Συμμετοχή Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη Ε.Ε.

Συμμετοχή Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη Ε.Ε.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε ορόσημο για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις εξελίσσεται η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη Kορυφής της Ε.Ε. αύριο το βράδυ, στις 8.45 τοπική ώρα. Σήμερα, εν τω μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε χθες την Τουρκία «πολύτιμη σύμμαχο», παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Μιλώντας σε ψηφιακή εκδήλωση μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε: «Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία για την αγορά των (ρωσικών πυραύλων) S-400 και για ορισμένες από τις ενέργειές της, μεταξύ άλλων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία είναι παλιός και πολύτιμος σύμμαχος».

«Είναι προς το ισχυρό μας συμφέρον να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και είναι επίσης προς το συμφέρον της Τουρκίας», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε επίσης ότι το ΝΑΤΟ «έδειξε την ικανότητά του να βοηθάει στην επίλυση διαφορών», μνημονεύοντας τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Υπάρχουν διαφορές και ανησυχίες» σχετικά με την Τουρκία σε ζητήματα όπως η αγορά των S-400 και η Ανατολική Μεσόγειος, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Εχω εκφράσει τις ανησυχίες μου στην Αγκυρα, στην τουρκική ηγεσία, για τα θέματα αυτά […]. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ πρέπει να αποτελεί μία πλατφόρμα όπου οι σύμμαχοι κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι ακόμα και όταν υπάρχουν διαφορές», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, κάνοντας κι αυτός αναφορά στον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων.

Ο κ. Μπλίνκεν είχε σύντομη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στο περιθώριο της Συνόδου. Σε σχετική του δήλωση, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας χθες «συζητήθηκε η Ατζέντα 2030, το μέλλον του ΝΑΤΟ, πού πηγαίνει, πού πρέπει να πάει η Συμμαχία. Και εδώ ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να εκφραστεί η ελληνική άποψη ότι συμπεριφορές, οι οποίες αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο αδυνατίζουν τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της». Τηλεδιάσκεψη με την Αγκελα Μέρκελ είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο κ. Ερντογάν ευχήθηκε η έκθεση η οποία θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο σχετικά με την Τουρκία να έχει θετική και αντικειμενική στάση απέναντι στη χώρα του. Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα όπως το προσφυγικό και η απελευθέρωση της βίζας. 

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και πως για να συνεχιστεί ο αποδοτικός διάλογος, η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή