Νέα συμφωνία Ε.Ε. με Pfizer-BioNTech για 1,8 δισ. δόσεις

Νέα συμφωνία Ε.Ε. με Pfizer-BioNTech για 1,8 δισ. δόσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υπεγράφη χθες η νέα σύμβαση προαγοράς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινοπραξίας των Pfizer-BioNTech για 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου τους κατά της COVID-19. Παράλληλα, τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία, στον τέταρτο γύρο των διαπραγματεύσεων, για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό. Απομένει τώρα μόνο η ολοκλήρωση της τεχνικής προετοιμασίας για την εφαρμογή του. Η νέα σύμβαση με τις Pfizer-BioNTech προβλέπει την αγορά 900 εκατομμυρίων δόσεων και τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 900 εκατομμυρίων σε δεύτερη φάση – είτε του παρόντος εμβολίου είτε τροποποιημένου σκευάσματος που θα αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση παραλλαγών του ιού. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2021 και θα συνεχιστούν έως και το 2023.

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε χθες στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας ότι η σύμβαση περιλαμβάνει ως όρο η παραγωγή των εμβολίων να γίνει εντός της Ε.Ε. και τα κύρια συστατικά να προέλθουν κι αυτά από Ευρωπαίους παραγωγούς. Επιπλέον, προβλέπει εγγυήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. Ανάλογη θα είναι η προσέγγιση της Κομισιόν και με αντίστοιχες συμβάσεις τις οποίες διαπραγματεύεται με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες για εμβόλια, τόνισε.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανά την Ε.Ε. έχει μειωθεί κατά 39% από τα μέσα Απριλίου. Τα ποσοστά εμβολιασμού, όπως είπε η επίτροπος, έχουν φτάσει το 40% του ενήλικου πληθυσμού όσον αφορά την πρώτη δόση, ενώ το 17% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Η συνεδρίαση των υπουργών εστίασε στα επόμενα βήματα στην κοινή στρατηγική εμβολίων – τη διάθεση των κρατών-μελών να προσχωρήσουν σε περισσότερες νέες συμβάσεις προαγοράς (η Ουγγαρία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύμβαση με τις Pfizer-BioNTech), τα σχέδια για ενισχυτικές δόσεις στους προσεχείς μήνες κ.ά. Η κ. Κυριακίδου επανέλαβε ότι στόχος της Κομισιόν, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης πιθανών νέων επιδημικών κυμάτων, είναι να εγκριθούν τρεις αποτελεσματικές θεραπείες κατά της ασθένειας έως τον Οκτώβριο, που «θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία της».

Οσον αφορά τον γενετικό έλεγχο των κρουσμάτων για την παρακολούθηση της εξάπλωσης των παραλλαγών του ιού, η επίτροπος ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες, σε συνεργασία με το ECDC, να ενισχυθούν οι δυνατότητες των κρατών-μελών στο πεδίο αυτό. Μέχρι στιγμής, όπως είπε, μόνο 12 κράτη-μέλη εξετάζουν γενετικά τουλάχιστον το 10% των θετικών κρουσμάτων. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η Επιτροπή στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών προχθές, έως τη Δευτέρα είχαν παραδοθεί 234 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και έως την προσεχή Κυριακή ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 261 εκατομμύρια δόσεις. Η Ελλάδα έχει παραλάβει 5.808.280 δόσεις. Εως τις αρχές της εβδομάδας, στο πλαίσιο του μηχανισμού εξουσιοδότησης εξαγωγών (που δεν περιλαμβάνει τις εξαγωγές προς χώρες που υπάγονται στον μηχανισμό COVAX), η Ε.Ε. είχε εξαγάγει 210 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 45 χώρες. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία της χθες, είπε ότι οι εξαγωγές έχουν πλέον φτάσει τα 220 εκατομμύρια δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή