Ανοιγμα Γερμανίας σε εμβολιαστικά διαβατήρια

Ανοιγμα Γερμανίας σε εμβολιαστικά διαβατήρια

Επανεξέταση ζήτησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μίχαελ Ροτ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανοικτός στην έκδοση διαβατηρίων εμβολιασμού εμφανίστηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μίχαελ Ροτ, στην ανεπίσημη τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, που είχε ως κύριο στόχο την προετοιμασία της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις επόμενες ημέρες. Ο Γερμανός αξιωματούχος ζήτησε την επανεξέταση του θέματος των εμβολιαστικών διαβατηρίων με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία υποδεικνύουν ότι όσοι εμβολιάζονται δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι υπουργοί έλαβαν ενημέρωση όπου επισημαίνεται ότι η πανδημία σηματοδοτεί και κρίση της Δημοκρατίας για τα μέλη του μπλοκ. Η πρακτική που ακολουθείται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με την εφαρμογή  αέναου κύκλου ανοίγματος-κλεισίματος των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων με τη διαδοχική επιβολή lockdowns πιθανώς να πυροδοτήσει λαϊκή αντίδραση και κατακραυγή κατά των κυβερνήσεων που δεν διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση. 

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ευρωπαϊκών Θεμάτων επρόκειτο να συζητηθεί και μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση ευρωπαϊκού πλάνου δημοκρατικής δράσης, ώστε να θωρακιστεί η δημοκρατία στην Ε.Ε. Μεταξύ των μέτρων που προβλέπει το πλάνο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στις κομματικές διαφημίσεις και η αυστηροποίηση των ελέγχων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά παραπληροφόρησης.

Επιπλέον, η Κομισιόν προειδοποίησε χθες, επισήμως, έξι κράτη-μέλη της Ε.Ε. για τις συνοριακές απαγορεύσεις που επέβαλαν εξαιτίας της πανδημίας, τονίζοντας ότι υποσκάπτουν την ελευθερία κίνησης. Τις εν λόγω προειδοποιήσεις έλαβαν τη Δευτέρα Βέλγιο, Γερμανία, Δανία Φινλανδία, Ουγγαρία και Σουηδία. Ο Μίχαελ Ροτ, μιλώντας για τη Γερμανία, απέκλεισε ότι το κλείσιμο των συνόρων με Τσεχία, Σλοβακία και το Τιρόλο της Αυστρίας παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, να ενημέρωσε τους βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Σε παρόμοια κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται και η Ολλανδία, όπου καταγράφηκε σημαντική έξαρση των κρουσμάτων, κατά 19%, την περασμένη εβδομάδα. Ο σταθερά υψηλός αριθμός νέων λοιμώξεων στη Γαλλία αποτελεί, επίσης, πρόσκομμα για τη χαλάρωση των περιορισμών και της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της Νίκαιας, που θα τεθεί σε κατάσταση σκληρού lockdown για δύο εβδομάδες, και της Δουνκέρκης. Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν αναμενόταν να επισκεφθεί την περιοχή, ενώ σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία είναι πολύ πιθανή η εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων. 

Τέλος, νέα δυσάρεστη ανατροπή στις παραδόσεις εμβολίων που αναμένει η Ε.Ε. από την AstraZeneca προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε. στο Reuters. Σύμφωνα με αυτές, η εταιρεία θα προμηθεύσει τα κράτη-μέλη με μόνο 90 εκατ. δόσεις το β΄ τρίμηνο, έναντι των 180 εκατ. που προβλέπονται στη σύμβαση προαγοράς που υπέγραψε με την Ε.Ε. τον περασμένο Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε προκαλέσει σάλο αποκαλύπτοντας (22/1) ότι θα παρέδιδε μόνο 31 εκατ. δόσεις αντί για 120 εκατ. έως το τέλος Μαρτίου (έκτοτε αύξησε τον αριθμό στα 40 εκατ.). Εκπρόσωπος της AstraZeneca, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι η εταιρεία κάνει ό,τι είναι εφικτό ώστε οι παραδόσεις στο τέλος Ιουνίου «να προσεγγίσουν ό,τι προβλέπεται στη συμφωνία προαγοράς», χωρίς ωστόσο να μιλήσει για συγκεκριμένους αριθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή