Ένας πολύτιμος σύμμαχος

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oπου κι αν ανατρέξει κανείς στον ξένο Τύπο θα διαβάσει ρεπορτάζ για το πόσο αλλάζει ο χώρος της εστίασης εξαιτίας της πανδημίας. Επιχειρηματίες και σεφ στο εξωτερικό και στην Ελλάδα προβληματίζονται για την επόμενη μέρα, για το τι θα αφήσει η δοκιμασία αυτή σε έναν από τους πιο πληττόμενους, η αλήθεια είναι, επαγγελματικούς χώρους.

Για να έχει κανείς μια εικόνα, μόνο στις ΗΠΑ oι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για απώλεια που αγγίζει τα 120 δισ. δολ. στον χώρο της εστίασης κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, απώλεια που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Πολλοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν τις πόρτες των εστιατορίων τους ακόμη κι όταν η πανδημία αυτή θα αποτελεί παρελθόν. Θα είναι τόσο μεγάλη η οικονομική καταστροφή που δεν θα καταφέρουν να σηκώσουν κεφάλι. 

Αυτό όμως που επίσης αναδεικνύεται σε μεγάλη έκταση στον ξένο Τύπο, είναι τα όπλα που δίνει η τεχνολογία στην εστίαση. Αν ο στόχος είναι μια όσο το δυνατόν ασφαλέστερη εστιατορική εμπειρία, κάτι που θα εκτιμούσαν αφάνταστα οι πελάτες, τότε η τεχνολογία είναι ο καλύτερος σύμμαχος για έναν εστιάτορα.  

Ενα απλό παράδειγμα: Στο εξωτερικό και δυστυχώς λιγότερο στην Ελλάδα, η τεχνολογία QR code χρησιμοποιείται κατά κόρον δίνοντας λύση στο πρόβλημα του καταλόγου τον οποίο πιάνουν πολλά χέρια. Τα QR codes υπάρχουν εδώ και χρόνια, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Είναι ένας κωδικός ο οποίος διαβάζεται από κινητό ή tablet και ανοίγει μια σελίδα με πληροφορίες στη συσκευή του χρήστη. Οι πληροφορίες μπορεί να αφορούν οτιδήποτε επιθυμεί να προβάλλει η επιχείρηση, από το μενού ή τη λίστα με τα κρασιά και τα ποτά μέχρι μια συγκεκριμένη προσφορά. Ενα μη εκτυπωμένο μενού όχι μόνο είναι ασφαλές αλλά γλιτώνει και χρήματα από την τσέπη του επιχειρηματία, ο οποίος δεν καταφεύγει στη λύση των μενού μιας χρήσεως. 

Η μετάβαση σε κάτι άλλο, κάτι καινούργιο, γίνεται βίαια και πολλούς τους βρήκε εντελώς απροετοίμαστους. Τι ακριβώς θα αλλάξει και πώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Αυτό όμως για το οποίο μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά, είναι πως η τεχνολογία ήρθε για να μείνει στην εστίαση με πολλούς τρόπους και η επιβίωση αρκετών θα εξαρτηθεί και από το αν έχουν την ευελιξία και τα αντανακλαστικά να την αξιοποιήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή