοχή του μουσείου.

«Ζευγάρι» με το κτίριο του «Ακροπόλ», το εντυπωσιακό αρ νουβό κτίριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα αποτελέσει το θέατρο του Λυκαβηττού. «Προσβλέπουμε στη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου φορέα διαχείρισης με νεανικό χαρακτήρα», ανέφερε χθες η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά. «Το κτίριο των 4.500 τ.μ. θα ανοίξει ως ένας μεγάλος πολιτιστικός χώρος για τους νέους, με προσκλήσεις, ανοιχτούς διαγωνισμούς, μικρά φεστιβάλ και διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες. Εκτιμώ ότι θα είναι σημαντικό ο νέος φορέας να έχει ένα θερινό θέατρο (σ.σ. του Λυκαβηττού) που να το διαχειρίζεται. Φυσικά το πρόγραμμα του θεάτρου θα υποστηριχθεί και με συνεργασίες με άλλους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών κ.λπ.». Ο νέος φορέας θα είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Σύμφωνα με την κ. Ζορμπά, το «Ακροπόλ» θα ανοίξει πιλοτικά τις πόρτες του το πρώτο τρίμηνο του 2019. «Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις σύντομα», ανέφερε. Η επαναλειτουργία τού από ετών αποκατεστημένου κτιρίου της Πατησίων θα συνδυαστεί με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουν το υπουργείο και η «Ανάπλαση Αθήνας» στην ευρύτερη περιοχή του μουσείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή