Μηνύματα του ΝΑΤΟ προς την Καμπούλ

Μηνύματα του ΝΑΤΟ προς την Καμπούλ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η πιθανή παράταση της παραμονής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκένωσης τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη ότι «πολλά μέλη» της Συμμαχίας χθες τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της αμερικανικής διορίας της 31ης Αυγούστου αν αυτό κριθεί αναγκαίο για να μη διακοπούν πρόωρα οι επιχειρήσεις εκκένωσης.

Σε κοινό τους ανακοινωθέν μετά την τηλεδιάσκεψη, οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ καλούν «όλους όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας στο Αφγανιστάν να σεβαστούν και να διευκολύνουν την εύτακτη αναχώρηση» πολιτών των μελών της Συμμαχίας και «Αφγανών που βρίσκονται σε κίνδυνο». Οπως σημειώνεται: «Οσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, θα διατηρήσουμε τον στενό επιχειρησιακό μας συντονισμό μέσω συμμαχικών στρατιωτικών μέσων» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στο Reuters, έως χθες περισσότερα από 18.000 άτομα είχαν μεταφερθεί εκτός Αφγανιστάν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εκκένωσης.

Στο ίδιο ανακοινωθέν, οι υπουργοί Εξωτερικών εκφράζουν τη «βαθιά ανησυχία» τους για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και ειδικά για τις «αναφορές περί σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Απευθύνουν κάλεσμα για τη σύσταση μιας «αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς» και αναφέρουν ότι οι Αφγανοί δικαιούνται να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τους καρπούς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής προόδου των τελευταίων 20 ετών. Η μελλοντική αφγανική κυβέρνηση, σημειώνεται, «πρέπει να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις του Αφγανιστάν· να διαφυλάττει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Αφγανών, ειδικά των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων· να υπερασπίζεται το κράτος Δικαίου· να επιτρέπει την ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων· και να διασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα γίνει ποτέ ξανά ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες». 

Ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησε για «τραγωδία για τον αφγανικό λαό» και για «δύσκολα ερωτήματα» που πρέπει να τεθούν σχετικά με την ταχύτητα κατάρρευσης της κυβέρνησης και του στρατού του Αφγανιστάν. Ανέφερε ότι θα γίνει έρευνα εις βάθος για τους λόγους της ραγδαίας αυτής κατάρρευσης, ενώ προειδοποίησε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε τρομοκράτες να μας απειλήσουν ξανά από το Αφγανιστάν». Ευχαρίστησε, δε, για μία ακόμα φορά την Τουρκία για τον ρόλο της στη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Αργά προχθές, μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του G7, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ αναφέρθηκε στη συνεργασία της χώρας με την Τουρκία για τη διασφάλιση της ασφαλούς διεξαγωγής των πτήσεων εκκένωσης, ευχαριστώντας και αυτός την Αγκυρα για τη συνδρομή της στο πλευρό των βρετανικών στρατευμάτων. Τέλος, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε χθες επιτυχώς ο απεγκλωβισμός Ελληνα πολίτη από το Αφγανιστάν, με την επιστροφή του στην Αθήνα μέσω Ισλαμαμπάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή