Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Μεγάλη ανησυχία» ΗΠΑ για τις εξελίξεις

Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Μεγάλη ανησυχία» ΗΠΑ για τις εξελίξεις

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Πολύ μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέφρασε σε δηλώσεις του σε πηγαδάκι δημοσιογράφων προ ολίγου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. «Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για «άνευ προηγουμένου ενότητα και αφοσίωση στον κοινό σκοπό» μεταξύ των Συμμάχων.

«Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, όπως και οι Ουκρανοί εταίροι μας», δήλωσε ο Πράις. «Η διπλωματία όμως είναι πιο πιθανό να φέρει αποτέλεσμα σε ένα πλαίσιο αποκλιμάκωσης, όχι κλιμάκωσης. Η διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει πολλά όταν ρωσικοί πύραυλοι, βόμβες και πυροβολικό σφυροκοπούν τους Ουκρανούς εταίρους μας».

Πηγή του ΝΑΤΟ, παράλληλα, υποβαθμίζει τη σημασία της αναφοράς του Ισπανού ΥΠΕΞ στη συζήτηση περί ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού (no fly zone). Μιλώντας στην «Κ», η πηγή σημειώνει ότι οι χώρες της Βαλτικής, που είναι οι πιο άμεσα απειλούμενες από μία πιθανή διεύρυνση της σύγκρουσης, είναι κατά του μέτρου αυτού και ότι καμία χώρα δεν το εξετάζει πραγματικά.

Η αναφορά του κ. Άλμπαρες, σημειώνει η πηγή, συνδέεται με την πίεση από την κοινή γνώμη και από το Κίεβο και δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την πιθανότητα να υλοποιηθεί.

Όπως έγραφε νωρίτερα η «Κ» το ενδεχόμενο αυτό αποκλειόταν μέχρι πρότινος από το ΝΑΤΟ, εξαιτίας του κινδύνου άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής με τη Ρωσίας που συνεπάγεται. Οι δηλώσεις του Ισπανού ΥΠΕΞ έλαβαν χώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή