Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες ευρωκυρώσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες ευρωκυρώσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία

Εκτός SWIFT τράπεζες του Μινσκ και μπλόκο σε ρωσικές εξαγωγές – «Φρένο» από το Βερολίνο για Sberbank και πετρέλαιο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας εγκρίθηκε χθες από την Ε.Ε. και παράλληλα, σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των «27» που θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, τα κράτη-μέλη δηλώνουν έτοιμα να επιβάλουν ακόμα περισσότερα μέτρα κατά της Μόσχας «αν χρειαστεί». Ωστόσο, η Γερμανία αντιστέκεται στην επέκταση των κυρώσεων, τόσο κατά της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Sberbank, όσο και επί των εξαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων προς την Ε.Ε. Στο νέο πακέτο περιλαμβάνονται περιοριστικά μέτρα κατά 160 επιπλέον ατόμων –ολιγαρχών και μελών του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (της Ανω Βουλής)– και κυρώσεις κατά του τραπεζικού τομέα της Λευκορωσίας. Συγκεκριμένα, τρεις λευκορωσικές τράπεζες αποκλείονται από το σύστημα SWIFT, ενώ το «πάγωμα» συναλλαγών που επιβλήθηκε στη ρωσική κεντρική τράπεζα επεκτείνεται και στη λευκορωσική. Επιπλέον, αναστέλλεται η δυνατότητα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε κρατικές επιχειρήσεις της Λευκορωσίας (από τις 12 Απριλίου) και τίθεται ανώτατο όριο 100.000 ευρώ σε καταθέσεις που μπορούν να δεχθούν ευρωπαϊκές τράπεζες από Λευκορώσους πολίτες ή μόνιμα διαμένοντες. Τέλος, απαγορεύεται η παροχή χαρτονομισμάτων του ευρώ στη Λευκορωσία.

Τρίτον, η Ε.Ε. επέβαλε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων ναυσιπλοΐας και τεχνολογίας ραδιοεπικοινωνιών στη Ρωσία. Τέλος, διασαφηνίστηκε ότι περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα στις ήδη επιβληθείσες απαγορεύσεις συναλλαγών, «ώστε να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή των τομεακών περιορισμών που έχουν υιοθετηθεί».

Τα λιμάνια​​​​​​

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, το Βερολίνο αναδεικνύεται ως η κύρια δύναμη που μπλοκάρει τόσο τον αποκλεισμό της Sberbank από το SWIFT (λόγω του ρόλου της τράπεζας στις συναλλαγές για την αγορά ρωσικών ορυκτών καυσίμων) όσο και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τον αποκλεισμό ρωσικών πλοίων από ευρωπαϊκά λιμάνια. Στο θέμα του πετρελαίου, συντάσσονται με τη Γερμανία –σιωπηρά ή μη– αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Στη Σύνοδο οι ηγέτες της Ε.Ε. των «27» θα εστιάσουν, εκτός από την ενεργειακή κρίση, στην ενίσχυση της κοινής άμυνας.

Παρότι ο βαθμός εξάρτησης είναι μικρότερος από ό,τι στην περίπτωση του αερίου, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ε.Ε., παρέχοντας το 27% της συνολικής κατανάλωσης. Σχετικά με τα λιμάνια, οι Γερμανοί (σύμφωνα με το Bloomberg) σημειώνουν ότι μια γενική απαγόρευση θα μπορούσε να επηρεάσει και το εμπόριο σε τομείς όπου δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Παράλληλα, υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες: αν το μέτρο επιβληθεί σε πλοία με ρωσική σημαία, μπορεί να αλλάξουν σημαία, ενώ θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη ένα μέτρο που θα εστίαζε στην ιδιοκτησία των πλοίων.

Πλην της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία και της στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση, στη Σύνοδο οι ηγέτες θα εστιάσουν στην ενίσχυση της κοινής άμυνας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των Βερσαλλιών, οι «27» δεσμεύονται να συνεχίσουν να επενδύουν στην αμοιβαία βοήθεια υπό το άρθρο 42.7 της Συνθήκης για την Ε.Ε.

«Υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και για να προστατεύσουμε καλύτερα τους πολίτες μας, πρέπει να αυξήσουμε αποφασιστικά τις επενδύσεις μας στην αμυντική μας ικανότητα και στις καινοτόμες τεχνολογίες», σημειώνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή