Καθαρό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων ζήτησε η Ε.Ε. από AstraZeneca

Καθαρό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων ζήτησε η Ε.Ε. από AstraZeneca

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 75% αγγίζει η μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τεχνική ενημέρωση στις Βρυξέλλες.

Ανώτερος αξιωματούχος δηλώνει μάλιστα πως η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί κατά το επόμενο τρίμηνο. 

Την ίδια στιγμή η αρμόδια επίτροπος Υγείας της Ε.Ε Στέλλα Κυριακίδου, με νεότερες δηλώσεις της εξέφρασε τη λύπη της για τη συνεχιζόμενη, όπως είπε, αδιαφάνεια εκ μέρους της AstraZeneca και ενημέρωσε ότι ζήτησε καθαρό χρονοδιάγραμμα από την εταιρεία για τις παραδόσεις εμβολίων του α΄ τριμήνου.

Ενδεικτική του προβλήματος των ελλείψεων που αρχίζουν να εμφανίζονται στην Ε.Ε., είναι η περίπτωση της Μαδρίτης η οποία έβαλε στον πάγο όλες τις νέες δόσεις του εμβολίου για τουλάχιστον δέκα ημέρες, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι προμήθειες εμβολίων τελειώνουν και στην Καταλωνία. 

«Αύριο, τα ψυγεία θα είναι άδεια», δήλωσε ο Γιοσέπ Μαρία Αρχιμόν, κορυφαίος Ισπανός αξιωματούχος στον τομέα της Υγείας.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας συνέστησε την Τετάρτη στους τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους να αναστείλουν τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 με την πρώτη δόση για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο CTK.

Η Τσεχία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει παραπονεθεί για περικοπές στις προμήθειες των εμβολίων από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech.

Κλιμακούμενη αντιπαράθεση

H αντιπαράθεση της Ε.Ε. με την Astra Zeneca γνώρισε νέα κλιμάκωση το απόγευμα της Τετάρτης όταν η αρμόδια επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απάντησε στον διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανοσουηδικής εταιρίας χαρακτηρίζοντας λανθασμένο τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική εταιρία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παραδίδει εμβόλια στην Ε.Ε βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και έκανε λόγο για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη – μέλη». 

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Αναψε φωτιές η συνέντευξη Σοριότ

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας», αλλά η εταιρία του δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Είπε επίσης ότι η αργοπορημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα. 

Σε αναμονή στοιχείων για το βρετανικό στέλεχος η Οξφόρδη 

Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης γνωστοποίησε ότι αναμένει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Από τα μέσα Δεκεμβρίου, το βρετανικό στέλεχος βρίσκεται σε έξαρση και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε σε θέση να συνθέσουμε μια ανάλυση σχετικά με την αποτελεσματικότητα εναντίον του μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Επιστημονικής Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής των δοκιμών. 

ΠΟΥ: Σε 70 χώρες η βρετανική μετάλλαξη

Ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου έχει εντοπιστεί η βρετανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού ανέρχονταν σε 70 έως τις 25 Ιανουαρίου, δέκα περισσότερες από τις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από μια βρετανική μελέτη, όσοι έχουν προσβληθεί από το βρετανικό στέλεχος είναι πιθανότερο να εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχας, πονόλαιμος και κόπωση, αλλά λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αγευσία και ανοσμία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή