Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν παίρνει το μέρος κάποιου στη ρωσο-ουκρανική διαμάχη

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν παίρνει το μέρος κάποιου στη ρωσο-ουκρανική διαμάχη

Το Κίεβο κάνει λόγο για επικείμενη μεταφορά ρωσικών πυρηνικών στην Κριμαία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία δεν παίρνει το μέρος κανενός στη ρωσο-ουκρανική διένεξη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, τρεις μέρες μετά το άτυπο τουριστικό εμπάργκο από τη Μόσχα, κι ενώ οι ομόλογοί του των Βαλτικών χωρών σπεύδουν στο Κίεβο για συμπαράσταση.

Κατά τη συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα δεν υποστηρίζει κάποιο απο τα αντιμαχόμενα μέρη στη διαμάχη της Ρωσίας με την Ουκρανία, απαντώντας έτσι στη δήλωση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Τουρκία και άλλες χώρες δεν πρέπει να τρέφουν τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας.

Της δήλωσης Τσαβούσογλου είχε προηγηθεί η διαρροή από τουρκικές διπλωματικές πηγές ότι τελικά δε θα μεταβούν στον Εύξεινο Πόντο τα δύο αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, η επικείμενη διέλευση των οποίων είχε ξεσηκώσει και εγχώριες διαμαρτυρίες στην Τουρκία.

Η Μόσχα, που έχει εδώ και χρόνια ανοικτό δίαυλο συνεχούς επικοινωνίας με την Άγκυρα, εξέφρασε στις αρχές της εβδομάδας τη δυσφορία της για τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ουκρανό ομόλογό του και τη δήλωση περί ανησυχητικών εξελίξεων στην ανατολική Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη:

Επέβαλε μάλιστα περιορισμό των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επικαλούμενη την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Τουρκία, με το άτυπο τουριστικό εμπάργκο των Ρώσων να συνιστά απώλεια μισού εκατομμυρίου τουριστών για τη γείτονα χώρα, σύμφωνα με τουρκικές εκτιμήσεις.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν παίρνει το μέρος κάποιου στη ρωσο-ουκρανική διαμάχη-1
Φωτ.: Associated Press

Καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει στην Ουκρανία, με τη συγκέντρωση πολυάριθμων ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα των δύο χωρών, την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας επισκέπτονται το Κίεβο για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην ουκρανική κυβέρνηση.

Παράλληλα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να μεταφέρει και να αποθηκεύσει πυρηνικά όπλα στη χερσόνησο της Κριμαίας, που έχει μονομερώς κηρύξει ρωσικό έδαφος από το 2014.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή