Επιτροπή θα επιλέξει στελέχη εκπαίδευσης

Επιτροπή θα επιλέξει στελέχη εκπαίδευσης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα διαδικασία επιλογής στελεχών ψήφισε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με εσπευσμένο τρόπο, καθώς το νομοθετικό του έργο καθυστέρησε λόγω της καραντίνας. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως κάνει λόγο για «διαφανή διαδικασία», ωστόσο η ρύθμιση επικρίνεται με το επιχείρημα ότι θα επιτρέπει να επιλέγονται στελέχη με κομματικά κριτήρια.

Ειδικότερα, η ρύθμιση αφορά τις 116 θέσεις διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς η θητεία των τωρινών έχει λήξει από 31 Ιουλίου 2018. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς εξακολουθούν να ασκούν καθήκοντα διευθυντού εκπαίδευσης, παρότι η ανάδειξη και τοποθέτησή τους έχει ήδη ακυρωθεί από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, ενώ δεκάδες διευθύνσεις εκπαίδευσης λειτουργούν με αναπληρωτές των διευθυντών εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι, που θα επιλεγούν για ένα χρόνο, θα κριθούν από πενταμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από δύο πανεπιστημιακούς και από τρία υψηλόβαθμα στελέχη της διοικητικής δομής του υπουργείου Παιδείας.

Για την αξιολόγηση των υποψηφίων θα συνεκτιμώνται μεταξύ άλλων η υπηρεσιακή κατάσταση, η επιστημονική και παιδαγωγική συγκρότηση, η διδακτική σε συνδυασμό με τη διοικητική εμπειρία. «Επιλέγεται διαφανής διαδικασία από αμερόληπτο και αξιόπιστο συμβούλιο επιλογής, βάσει γενικών και αντικειμενικών προϋποθέσεων και κριτηρίων επιλογής», ανέφερε το υπουργείο Παιδείας.

Πάντως, η ρύθμιση επικρίνεται καθώς η επιλογή θα γίνει χωρίς μοριοδοτούμενα κριτήρια αλλά μόνο με την κατάθεση του φακέλου με το βιογραφικό κάθε υποψηφίου. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο σύστημα ήταν με μοριοδότηση και συμμετοχή μελών του ΑΣΕΠ. «Είναι μια σαφής επιστροφή στο παρελθόν. Ενώ η ηγεσία του υπουργείου είχε όλο το χρόνο να προχωρήσει σε νόμο, και παρά την εξαγγελία ότι θα προχωρήσει σε νέο νόμο, πριν από λίγο καιρό έδωσε παράταση στους νυν  διευθυντές και τώρα προχωρά στη ρύθμιση. Οι επιλογές πρέπει να γίνονται στην ώρα τους και με τρόπο ξεκάθαρο. Πλέον είναι προφανές ότι το σύστημα έγινε για να γίνουν κομματικές επιλογές. Δεν μπορεί να είναι κομματικό

λάφυρο η διοίκηση της εκπαίδευσης», ανέφερε χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Σταύρος Πετράκης.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε χθες η πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας για διορισμό στις 3.457 θέσεις σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (εξ αυτών 1.817 διορισμοί στην πρωτοβάθμια και 1.640 στη δευτεροβάθμια). Οι εγγεγραμμένοι στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες πρέπει να υποβάλουν αίτηση-δήλωση περιοχών προτίμησης για μόνιμο διορισμό. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού (https://opsyd.sch.gr) έως και τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή