Διακοπή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε Δανία και Νορβηγία

Διακοπή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε Δανία και Νορβηγία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αδεια κυκλοφορίας υπό όρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε χθες το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Πρόκειται για το τέταρτο εμβόλιο που λαμβάνει άδεια κυκλοφορίας στην Ε.Ε. – και το πρώτο που χρειάζεται μόνο μία δόση για τον πλήρη εμβολιασμό.

Ωστόσο, εντείνονται οι ανησυχίες για το πότε θα φτάσουν οι πρώτες δόσεις και για το αν η εταιρεία θα παραδώσει 55 εκατομμύρια εμβόλια που έχει συμφωνήσει για το β΄ τρίμηνο. O Στέφαν ντε Κεερσμάκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Υγείας, δεν έδωσε χθες απάντηση σχετικά με το πότε αναμένονται οι πρώτες δόσεις. 

Η Κομισιόν πιέζει για ημερομηνία πριν από τα μέσα Απριλίου, αλλά στην Ελλάδα ο αρμόδιος γ.γ. Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πρόσφατα ότι οι πρώτες δόσεις αναμένονται στα τέλη Απριλίου.

Η Δανία, εν τω μεταξύ, χθες ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω εμφάνισης θρόμβων στο αίμα ορισμένων εμβολιασμένων. Σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών της χώρας, η χορήγηση του εμβολίου θα ανασταλεί για 14 ημέρες. Πρόκειται για το έκτο κράτος-μέλος που αναστέλλει προσωρινά τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μετά την Αυστρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο. Την ίδια απόφαση έλαβε χθες και η Νορβηγία.

Πάντως, ο EMA θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ευθύνεται το εμβόλιο για τις περιπτώσεις θρόμβωσης. Η ύποπτη παρτίδα, μεγέθους 1 εκατ. δόσεων, έχει μοιραστεί σε 17 κράτη-μέλη της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μέχρι χθες είχαν αναφερθεί 30 περιστατικά θρομβοεμβολής σε σχεδόν 5 εκατομμύρια εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca ανά τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. 

Το ποσοστό, σύμφωνα με τον EMA, είναι χαμηλότερο από τη συχνότητα της πάθησης στον γενικό πληθυσμό.

Παράταση

Εν τω μεταξύ, παρατάθηκε ώς το τέλος Ιουνίου ο μηχανισμός διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων και των δραστικών ουσιών τους (αρχικά είχε θεσμοθετηθεί να εκπνεύσει στις 31 Μαρτίου). Η απόφαση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οφείλεται στη «συνεχιζόμενη καθυστέρηση» στις παραδόσεις ορισμένων εμβολίων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν προχθές στο Coreper, από χώρες της Ε.Ε. έχουν γίνει εξαγωγές 34 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 από την 1η Ιανουαρίου (ο αντίστοιχος αριθμός για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μηδενικός). Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν, έχουν παραδοθεί στα κράτη-μέλη 60,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και έχουν χορηγηθεί 43,1 εκατ. δόσεις. Κατά μέσον όρο τις τελευταίες επτά μέρες χορηγούνται 1.193.510 δόσεις ημερησίως στα 27 κράτη-μέλη, έναντι 935.339 πριν από μία εβδομάδα (στοιχεία του Bloomberg Vaccine Tracker).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή