Κομισιόν: Σοβαρή ανησυχία για την πίεση προς το φιλο-κουρδικό κόμμα στην Τουρκία

Κομισιόν: Σοβαρή ανησυχία για την πίεση προς το φιλο-κουρδικό κόμμα στην Τουρκία

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη «σοβαρή ανησυχία» της για τη συνεχιζόμενη πίεση των τουρκικών αρχών προς το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP εκφράζει η Ε.Ε., με ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

. Η πίεση αυτή, όπως αναφέρεται, ασκείται μέσω νέων συλλήψεων, την αντικατάσταση εκλεγμένων δημάρχων, δικαστικές διώξεις «που δείχνουν να έχουν πολιτικά κίνητρα» και την απόπειρα άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας μελών του τουρκικού κοινοβουλίου.

Οι εξελίξεις αυτές, σημειώνεται, προστίθενται στη μη εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας της ετυμηγορίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υπέρ της αποφυλάκισης του ηγετικού στελέχους του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αλλά και στην κράτηση «εκατοντάδων τοπικών πολιτικών, εκλεγμένων αξιωματούχων και μελών» του κόμματος με κατηγορίες εμπλοκής στην τρομοκρατία.

Οποιαδήποτε φερόμενα αδικήματα θα πρέπει να εξεταστούν βάσει των νόμιμων διαδικασιών και με τήρηση του τεκμηρίου της αθωότητας, σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΥΕΔ. Ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., η Τουρκία «πρέπει να διαφυλάξει το δημοκρατικό της σύστημα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή