Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για κοινοτικό προϋπολογισμό

Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για κοινοτικό προϋπολογισμό

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία πρόοδος προς άρση του αδιεξόδου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό δεν διεφάνη στη χθεσινή, τρίωρη, συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Ευρέως απορριπτική ήταν η διάθεση απέναντι στην πρόταση του Σαρλ Μισέλ που κατατέθηκε την Παρασκευή.

Το στρατόπεδο των καθαρών συνεισφορέων (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Αυστρία) επέμεινε στην ανάγκη περαιτέρω «εκσυγχρονισμού» του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (δηλαδή μείωση των πόρων για παραδοσιακούς τομείς όπως η ΚΑΠ και η συνοχή), αλλά και στη σημασία να διατηρηθούν οι «διορθωτικοί μηχανισμοί» (rebates) ώστε οι εισφορές των «5» να μην αυξηθούν υπερβολικά.

Στο στρατόπεδο της συνοχής –από το οποίο έχει αποχωρήσει, όπως φαίνεται, η Πολωνία– οι πιο σκληροί ήταν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, με τη στήριξη και των Βαλτικών Χωρών. Αισθητή, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ήταν η συναντίληψη μεταξύ των χωρών του Νότου.

Η Ελλάδα προσδοκά αύξηση των πόρων που έλαβε στο προηγούμενο ΠΔΠ, επικαλούμενη μεταξύ άλλων άρθρο σε προηγούμενη πρόταση για τον προϋπολογισμό που αναφέρεται σε αύξηση της χρηματοδότηση κράτους-μέλους που έχει υποστεί δυσανάλογα μεγάλη οικονομική κρίση. Πολλοί, ωστόσο, θα συμμερίζονται την εκτίμηση Ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος δήλωσε στην «Κ»: «Η συναίνεση ήταν εξίσου σπάνια όσο και ο ήλιος τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες. Είναι πλέον πολύ δύσκολο να φανεί πώς θα προκύψει συμβιβασμός σε αυτήν τη σύνοδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή