Κορωνοϊός: Επί τάπητος τρία θέματα σε τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ε.Ε.

Κορωνοϊός: Επί τάπητος τρία θέματα σε τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης κορυφής για τον συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης της παραλλαγής «Ομικρον» συζητούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης κορυφής για τον συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης της παραλλαγής «Ομικρον» συζητούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή, οι σχετικές διαβουλεύσεις έχουν αρχίσει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας και η τηλεδιάσκεψη πιθανώς να λάβει χώρα είτε την Παρασκευή είτε στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα βασικά θέματα που θα τεθούν επί τάπητος θα είναι η επιτάχυνση της χορήγησης ενισχυτικών δόσεων ανά την Ε.Ε., η αποφυγή μονομερών ενεργειών σχετικά με τις μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν και η αύξηση των δωρεών εμβολίων προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Επιτάχυνση ενισχυτικών δόσεων, ενιαία γραμμή στις μετακινήσεις και αύξηση των δωρεών εμβολίων προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ισχύς πιστοποιητικών

Ηδη, υπό τη σκιά της «Ομικρον», η Πορτογαλία έχει ενημερώσει την Κομισιόν ότι από αύριο θα απαιτεί αρνητικό τεστ PCR από όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα – ακόμα και πλήρως εμβολιασμένους Ευρωπαίους πολίτες. «Επί της αρχής, τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφεύγουν την επιβολή επιπρόσθετων περιορισμών στις μετακινήσεις σε κατόχους του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού COVID», σχολίασε σχετικά ο αρμόδιος εκπρόσωπος της επιτροπής, Κρίστιαν Γουίγκαντ. Στη χθεσινή συνάντηση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επικεντρώθηκε στην πρόταση της Κομισιόν για ένα χρονικό όριο εννέα μηνών στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, με τη δυνατότητα ανανέωσής τους μόνο με τη λήψη ενισχυτικής δόσης. Ορισμένες χώρες ζήτησαν να παραταθεί το όριο στους 12 μήνες, ώστε όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους στις αρχές του 2021 και δεν έχουν κάνει ενισχυτική δόση να έχουν ένα περιθώριο χρόνου να κλείσουν τα ραντεβού τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μικρός αριθμός χωρών έθεσε το ζήτημα αν έχει νόημα η επιτάχυνση της χορήγησης ενισχυτικών δόσεων όταν παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά έναντι της «Ομικρον».

Σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή με τον Λετονό πρωθυπουργό, πάντως, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη σημασία της χορήγησης των ενισχυτικών δόσεων εν αναμονή περισσότερων πληροφοριών για τη νέα μετάλλαξη, καθώς –όπως είπε– ενισχύουν τα κύτταρα μνήμης του ανοσοποιητικού. Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «παίρνουμε την “Oμικρον” πολύ σοβαρά» και ότι «είμαστε σε μία κούρσα ενάντια στον χρόνο». Οι επιστήμονες και οι φαρμακευτικές εταιρείες, είπε, χρειάζονται «δύο με τρεις εβδομάδες για να έχουν πλήρη εικόνα» για τις μεταλλάξεις της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή