Υπεράσπιση ευρωπαϊκών αξιών αλλά και συνόρων

Υπεράσπιση ευρωπαϊκών αξιών αλλά και συνόρων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εμφαση στην καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και στην υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών της Ευρώπης απέναντι στους θιασώτες του μίσους έδωσαν στις δηλώσεις τους οι ηγέτες της Ε.Ε. που συμμετείχαν χθες σε μία μίνι Σύνοδο Κορυφής με θέμα την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, των οποίων οι χώρες επλήγησαν από τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα. Συμμετείχαν επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Αγκελα Μέρκελ, ως καγκελάριος της προεδρεύουσας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γερμανίας.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε επανειλημμένως ότι «συζητάμε εδώ και πέντε χρόνια» για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων και ότι είναι πλέον ώρα για δράση. Ο κ. Ρούτε τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του Frontex και των συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών και μίλησε για την ανάγκη περιορισμού της αδιαφανούς ξένης επιρροής σε μουσουλμανικά τεμένη. Ο κ. Μισέλ τόνισε την ανάγκη «κατάλληλης κατάρτισης» των ιμάμηδων που κηρύττουν στην Ευρώπη ώστε να σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες. Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν στις 9 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει μία νέα δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά τόνισε επίσης τη σημασία των πολιτικών ένταξης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Στο τραπέζι ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, στην ατζέντα της οποίας έχει προστεθεί η ισλαμιστική τρομοκρατία, βρίσκονται διάφορες πρωτοβουλίες για καλύτερο συντονισμό των πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου. Μεταξύ αυτών, όπως έγραψε χθες η «Κ», είναι η παροχή στις διωκτικές αρχές της «στοχευμένης πρόσβασης» σε κρυπτογραφημένα δεδομένα επικοινωνιών ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες. Επιπλέον, η γαλλική πλευρά ειδικά ζητεί την αναθεώρηση της λειτουργίας της Ζώνης Σένγκεν, με πιο στιβαρή αστυνόμευση στο εσωτερικό της και κυρώσεις στα κράτη-μέλη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Το Παρίσι θα παρουσιάσει τις ιδέες του για το ζήτημα αυτό στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, ευελπιστώντας να υιοθετηθούν κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πρώτο μισό του 2022. Η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε χθες ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις τον Μάιο του 2021.

Σύμφωνα με το νεότερο προσχέδιο της κοινής δήλωσης των υπουργών Εσωτερικών (θα συνεδριάσουν την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης), το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων θα παρουσιάσει στις αρχές Δεκεμβρίου «συνολικά συμπεράσματα για την εσωτερική ασφάλεια και την αστυνομική συνεργασία». Στο προσχέδιο σημειώνεται επίσης ότι «ο αγώνας μας εναντίον της τρομοκρατίας δεν στρέφεται κατά του Ισλάμ, αλλά κατά του φανατικού και βίαιου εξτρεμισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή