Νέα σύμβαση της Κομισιόν για αγορά εμβολίων

Νέα σύμβαση της Κομισιόν για αγορά εμβολίων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη δεύτερη συμφωνία προκαταβολικής αγοράς εμβολίων για την COVID-19 ανακοίνωσε, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή τη φορά με την κοινοπραξία Sanofi – GSK. Η νέα σύμβαση, όπως και η προηγούμενη με την AstraZeneca, δίνει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα αγοράς συνολικά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που αναπτύσσουν από κοινού οι δύο εταιρείες, αν αυτό εγκριθεί από τις ελεγκτικές αρχές – χωρίς όμως την επιλογή που περιλαμβανόταν στην προηγούμενη σύμβαση για την αγορά 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων αν κριθεί αναγκαίο.

Βάσει των όρων της σύμβασης, οι εταιρείες δεσμεύτηκαν για την παροχή σημαντικού μέρους της παραγωγής τους στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μέσω της πρωτοβουλίας COVAX για παγκόσμια πρόσβαση στο εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό. Η κοινοτική χρηματοδότηση προς την κοινοπραξία θα προέλθει από το Εργαλείο Στήριξης Εκτάκτου Ανάγκης (Emergency Support Instrument). Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις τελικού σταδίου για την υπογραφή αντίστοιχων συμβάσεων με τέσσερις ακόμα εταιρείες που προπορεύονται στην κούρσα για το εμβόλιο: την Johnson & Johnson, την CureVac, την Moderna και την BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer.

Σε σχετικό της σχόλιο, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι «σύντομα θα ολοκληρωθούν συμφωνίες με άλλες εταιρείες που θα οικοδομήσουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο πολλά υποσχόμενων εμβολίων, βασισμένων σε διαφορετικές τεχνολογίες, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες να βρούμε έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του ιού». Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι, με την πρόσφατη αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη, «ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ».

Το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι δύο κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας ξεκίνησε κλινικές δοκιμές φάσης Ι/ΙΙ αυτόν τον μήνα και σχεδιάζεται να ξεκινήσει δοκιμές της φάσης ΙΙΙ (σε χιλιάδες ανθρώπους) πριν από το τέλος του έτους. Αν οι δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, και υπό τον όρο της έγκρισης από τις ελεγκτικές αρχές, φιλοδοξούν να το διαθέσουν στην αγορά στο δεύτερο μισό του 2021.

Τον περασμένο Μάιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi, Πολ Χάντσον, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ήταν η πρώτη κυβέρνηση που χρηματοδότησε την ανάπτυξη του πειραματικού εμβολίου της εταιρείας, θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο στην προκαταβολική αγορά δόσεων. Η καταιγίδα που είχε προκληθεί ήταν σύμπτωμα ενός προβλήματος που ο κόσμος ακόμα δεν έχει λύσει: την ανεπαρκή παραγωγική δυνατότητα σε παγκόσμιο επίπεδο για τον αναγκαίο αριθμό εμβολίων. Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στους Financial Times, o Αντάρ Πουναγουάλα, διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου Serum στην Ινδία, του μεγαλύτερου παραγωγού εμβολίων παγκοσμίως, προειδοποίησε ότι με το υφιστάμενο παραγωγικό δυναμικό, δεν θα υπάρξουν αρκετές δόσεις για την κάλυψη όλου του πλανήτη ώς το τέλος του 2024.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή