Ερντογάν για S-400: Είπα στον Μπάιντεν πως η θέση της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη

Ερντογάν για S-400: Είπα στον Μπάιντεν πως η θέση της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είπε στον Τζο Μπάιντεν πως η Τουρκία δεν θα αλλάξει προσέγγιση σε ό,τι αφορά τους S-400

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητη παραμένει η στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της προμήθειας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι μετέφερε αυτή του τη θέση και στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο TRT, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι είπε στον κ. Μπάιντεν πως η Τουρκία δεν θα αλλάξει προσέγγιση σε ό,τι αφορά τους S-400.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μπάιντεν – Ερντογάν: Συνέχεια στο παζάρι για τους S-400

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει βρεθεί στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων για το ζήτημα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε πτήση από το Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει «πολύ περισσότερες ευθύνες» στο Αφγανιστάν μετά την προγραμματισμένη απόσυρση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αργότερα αυτό το έτος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ελληνοτουρκικά: Δείγμα γραφής περιμένει η Αθήνα από την Αγκυρα

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Ερντογάν εμφανίστηκαν αισιόδοξοι μετά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα, αν και το ΝΑΤΟ δεν ανακοίνωσε σημαντική πρόοδο σε διαφορές όπως οι S-400, η Συρία και άλλα θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε «θετική και παραγωγική» τη συνάντηση, πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί σε επίπεδο αξιωματούχων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει πρόοδος το επόμενο διάστημα».

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για «ειλικρινή και ωφέλιμη» συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Εντύπωση προκάλεσε πως ο ίδιος ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι δεν συζήτησε καθόλου το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς έως και λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση δήλωνε πως «οπωσδήποτε» θα το έθετε. Το τετ α τετ των δύο ανδρών είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτών. Πάντως, η αρχική εκτίμηση των αναλυτών είναι πως από τη συνάντηση Μπάιντεν – Eρντογάν δεν προέκυψαν ουσιαστικά θετικά μηνύματα προς την Αγκυρα και ίσως αυτός είναι και ο λόγος μετά τις δηλώσεις Ερντογάν που η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε 1% έναντι του δολαρίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Φον ντερ Λάιεν από την Αρχαία Αγορά: Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι και επιτυχία της Ευρώπης

Κομισιόν: «Πράσινο φως» στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή