Επεισόδια και συγκρούσεις στην πρώην ΑΣΟΕΕ

Επεισόδια και συγκρούσεις στην πρώην ΑΣΟΕΕ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση μερίδας φοιτητών που ανήκουν σε παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προκάλεσε η έρευνα της Αστυνομίας στους υπό κατάληψη χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και κυρίως η απόφαση της Συγκλήτου να αναστείλει τη λειτουργία του πανεπιστημίου έως και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Χθες το πρωί, περίπου 200 φοιτητές της ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση) και της ΑΡΕΝ (Αριστερής Ενότητας) συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας και πραγματοποίησαν πορεία προς το κτίριο της πρώην ΑΣΟΕΕ. Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς των ΜΑΤ και, αφού τους απώθησαν προσωρινά, έκοψαν το λουκέτο στην εξωτερική πόρτα και μπήκαν στο προαύλιο του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. περιέγραψε ως εξής τα γεγονότα: «Την 12.30 ώρα, περίπου 100 άτομα προσέγγισαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και, αφού έσπασαν με κόφτη το λουκέτο της εξωτερικής εισόδου, επιχείρησαν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο. Οι αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για να αποτρέψουν την είσοδο δέχτηκαν επίθεση από τα άτομα, πολλά από τα οποία χρησιμοποίησαν καδρόνια και άλλα αντικείμενα». Οι άνδρες των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα στον περίβολο της σχολής αναγκάζοντας τους φοιτητές να υποχωρήσουν προς τα σκαλιά στην κεντρική είσοδο του κτιρίου και στη συνέχεια μπήκαν στο προαύλιο δημιουργώντας κλοιό γύρω τους. «Για να αποκλιμακώσουν τις επιθέσεις, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Για περίπου μία ώρα, διαδηλωτές και αστυνομικοί παρέμεναν οι μεν απέναντι από τους δε.

Στη συνέχεια, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε ρόλο διαπραγματευτή ήρθε σε επικοινωνία με τους νεαρούς, διαμηνύοντάς τους ότι σε περίπτωση που δεν αποχωρήσουν από τον περιβάλλοντα χώρο του πανεπιστημίου, θα συλληφθούν. Μάλιστα, στην Πατησίων πήγαν και λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να μεταφέρουν τους διαδηλωτές στη ΓΑΔΑ, εφόσον λαμβανόταν η σχετική απόφαση. Τελικά, και ενώ έξω από το πανεπιστήμιο είχαν πάει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Θεανώ Φωτίου, όπως και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, αποφασίστηκε τα ΜΑΤ να υποχωρήσουν και να δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητές – διαδηλωτές να αποχωρήσουν ειρηνικά από το πανεπιστήμιο. Αυτό συνέβη στις 2.45 μ.μ. Οι νεαροί έκαναν πορεία προς το Πολυτεχνείο, ενώ απηύθυναν κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

Στα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ στη διάρκεια του περιστατικού προσήχθησαν 3 άτομα. Τραυματισμοί υπήρξαν και μεταξύ των διαδηλωτών και μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε, οι άνδρες των ΜΑΤ δεν επέτρεψαν σε άτομα που είχαν πάθει κρίση άσθματος και πανικού να απομακρυνθούν από το προαύλιο του πανεπιστημίου. Των χθεσινών γεγονότων προηγήθηκε η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. εντός του ιδρύματος, η πρώτη μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στη διάρκειά της βρέθηκαν κράνη, γάντια, κουκούλες, ρόπαλα κ.ά. Φοβούμενη τυχόν προσπάθεια ανακατάληψης των αιθουσών από αναρχικούς, η Σύγκλητος αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του πανεπιστημίου μέχρι και τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου την Κυριακή, εξέλιξη που προκάλεσε τη χθεσινή αντίδραση των φοιτητών των ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή