Ανταπόκριση από την Ουκρανία: 24 ώρες αγωνίας σε εύθραυστο σκηνικό

Ανταπόκριση από την Ουκρανία: 24 ώρες αγωνίας σε εύθραυστο σκηνικό

Σε ετοιμότητα μάχης οι ουκρανικές δυνάμεις σε όλες τις πόλεις για πιθανή ρωσική εισβολή

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχαιρετιστήκαμε μεταξύ μας το βράδυ της Τρίτης οι δημοσιογράφοι στο Κίεβο ανταλλάσσοντας όχι τις συνήθεις ευχές για καλή ξεκούραση, αλλά συμβουλές όπως «φορτίστε τα κινητά σας», «μείνετε στο δωμάτιο μέχρι να επανέλθουν οι επικοινωνίες» και «έχε πρόχειρο το φακό σου». Με τον τόνο της φωνής να μαρτυρά την αγωνία μας για το τι θα μπορούσε να συμβεί τις μικρές ώρες της νύχτας.

Η μέρα είχε κυλήσει με αισιόδοξα μηνύματα για αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης όμως, αργά τη νύχτα της Τρίτης μια πληροφορία περί ρωσικού σχεδίου βομβαρδισμού του Κιέβου επανέφερε την ανησυχία μεταξύ των Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, που μετά μια κοπιαστική ημέρα, συναντηθήκαμε για ένα πρόχειρο δείπνο σε μπεργκεράδικο του κέντρου.

Οι πληροφορίες ήθελαν τις αναφορές περί επικείμενης από αέρος επίθεση της Ρωσίας να προέρχεται από υπηρεσία πληροφοριών της Δύσης. Το απόγευμα το «σχέδιο» πληροφορήθηκαν παραστρατιωτικοί από τον Καύκασο, που ταξίδεψαν στο Κίεβο με σκοπό να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών, ενώ το βράδυ ανησυχία εξέφρασαν διπλωματικές πηγές από την Ελλάδα και όχι μόνο.

Η 16η Φεβρουαρίου εξάλλου, είχε προσδιοριστεί από το αμερικανικό ιντέλιτζενς ως η ημέρα που η Ρωσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ζητά από τους πολίτες να τοποθετήσουν στα μπαλκόνια τους σημαίες με το μπλε και κίτρινο χρώμα.

Στις 11 τη νύχτα της Τρίτης η πρεσβεία των ΗΠΑ, που έχει μεταφερθεί στην πόλη Λβιβ στα δυτικά της Ουκρανίας, ενημέρωσε τους πολίτες της ότι μπορούν να εγκαταλείπουν τη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων με την Πολωνία υποδεικνύοντας συγκεκριμένα μεθοριακά περάσματα, ενώ βίντεο που αναρτήθηκε μετά τα μεσάνυχτα στο twitter δείχνει ελικόπτερο να απογειώνεται από δρόμο κατά μήκος των συνόρων Πολωνίας–Ουκρανίας.

Σχεδόν ταυτόχρονα Ουκρανός δημοσιογράφος με πάνω από 250.000 ακόλουθους ανάρτησε στο προφίλ του στο Facebook ότι όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε «ετοιμότητα μάχης» καθώς και ότι «δυνάμεις ασφαλείας αναπτύσσονται γύρω από τις μεγάλες πόλεις για να αποτρέψουν πιθανή ρωσική εισβολή».

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες. Και πρωτόγνωρο το συναίσθημα να κλείνεις το φως στο κομοδίνο με την απορία και την αγωνία για το εάν πριν το ξυπνητήρι σε προλάβει ο ήχος του πυραύλου που προσγειώνεται κάπου κοντά.

Στους πραγματικούς και τους οιονεί πολέμους πάντως, η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά όπλα. Και αυτή είναι μια αρκετά ανακουφιστική σκέψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή