Οι φιλόδοξοι πράσινοι στόχοι της Κομισιόν

Οι φιλόδοξοι πράσινοι στόχοι της Κομισιόν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νέα στρατηγική της για την προστασία της βιοποικιλότητας, τη βιώσιμη γεωργία και τη διατροφική ασφάλεια παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η στρατηγική, που αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, είναι μία ακόμη ένδειξη ότι η Ε.Ε. δεν θα εγκαταλείψει την ατζέντα της πράσινης μετάβασης στον βωμό διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φραντς Τίμερμανς, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της προστασίας και αποκατάστασης της βιοποικιλότητας τόσο από την οπτική της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την προαγωγή της υγείας, της ευζωίας, ακόμη και της επιχειρηματικότητας. Η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, αναφέρθηκε σε εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για το 2030: μείωση της χρήσης παρασιτοκτόνων και αντιβιοτικών στη γεωργία και στις ιχθυοκαλλιέργειες κατά 50% και των λιπασμάτων κατά 20%, και αύξηση των εδαφών της βιολογικής γεωργίας στο 25% του συνόλου της καλλιεργήσιμης (από 8% σήμερα). Επιπλέον, όπως είπε, η Επιτροπή θα προωθήσει την υποχρεωτική καταγραφή στις συσκευασίες των τροφίμων της διατροφικής τους αξίας.

Στους στόχους της στρατηγικής περιλαμβάνονται επίσης ο μετασχηματισμός τουλάχιστον του 30% της ξηράς και της θάλασσας της Ευρώπης σε προστατευόμενες περιοχές· η βελτίωση της κατάστασης τουλάχιστον του 30% των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών της Ε.Ε. που παρουσιάζουν τάσεις επιδείνωσης· η αποκατάσταση τουλάχιστον 25.000 χλμ. ποταμών ελεύθερης ροής· και η αναστροφή της μείωσης των πτηνών και των εντόμων σε γεωργικές εκτάσεις (ιδίως των επικονιαστών).

Μεταξύ των μέτρων θα είναι και η φύτευση 3 δισεκατομμυρίων δένδρων ανά την Ευρώπη, «βασισμένη σε πολύ τεκμηριωμένες επιστημονικές αρχές», όπως είπε ο κ. Τίμερμανς, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα είναι στον μέγιστο δυνατό βαθμό ευεργετική.

Σε προηγούμενα προσχέδια της στρατηγικής προβλεπόταν να είναι υποχρεωτική η καταγραφή της αρχικής προέλευσης των προϊόντων γάλακτος και υπήρχαν πιο αυστηρές διατυπώσεις για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι το 71% των αγροτικών εκτάσεων της Ε.Ε. χρησιμοποιείται για τη σίτιση ζωικού κεφαλαίου.

Τα τελευταία 40 έτη, ο παγκόσμιος πληθυσμός των άγριων ειδών μειώθηκε κατά 60% εξαιτίας των επεμβάσεων του ανθρώπου στη φύση. Περίπου 1 εκατομμύριο είδη διατρέχουν τον κίνδυνο εξαφάνισης εντός των επόμενων δεκαετιών. Οι κύριοι παράγοντες αυτής της απώλειας είναι η μετατροπή φυσικών οικοτόπων σε γεωργικές εκτάσεις, η επέκταση των αστικών περιοχών, η υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων και η κλιματική αλλαγή. Η συρρίκνωση των ενδιαιτημάτων των άγριων ζώων και οι πιο συχνές επαφές τους με τους ανθρώπους θεωρούνται βασικοί λόγοι για την αύξηση των ζωονοσογόνων ιών, όπως αυτός που προκαλεί τη νόσο COVID-19.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή