Ταχεία και ταυτόχρονη έναρξη του εμβολιασμού στην Ε.Ε.

Ταχεία και ταυτόχρονη έναρξη του εμβολιασμού στην Ε.Ε.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προβληματισμό έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη μείωση του αριθμού δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19 που θα μπορέσει να διαθέσει στην ευρωπαϊκή αγορά η Pfizer τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμης κοινοτικής πηγής στην «Κ», η Κομισιόν είναι σε επαφή με την εταιρεία για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος του ζητήματος που έχει προκύψει από την αρχική δυστοκία στην εξεύρεση πρώτων υλών επαρκούς ποιότητας για την παραγωγή του εμβολίου.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε χθες ότι δεν μπορεί να δώσει ακριβή νούμερα για τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech που αναμένονται για την Ε.Ε. συνολικά έως το τέλος Ιανουαρίου. Ωστόσο, αν η Ελλάδα, που αποτελεί το 2,4% του πληθυσμού της Ενωσης, προβλέπεται (βάσει των λεγομένων του Στ. Πέτσα) να λάβει 300.000 δόσεις, ο αριθμός για τους «27» αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 12 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι σε ακρόασή της στο Ευρωκοινοβούλιο (29/10) η Σάντρα Γκαλίνα, γεν. διευθύντρια Υγείας και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της Κομισιόν για τα εμβόλια, είχε κάνει λόγο για «περίπου 40-50 εκατ.» δόσεις τον μήνα κατά τους πρώτους μήνες μετά τις εγκρίσεις κυκλοφορίας – αναφερόμενη, ωστόσο, στις δυνατότητες προμήθειας τριών σκευασμάτων (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca).

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε τη σημασία της ταχείας και ταυτόχρονης έναρξης του εμβολιασμού ανά την Ευρώπη. «Ας ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό το συντομότερο δυνατό, μαζί, και οι “27”. Οπως μείναμε ενωμένοι στη διάρκεια της πανδημίας, ας αρχίσουμε την εξάλειψη του τρομερού αυτού ιού μαζί και ενωμένοι», είπε.

Σημειώνεται ότι η προχθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να συγκαλέσει την αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech στις 21/12, οκτώ μέρες νωρίτερα από την προθεσμία που είχε αρχικά δοθεί, ήλθε κατόπιν έντονων δημόσιων πιέσεων από υπουργούς αλλά και αρχηγούς κυβερνήσεων των κρατών-μελών.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ο Γενς Σπαν, υπουργός Υγείας της Γερμανίας, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησής του να μην δώσει έγκριση εκτάκτου ανάγκης σε εθνικό επίπεδο στο εμβόλιο, αλλά είπε ότι το Βερολίνο πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών του EMA. Προχθές, τόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, μέσω της Wall Street Journal, προειδοποίησαν για τον κίνδυνο γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στη γνωμοδότηση εκ μέρους του ΕΜΑ. Την ίδια μέρα, το ιταλικό υπ. Υγείας εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Οργανισμός θα λάμβανε την απόφαση νωρίτερα από την προθεσμία της 29ης Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή