Το Βέλγιο δεν συνιστά το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 55 ετών

Το Βέλγιο δεν συνιστά το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 55 ετών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για τα πιο ευάλωτα άτομα τάχθηκε το Ανώτερο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου, εκτιμώντας ότι πρέπει να περιοριστεί η χορήγησή του μόνο σε πολίτες κάτω των 55 ετών, σύμφωνα με τo euractiv.com, το οποίο επικαλείται τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Φρανκ Βάντενμπρουκ δήλωσε πως υπάρχει έλλειψη δεδομένων, γι’ αυτό επί του παρόντος απαιτείται «να εργαστούμε με βάση αυτό που είναι σίγουρο».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca προς χρήση και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι τα δεδομένα των μελετών για άτομα άνω των 55 ετών δεν ήταν αρκετά. 

«Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες ήταν μεταξύ 18 και 55 ετών. Δεν υπάρχουν αρκετά αποτελέσματα για μεγαλύτερους εθελοντές (άνω των 55 ετών) για να παράσχουν ποσοστό για το πόσο καλά αποδίδει το εμβόλιο σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρχει προστασία, δεδομένης της ανοσολογικής απόκρισης που έχει παρατηρηθεί σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, και βάσει της εμπειρίας από άλλα εμβόλια» ανέφερε ο ΕΜΑ και πρόσθεσε: «Καθώς υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σε αυτόν πληθυσμό, οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΜΑ θεωρούν ότι το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται από εν εξελίξει έρευνες που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη αναλογία μεγαλύτερης ηλικίας συμμετεχόντων».

Σε επίπεδο Ε.Ε., η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Ιταλία δεν συνιστούν το εμβόλιο AstraZeneca για άτομα άνω των 65 ετών.

Διαβάστε επίσης: Ερωτήματα για τις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca

Στο μεταξύ, η αδυναμία της AstraZeneca να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19 οδήγησε τη Σάντρα Γκαλίνα, γενική διευθύντρια Υγείας της Επιτροπής και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης για τα εμβόλια, να πει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να βασιστεί στην εταιρεία, όπως ήλπιζε.

Με πληροφορίες από euractiv.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή