ΕΜΑ: «Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων»

ΕΜΑ: «Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων»

εμα-τα-οφέλη-του-εμβολίου-της-astrazeneca-υπερτ-561296962

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πεποίθηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα οφέλη του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν των όποιων κινδύνων επανέλαβε χθες η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Ιμερ Κουκ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Ευρωπαίους ανταποκριτές, η κ. Κουκ τόνισε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη» ότι τα ύποπτα περιστατικά θρομβώσεων συνδέονται με τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Υπενθύμισε ότι «δεν προέκυψαν στις κλινικές δοκιμές και δεν είναι καταγεγραμμένες ως γνωστές ή αναμενόμενες παρενέργειες» του συγκεκριμένου εμβολίου. «Ο αριθμός των περιστατικών θρομβοεμβολής μεταξύ των εμβολιασμένων δεν δείχνει να είναι μεγαλύτερος από τη συχνότητά τους στον γενικό πληθυσμό», σημείωσε.

Η εκτελεστική διευθύντρια του EMA ανέφερε ότι, καθώς το ζήτημα πήρε διαστάσεις με την απόφαση ολοένα και περισσότερων χωρών να αναστείλουν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, προέκυψαν νέα περιστατικά τα οποία επεξεργάζονται οι ειδικοί του οργανισμού. Τόνισε τη σημασία της ακριβούς ταυτοποίησης του κάθε περιστατικού για να κριθεί πόσο σπάνιο είναι και αν η συχνότητά του είναι μεγαλύτερη από αυτήν που καταγράφεται στον γενικό πληθυσμό. Είπε επίσης ότι ο EMA εξετάζει αν τα περιστατικά συνδέονται με συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου.  

Υπενθυμίζεται ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία (συντονισμένα οι τέσσερίς τους), έχει αναστείλει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, συνολικά ή εν μέρει, εξαιτίας των ανησυχιών για τις θρομβώσεις και συναφείς πιθανές παρενέργειες. Ο EMA αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη σύστασή του σχετικά με την υπόθεση αύριο. Για το ίδιο θέμα συνεδρίασε χθες και το πάνελ ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος προχθές συνέστησε να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία εμβολιασμού του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή