Ευρωπαϊκή Ένωση: Κερδίζει έδαφος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ευρωπαϊκή Ένωση: Κερδίζει έδαφος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ανοιχτή στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού δήλωσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού δήλωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, για τις εξελίξεις με τη διαχείριση της πανδημίας, η κ. Φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας «προσωπική άποψη» –καθώς το θέμα αποτελεί εθνική αρμοδιότητα– είπε ότι είναι «κατανοητό και σωστό» να γίνει αυτή η συζήτηση. Οπως ανέφερε, 150 εκατομμύρια άτομα (το 1/3 του πληθυσμού της Ε.Ε.) δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, ενώ «η συντριπτική πλεινότητα» εξ αυτών θα μπορούσε να το έχει κάνει. Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «πριν από 2-3 χρόνια θα αδυνατούσα να φανταστώ» μία κατάσταση όπου μεγάλη μερίδα του πληθυσμού απορρίπτει εμβόλια που σώζουν ζωές.

Επαφές με φαρμακευτικές

Τα εμβόλια για παιδιά 5-11 ετών θα είναι διαθέσιμα στα κράτη της Ε.Ε. από τις 13 Δεκεμβρίου, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι κατόπιν διαβουλεύσεων με τις Pfizer-BioNTech, τα εμβόλια για παιδιά 5-11 ετών θα είναι διαθέσιμα από τις 13 Δεκεμβρίου, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν (ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως για τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου για αυτή την ηλικιακή κατηγορία). Επιπλέον, όπως είπε, η Ε.Ε. περιμένει παραδόσεις 360 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων της Pfizer-BioNTech και της Moderna έως το τέλος του α΄ τριμήνου 2022 – μέγεθος «που επαρκεί για τις ενισχυτικές δόσεις όλων όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως». Εως σήμερα, είπε, έχουν παραδοθεί περισσότερες από 1 δισ. δόσεις εμβολίων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και έχουν γίνει από την Ευρώπη εξαγωγές 1,4 δισ. δόσεων σε 150 χώρες.    

Μιλώντας για την παραλλαγή «Ομικρον», η πρόεδρος της Κομισιόν ευχαρίστησε τη Νότια Αφρική για την ταχύτητα και τη διαφάνεια με την οποία ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα. Σημείωσε ότι οι δύο με τρεις εβδομάδες που θα χρειαστούν για να υπάρξει μία πλήρης εικόνα για την παραλλαγή (μεταδοτικότητα, σφοδρότητα, ανθεκτικότητα στα εμβόλια κ.ο.κ.) «είναι μία αιωνιότητα σε καιρούς πανδημίας» και είπε ότι «ήδη ξέρουμε αρκετά για να ανησυχούμε». Ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις, τόνισε, είναι «η ισχυρότερη διαθέσιμη προστασία αυτή τη στιγμή» κατά της COVID-19.

Τέλος, εμμέσως τάχθηκε κατά της επιβολής νέων περιορισμών σε πλήρως εμβολιασμένους Ευρωπαίους που ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. (υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία πλέον υποχρεώνει τους πάντες που φτάνουν στη χώρα να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR). H «Ομικρον» είναι «ήδη εδώ», είπε, προσθέτοντας ότι η E.E. είναι «μία ενιαία επιδημιολογική περιοχή» και η πολιτική για τις αφίξεις πρέπει να βασίζεται στα άτομα και τα χαρακτηριστικά τους, όχι τις χώρες προέλευσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή