Ε.Ε. – Λονδίνο: Μαίνεται ο πόλεμος των εμβολίων

Ε.Ε. – Λονδίνο: Μαίνεται ο πόλεμος των εμβολίων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τα εμβόλια της AstraZeneca, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη χορήγηση των δεύτερων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca αλλά και ότι οι Βρυξέλλες δεν θα «εκβιαστούν» στο να προχωρήσουν σε εξαγωγές προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Ειδικότερα, ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στενός  συνεργάτης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε ότι η επιτυχία του Ηνωμένου Βασιλείου σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών κατά της Covid, χτίστηκε πάνω στην απόφαση να προχωρήσει στη χορήγηση των πρώτων δόσεων, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις δεύτερες δόσεις, οι οποίες και απαιτούνται για πλήρη εμβολιασμό των πολιτών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο περηφανεύεται για την πορεία των εμβολιασμών με την πρώτη δόση, μόνο που έχει πρόβλημα με τη δεύτερη δόση», σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

«Δεν μπορούν να ποντάρουν στον εκβιασμό», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Γαλλία για εμβόλια: «Προπαγάνδα» από Ρωσία και Κίνα

Όπως αναφέρει το BBC, ο Λε Ντριάν δεν κατέστησε σαφές τι θεωρούσε εκβιασμό, αλλά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι οι αυστηροί έλεγχοι στις εξαγωγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του Γάλλου ΥΠΕΞ ήρθε, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ Βρετανίας – Ε.Ε. για το τι μέλλει γενέσθαι με τα εμβόλια AstraZeneca που παρασκευάζονται σε εργοστάσιο στις Κάτω Χώρες.

Διαβάστε ακόμη: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου ΑstraZeneca σε μορφή ρινικού σπρέι

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι δύο πλευρές δυσκολεύονται ακόμα στο να βρουν μια κοινή λύση.

Ε.Ε.: Στην Ευρώπη τα εμβόλια μέχρι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε πως οι Βρυξέλλες θα διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια που παρασκευάζονται από την AstraZeneca εντός Ε.Ε., θα παραμείνουν στην Ευρώπη έως ότου η εταιρεία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ε.Ε. είχε «πρόβλημα» με την αγγλοσουηδική εταιρεία, η οποία έπρεπε να μειώσει δραστικά τις παραδόσεις εμβολίων λόγω διακοπών της παραγωγής.

Όπως πρόσθεσε, η κατάσταση είναι καλή σε ό,τι αφορά τους άλλους προμηθευτές.

«Έχουμε τα εργαλεία και θα διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουν στην Ευρώπη (σ.σ. οι δόσεις εμβολίων) έως ότου η εταιρεία επιστρέψει στις δεσμεύσεις της», συμπλήρωσε.

Ο EMA συγκαλεί ομάδα ειδικών στις 29 Μαρτίου

Σύσκεψη ειδικών στις 29 Μαρτίου προανήγγειλε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, προκειμένου να μελετήσει περαιτέρω περιστατικά δημιουργίας θρόμβων, που έχουν αναφερθεί και τα οποία συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ειδικοί, εκτός του οργανισμού, ιδίως στην αιματολογία, την καρδιαγγειακή ιατρική και τη νευρολόγια αναμένεται να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τους λόγους δημιουργίας των θρόμβων, πώς αναπτύσσονται και άλλους πιθανούς κινδύνους, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Τόσο ο EMA όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξαν την ασφάλεια του εμβολίου την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή