Οι τριβές της Ε.Ε. με την προεδρεύουσα Σλοβενία

Οι τριβές της Ε.Ε. με την προεδρεύουσα Σλοβενία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η εξάμηνη θητεία της οποίας ξεκίνησε χθες, παρουσίασε χθες ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, υποδεχόμενος στη χώρα του την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγιναν αισθητές οι τριβές σε ζητήματα όπως η ελευθεροτυπία και οι ευρωπαϊκές αξίες. Με αφορμή την αντιπαράθεση με την Ουγγαρία στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, η Φον ντερ Λάιεν ανήγγειλε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει στο πρώτο βήμα διαδικασίας επί παραβάσει κατά της κυβέρνησης Ορμπαν για την επίμαχη νομοθεσία περί μη έκθεσης των ανηλίκων σε πρότυπα από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το ζήτημα είναι αν η νομοθεσία συνιστά μορφή διακρίσεων κατά μειονοτήτων και άρα παραβιάζει το άρθρο 2 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. 

Η Σλοβενία ήταν μία από τις δύο χώρες που στήριξαν τον Βίκτορ Ορμπαν στο ζήτημα. Ο Γιάνσα είπε ότι αφορούσε τη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στο δικαίωμα των γονέων να καθορίζουν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης των παιδιών τους. Κανείς, πρόσθεσε, δεν διαφώνησε ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις βάσει φυλετικής ταυτότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον Σλοβένο πρωθυπουργό το ζήτημα της ελευθεροτυπίας, καθώς εξακολουθεί να εκκρεμεί το θέμα της χρηματοδότησης του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, η οποία έχει ανασταλεί. 

Ακόμα ένα από τα αγκάθια στη σχέση της Σλοβενίας με την Ε.Ε. είναι ότι η χώρα δεν έχει ακόμα διορίσει εισαγγελέα στο νεοσύστατο γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (η προθεσμία έληξε την 1η Ιουνίου). Η κυβέρνηση Γιάνσα προκήρυξε εκ νέου τη διαδικασία επιλογής τον Μάιο. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός σημείωσε ότι σειρά χωρών της Ε.Ε. –σε αντίθεση με τη δική του– δεν έχουν δεχθεί να διορίσουν εισαγγελείς στο νέο όργανο και εξέφρασε την προσδοκία η διαδικασία διορισμού εκ μέρους της κυβέρνησής του να έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι ο διορισμός δεν θα γίνει εγκαίρως ώστε να προλάβει την εκταμίευση της προχρηματοδότησης για τα 2,5 δισ. ευρώ που προορίζεται να λάβει η Σλοβενία από το Recovery and Resilience Facility, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά τον έλεγχο της νομιμότητας της δαπάνης πόρων από τη Σλοβενία. Η Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Σλοβενία πρέπει να δώσει τα ονόματα των υποψηφίων για την Εισαγγελία «ως επείγουσα προτεραιότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή