ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Σε λειτουργία η πλατφόρμα Re-Open EU

e-e-se-leitoyrgia-i-platforma-re-open-eu-2383148

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη διαδικτυακή πλατφόρμα Re-Open EU, που παρέχει ενημέρωση σε ταξιδιώτες για τους κανονισμούς και τους περιορισμούς που ισχύουν στα διαφορετικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντλώντας πληροφορίες από τα κράτη-μέλη, η πλατφόρμα παρέχει πρακτικές πληροφορίες για τα μέτρα που ισχύουν για τις διαφορετικές μορφές μετακινήσεων, τους κανόνες για την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση μάσκας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές υπηρεσίες, τους ειδικούς περιορισμούς που ισχύουν σε συγκεκριμένες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές του κάθε κράτους-μέλους κ.ο.κ.

Σχετικά με τη νέα ιστοσελίδα, ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε ότι «θα παρέχει στους ταξιδιώτες εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να προγραμματίσουν με σιγουριά τα ταξίδια τους και να παραμείνουν ασφαλείς στις μετακινήσεις τους. Θα βοηθήσει επίσης τα μικρά εστιατόρια και τους ξενοδόχους, καθώς και τις πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, να εμπνευστούν από καινοτόμες λύσεις που αναπτύχθηκαν από άλλους.»

Το Re-open EU, που διατίθεται και ως εφαρμογή κινητού, αποτελεί μέρος των μέτρων που ανακοίνωσε η Επιτροπή για τον τουρισμό και τις μεταφορές στις 13 Μαΐου 2020. Επιπλέον, η πλατφόρμα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με συστήματα πιστωτικών κουπονιών, τα οποία επιτρέπουν στους καταναλωτές να στηρίξουν τα αγαπημένα τους ξενοδοχεία ή εστιατόρια με την αγορά κουπονιών για μελλοντική διαμονή ή γεύμα όταν ξανανοίξουν. Το περιεχόμενο της Re-Open EU είναι διαθέσιμο στις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.

Σημειώνεται πάντως ότι η ακρίβεια των δεδομένων στην πλατφόρμα εξαρτάται από τη διαρκή ενημέρωσή της από τα κράτη-μέλη. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ελλάδας αναφέρεται ότι, πλην των 29 ασφαλών χωρών για τις αφίξεις από τις οποίες θα ισχύουν μόνο δειγματοληπτικά τεστ, στις υπόλοιπες θα ισχύει υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών για όλους τους επιβάτες, ακόμα κι αν το τεστ τους είναι αρνητικό. Ωστόσο η πολιτική αυτή, με ημερομηνία 12.6, έχει έκτοτε τροποποιηθεί, με τη Βόρεια Μακεδονία να μην εντάσσεται πλέον στις ασφαλείς χώρες (ομάδα Α) και με τις αφίξεις από τις χώρες της Ομάδας Β να υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα μόλις 24 ωρών, ή έως ότου βγει το αποτέλεσμα του τεστ (αν είναι αρνητικό).