Σύννεφα στις σχέσεις Ιταλίας-Ρωσίας μετά το κατασκοπευτικό θρίλερ με «μυστικά έγγραφα»

Σύννεφα στις σχέσεις Ιταλίας-Ρωσίας μετά το κατασκοπευτικό θρίλερ με «μυστικά έγγραφα»

Κατά τις ιταλικές αρχές, Ιταλός πλοίαρχος παρέδιδε απόρρητα έγγραφα σε Ρώσο αξιωματούχο, με αντάλλαγμα χρήματα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύννεφα στις σχέσεις Ρώμης – Μόσχας έφερε η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, έπειτα από τη σύλληψη ενός Ρώσου στρατιωτικού αξιωματούχου, καθώς και ενός Ιταλού πλοιάρχου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε έναν Ρώσο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων, διαπιστευμένο στη ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη, και έναν πλοίαρχο ιταλικής φρεγάτας, πιάνοντας τους επ’ αυτοφώρω κατά τη διάρκεια συνάντησής τους σε χώρο στάθμευσης στη Ρώμη.

Κατά τις ιταλικές αρχές, ο Ιταλός πλοίαρχος παρέδιδε απόρρητα έγγραφα στον Ρώσο αξιωματούχο, με αντάλλαγμα χρήματα – ποσό 5.000 ευρώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, τα έγγραφα αφορούσαν συστήματα στρατιωτικής επικοινωνίας. Κατά το ίδιο μέσο, ανάμεσα στα έγγραφα που διακινήθηκαν βρίσκονται και νατοϊκά, γεγονός που εγείρει πιθανές ανησυχίες ασφάλειας και για άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Ιταλός πλοίαρχος φέρεται να φωτογράφιζε από ηλεκτρονικούς υπολογιστές απόρρητο υλικό, το οποίο μετέφερε σε «στικάκι» και στη συνέχεια παρέδιδε στον ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στην Ιταλία.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Ραζόφ και απέλασε δύο Ρώσους αξιωματούχους που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα».

«Η κατηγορία κατασκοπείας εναντίον Ιταλών και Ρώσων αξιωματικών δείχνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρώπη και τους συμμάχους μας για να βελτιώνουμε συνεχώς τα μέσα μας για την προστασία της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών μας», δήλωσε ο κ. Ντι Μάιο.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τη ρωσική πρεσβεία στην Ιταλία, ανέφεραν ότι οι δύο απελαθέντες εργάζονταν στο γραφείο του στρατιωτικού ακολούθου.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο Ρώσο βουλευτή, μετέδωσε ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει τις απελάσεις, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, δηλώσεις από τη Μόσχα υποβάθμιζαν το περιστατικό, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει τη λύπη του για τις απελάσεις, προσθέτοντας ότι δεν απειλούνται οι διμερείς σχέσεις.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν διέθετε πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα οι δύο χώρες να διατηρήσουν εποικοδομητικές σχέσεις.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε βάρος Ρώσων για κατασκοπεία τους τελευταίους μήνες. Η Βουλγαρία απέλασε Ρώσους αξιωματούχους για υποψία κατασκοπείας τον Μάρτιο και η Ολλανδία τον Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή