ΚΟΣΜΟΣ

Το παρασκήνιο μιας απρέπειας: H όρθια Φον ντερ Λάιεν και οι Ερντογάν, Μισέλ

Το παρασκήνιο μιας απρέπειας: H όρθια Φον ντερ Λάιεν και οι Ερντογάν, Μισέλ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το διπλωματικό ατόπημα εις βάρος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «όξυνε την εστίασή» της στο ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών και της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερικ Μαμέρ. 

Ο κ. Μαμέρ αναφερόταν στο βίντεο με την επικεφαλής της Κομισιόν να στέκεται όρθια μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα. 

Ο κ. Μαμέρ υπογράμμισε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν είναι «ισότιμη στο πρωτόκολλο» με τον πρόεδρο Μισέλ, προτίμησε όμως να εστιάσει στην ουσία. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κ. Φον ντερ Λάιεν ζήτησε από την ομάδα της να διασφαλίσει ότι στο μέλλον δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο. «Θα γίνουν οι απαραίτητες επαφές με όσους εμπλέκονται» στην παραβίαση του πρωτοκόλλου, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

Εν τω μεταξύ, η πλευρά Μισέλ, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών επικριτικών ερωτήσεων στο χθεσινό briefing της Κομισιόν, άφηνε να διαρρεύσει ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου έχει το εθιμοτυπικό προβάδισμα. 

Μέρος της ευθύνης για το ατυχές περιστατικό ανήκει στην ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν: η εξάρτησή της από μια πολύ στενή ομάδα συμβούλων είχε ως αποτέλεσμα να μην τη συνοδεύσει ο υπεύθυνος πρωτοκόλλου της Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η τουρκική πλευρά μετέφερε στις Βρυξέλλες ότι δεν προκάλεσε εσκεμμένα το επεισόδιο – και ότι δεν επιθυμούσε η επίσκεψη να επισκιαστεί από αυτό. Ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει, η παρουσία του υπευθύνου πρωτοκόλλου θα διασφάλιζε ότι οι Τούρκοι θα σέβονταν την ισότητα σε επίπεδο πρωτοκόλλου των δύο προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών – και άρα την ανάγκη να καθίσουν σε καρέκλες στις δύο πλευρές του κ. Ερντογάν.

Κρίσιμος παράγων 

Παράγων κρίσιμης σημασίας, ωστόσο, είναι και η κακή χημεία μεταξύ Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ. Οι δύο πρόεδροι, σε αντίθεση με τους προκατόχους τους, δεν συντονίζουν τις κινήσεις τους πριν από διεθνείς συναντήσεις στις οποίες είναι και οι δύο παρόντες. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται απροετοίμαστοι όταν –εσκεμμένα ή μη– προκύπτουν αμήχανες στιγμές όπως αυτή που έλαβε χώρα στο προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα.

Στο βίντεο φαίνονται ο κ. Μισέλ και ο κ. Ερντογάν να κάθονται στις δύο πολυθρόνες, ενώ η κ. Φον ντερ Λάιεν στέκεται όρθια και αμήχανη, κοιτάζοντάς τους και χωρίς να γνωρίζει πού θα καθίσει η ίδια. «“Εχμμ” [το αμήχανο επιφώνημα της προέδρου] είναι ο νέος όρος για το πώς δεν πρέπει να είναι η σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας», σχολίασε στο Twitter ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, επικεφαλής της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας. 

«Δεν ήταν σύμπτωση»

H Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιντ Φελντ, από την πλευρά της, επισήμανε ότι στο παρελθόν σε συναντήσεις μεταξύ Ερντογάν και του προηγούμενου διδύμου Ευρωπαίων προέδρων, που ήταν και οι δύο άνδρες, κάθισαν όλοι σε ίδιες καρέκλες. «Δεν ήταν σύμπτωση, ήταν εσκεμμένο», έγραψε, απορρίπτοντας την εκδοχή ότι η χωροταξία είχε σχέση με την τήρηση αποστάσεων λόγω κορωνοϊού. «Γιατί σιώπησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου;», αναρωτήθηκε η ευρωβουλευτής.