Ανατολική Μεσόγειος και S-400 στην επικοινωνία Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου

Ανατολική Μεσόγειος και S-400 στην επικοινωνία Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν.

Στο επίκεντρο της επικοινωνίας βρέθηκε η Ανατολική Μεσόγειος και το ζήτημα των S-400. Στην ατζέντα βρέθηκε και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα τη Daily Sabah, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να οικοδομηθεί ένας ανοιχτός διάλογος ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα.

Νέο βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας

Της επικοινωνίας των κ.κ. Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου προηγήθηκαν νέες αναταράξεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, με τις τουρκικές αρχές να μεταφέρουν την έντονη διαμαρτυρία τους στον Αμερικανό πρέσβη, έπειτα από ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον θάνατο 13 Τούρκων στρατιωτικών στο βόρειο Ιράκ.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «αν οι πληροφορίες για τον θάνατο Τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μίας οργάνωσης που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτές με τους δριμύτερους όρους».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ενώπιον οπαδών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «εκτέλεσαν» 13 Τούρκους στο βόρειο Ιράκ και χαρακτήρισε «αστείο» την ανακοίνωση με την οποία η Ουάσιγκτον καταδικάζει το συμβάν. «Οι δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απαράδεκτες. Λέτε ότι δεν υποστηρίζετε τους τρομοκράτες, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεστε στο πλευρό τους», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ακολούθησε κλήτευση του πρέσβη των ΗΠΑ στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και έντονο διάβημα από πλευράς Τουρκίας.

Επικοινωνία Δένδια – Μπλίνκεν

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους και στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας εξετάσθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης τους, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό και στον αμυντικό τομέα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας, και της Ανατολικής Μεσογείου, αναφερόμενος επίσης στις τουρκικές ενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή