ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε.Ε.: Επαφές υπό αυστηρούς όρους με τους Ταλιμπάν

Οι πέντε προϋποθέσεις που θα θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο καθεστώς των Ταλιμπάν

Ε.Ε.: Επαφές υπό αυστηρούς όρους με τους Ταλιμπάν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πέντε κριτήρια για τις επαφές με το καθεστώς των Ταλιμπάν θα θέσει η Ε.Ε., σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ. Ο κ. Μπορέλ επέμεινε, ωστόσο, ότι οι επαφές αυτές θα είναι επιχειρησιακού χαρακτήρα και «δεν αποτελούν πρώτο βήμα» προς αναγνώριση των Ταλιμπάν.

Σε δήλωσή του μετά τη σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στη Σλοβενία, ο κ. Μπορέλ είπε ότι οι επαφές με τους Ταλιμπάν θα εξαρτηθούν από: την τήρηση της δέσμευσης να μην επιτρέψουν να γίνει το Αφγανιστάν καταφύγιο για οργανώσεις με διεθνή τρομοκρατική δραστηριότητα· τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, την ελευθεροτυπία και το κράτος δικαίου· τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας αντιπροσώπευσης· τον σεβασμό στις διαδικασίες των οργανώσεων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας· και τη μη παρεμπόδιση της αναχώρησης ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα.

Ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει διπλωματική παρουσία της Ε.Ε. στην Καμπούλ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας και ότι η Ε.Ε. θα συντονίσει μια πρωτοβουλία με τις χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, με κύριο σκοπό τη «διαχείριση της ροής του πληθυσμού» αλλά και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και ανθρώπων. Η ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής βασίστηκε σε πρόταση που κατέθεσαν από κοινού η Γαλλία και η Γερμανία. Σχετικά με την απομάκρυνση Αφγανών που βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν, ο ύπατος εκπρόσωπος είπε ότι εξαρτηθεί από την παροχή θεωρήσεων από τα κράτη-μέλη, «εθελοντικά και σε ατομικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί την επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015 στην Ευρώπη.

Για τις προθέσεις αυτές είχε προϊδεάσει ήδη από προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις που θα θέσει η Ε.Ε., είπε ο κ. Μάας, «είμαστε έτοιμοι να έχουμε ξανά διπλωματική παρουσία στην Καμπούλ» και να «ξεπαγώσει» η παροχή αναπτυξιακής βοήθειας, που ανεστάλη μετά την κατάληψη της αφγανικής πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν.

Σε δική του δήλωση χθες το πρωί, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η συζήτηση για το Αφγανιστάν θα περιλάμβανε «την ανθρωπιστική κατάσταση και, φυσικά, τη μετανάστευση», συμπεριλαμβανομένου του «ενδεχομένου ορισμένες χώρες να χρησιμοποιήσουν τις μεταναστευτικές ροές για να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Προχθές, εν τω μεταξύ, σε επίσκεψή της στην Αγκυρα, η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Σίγκριντ Κάαγκ ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη συνδρομή της Αγκυρας στην επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ και για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Στη σχετική ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται και ο «σημαντικός» ρόλος της Τουρκίας στο εκ νέου άνοιγμα του αεροδρομίου της Καμπούλ, που είναι «ζωτικής σημασίας» για την απομάκρυνση Ολλανδών και Αφγανών συνεργατών της ολλανδικής κυβέρνησης που είναι ακόμα στο Αφγανιστάν, αλλά και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.