Τσαβούσογλου: Θα συζητήσουμε όλες τις διαφορές με Δένδια

Τσαβούσογλου: Θα συζητήσουμε όλες τις διαφορές με Δένδια

«Δεν χρειαζόμαστε την Ε.Ε. ή καμία τρίτη χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα, μπορούμε να διευθετήσουμε τα θέματα μεταξύ μας»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, το απόγευμα, θα συζητηθούν όλες οι διαφορές Αθήνας – Άγκυρας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ανάλυση: Δένδιας – Τσαβούσογλου και η επιθετικότητα Ερντογάν

Μιλώντας στο δίκτυο NTV, είπε ότι με την Ελλάδα δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ο μηχανισμός που προϋπήρχε εδώ και πέντε χρόνια. «Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορούσαμε να επιτύχουμε λόγω της αρνητικής προσέγγισης της Ελλάδας. Διακόπηκαν οι διερευνητικές συνομιλίες. Αργότερα επικράτησε ένταση στις σχέσεις με την πολιτική την οποία ακολούθησαν αποκλείοντας της Τουρκία στην Ανατολική μεσόγειο. Μεσολάβησαν διάφορες χώρες και η Ε.Ε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα» σημείωσε. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Το χρονικό της 18μηνης έντασης

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «όμως, ξέρουμε πως τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν δεν μπορούν να επιλυθούν με την πρώτη συνάντηση. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πολιτική βάση και να κάνουμε βήματα για να λύσουμε τα προβλήματα μας μέσα σε αυτή την διαδικασία». 

«Τώρα ο Δένδιας έρχεται στην Τουρκία. Θα ερχόταν χθες όμως εγώ του ζήτησα να έρθει σήμερα. Έπρεπε να πάω στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχω στις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ. Χαιρόμαστε που θα τον φιλοξενήσουμε στην Άγκυρα» συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Όπως είπε, «σε μια ειλικρινή ατμόσφαιρα θα συζητήσουμε τα θέματα μεταξύ των δύο χώρων, όπως το Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Δεν χρειαζόμαστε την Ε.Ε. ή καμία τρίτη χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα. Μπορούμε να διευθετήσουμε τα θέματα μεταξύ μας».

Πρόσθεσε, δε, ότι «η πρόταση για το συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι επίσης μια πρόταση που έγινε για αυτόν τον σκοπό. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο ως δυο γειτονικές χώρες. Είναι σημαντικό να επιλύσουμε με διάλογο τα θέματα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Λιβύη μπορεί να συνεργαστεί και να κάνει συμφωνίες με όποιον θέλει. 

Για τις κοινές ασκήσεις που κάνει η Ελλάδα, είπε ότι οι ασκήσεις αυτές στην Τουρκία παρεξηγούνται. «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να κάνει ασκήσεις. Οι ΗΠΑ και με την Τουρκία και με την Ελλάδα μπορούν να κάνουν ασκήσεις. Καμία άσκηση δεν στοχεύει την απέναντι πλευρά. Αλλά είναι διαφορετικό πράγμα αν πρόκειται για εξοπλισμούς. Οι ΗΠΑ ως σήμερα έχουν διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου» πρόσθεσε.  

Κρίσιμα τετ α τετ Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Υπενυθμίζεται ότι ο κ. Δένδιας θα έχει κρίσιμα τετ α τετ σήμερα τόσο με τον κ. Τσαβούσογλου, όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η πρόσκληση Ερντογάν προς τον κ. Δένδια έφθασε στο υπουργείο Εξωτερικών από το τουρκικό προεδρικό μέγαρο χθες το απόγευμα, λίγο πριν αρχίσει η διυπουργική τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Από την ελληνική πλευρά υπάρχει επιφύλαξη, δεδομένου ότι μόλις χθες ο κ. Ερντογάν απείλησε με νέα εισβολή στην Κύπρο, ενώ υπονόησε πως η Άγκυρα σκοπεύει να κάνει έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ο κ. Ερντογάν να θέλει να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης, ίσως απευθύνοντας στον κ. Δένδια πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου αναμένεται να συζητήσουν σήμερα για το σύνολο των διμερών θεμάτων αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις.