Ο Τραμπ καταγγέλλει εκλογική νοθεία

Ο Τραμπ καταγγέλλει εκλογική νοθεία

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με περαιτέρω νομικές ενέργειες ενάντια σε αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών σε ορισμένες πολιτείες, καταγγέλλοντας, χωρίς να προσφέρει καμία απόδειξη, εκλογική νοθεία σε πολιτείες που ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται να επικρατεί.

«Θα κινηθούμε νομικά για εκλογική απάτη σε όλες τις πρόσφατες πολιτείες που ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι κέρδισε» έγραψε ο Τραμπ σε tweet, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες πολιτείες ή περιπτώσεις που για τον ίδιο να συνιστούν εκλογική νοθεία. 

 

Σταμάτησε η καταμέτρηση στη Φιλαδέλφεια

Δικαστήριο της Πενσιλβάνιας έκρινε ότι οι παρατηρητές της εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπορούν να στέκονται πιο κοντά για να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων στη Φιλαδέλφεια, μια απόφαση που χαιρετίστηκε αμέσως ως μεγάλη νίκη από τους Ρεπουμπλικάνους.

Μέχρι στιγμής πάντως κανένα δικαστήριο δεν έχει διαπιστώσει παρατυπίες στην καταμέτρηση σε αυτήν την πόλη.

«Επιτρέπει στους παρατηρητές να στέκονται λίγο πιο κοντά, όμως δεν είναι μια εντολή που θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών», είπε η καθηγήτρια νομικής και εκλογική αναλύτρια του τηλεοπτικού δικτύου CNN, Φρανίτα Τόλσον.

Η καταμέτρηση ωστόσο διακόπηκε για ένα διάστημα, καθώς οι Δημοκρατικοί προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας για να ανατρέψουν αυτήν την απόφαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο ούτε απέρριψε, ούτε αποδέχτηκε την προσφυγή και η καταμέτρηση ξανάρχισε.

Στην κομητεία Αλεγκένι πάντως οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να σταματήσουν την καταμέτρηση μέχρι αύριο, κατόπιν συμφωνίας με τοπικό δικαστήριο. Αφορμή στάθηκαν τα περίπου 29.000 κακοτυπωμένα ψηφοδέλτια που έπρεπε να ξανασταλούν σε ορισμένους ψηφοφόρους. Οι τοπικές αρχές συμφώνησαν να μην τα μετρήσουν μέχρι αύριο το απόγευμα, οπότε λήγει η διορία για την παραλαβή επιστολικών ψήφων που στάλθηκαν ανήμερα των εκλογών.

Κολούμπια

Ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν, της Περιφέρειας της Κολούμπια, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπογράψει διαταγή με την οποία θα απαιτεί να διενεργείται εξονυχιστικός έλεγχος, δύο φορές την ημέρα, στα ταχυδρομεία τα οποία εξυπηρετούν Πολιτείες οι οποίες παραλαμβάνουν επιστολικές ψήφους και μετά την ημερομηνία των εκλογών.

Ορισμένες Πολιτείες, όπως η Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα, βάση της νομοθεσίας τους, δέχονται και μετρούν τις ψήφους που φτάνουν τις επόμενες ημέρες. Σε μια αγωγή που κατατέθηκε ωστόσο αναφέρεται ότι η Ταχυδρομική Υπηρεσία (USPS) παρέδωσε περίπου 150.000 ψηφοδέλτια την Τετάρτη. Από αυτά, περίπου 8-9.000 παραδόθηκαν μετά την Τρίτη, μολονότι είχαν ταχυδρομηθεί την Κυριακή.

Φωτ. REUTERS

Κλείνει η ψαλίδα στην Τζόρτζια

Μειώνει την ψαλίδα στην πολιτεία της Τζόρτζια ο Μπάιντεν, καθώς σύμφωνα με την Edison Research, σημειώνει μεγάλο προβάδισμα στην κομητεία Φούλτον. 

Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων στην εν λόγω κομητεία, ο Μπάιντεν προηγείται με 72,6%, ενώ ο Τραμπ ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση με ποσοστό 26,3%.

Σημειώνεται ότι έχει καταμετρηθεί περίπου το 98% των ψήφων σε ολόκληρη την πολιτεία, όπου ο Τραμπ εξακολουθεί να προηγείται με πολύ μικρή διαφορά (49,5%) έναντι του Μπάιντεν (49,2). 

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζεται η καταμέτρηση σε μια σειρά πολιτειών, οι οποίες θα κρίνουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις –και όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης- ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 253 εκλέκτορες από τους 270 που χρειάζεται, έναντι 214 του Ντόναλντ Τραμπ.

Όσο το αποτέλεσμα φέρνει τον Μπάιντεν πιο κοντά στην προεδρία, τόσο το στρατόπεδο του Τραμπ, σε πολιτικό όχι μόνο επίπεδο, κλιμακώνει τις κινήσεις προς την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

Το επιτελείο του προέδρου των ΗΠΑ έχει κινήσει νομικές διαδικασίες προκειμένου να σταματήσει η καταμέτρηση σε Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Τζόρτζια και Μίσιγκαν, ενώ διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους – οι μεν για να συνεχίσει η καταμέτρηση, οι δε για να σταματήσει.

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν διεύρυνε ελαφρά το προβάδισμά του επί του Τραμπ στη Νεβάδα, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Πολιτεία αυτή. Με καταμετρημένο το 87% των ψήφων, ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 48,5% και ο Μπάιντεν 49,5%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research.

Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με ποσοστό 53,1%, έναντι 45,2% για τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο. Διαβάστε αναλυτικά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή