Ε.Ε. προς Κίνα: Μην διευκολύνετε τη Ρωσία

Ε.Ε. προς Κίνα: Μην διευκολύνετε τη Ρωσία

Το εύρος και το βάθος των οικονομικών δεσμών Κίνας-Ε.Ε. επιστράτευσε η ευρωπαϊκή πλευρά κατά την τηλεδιάσκεψη κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Το εύρος και το βάθος των οικονομικών δεσμών ΚίναςΕ.Ε. επιστράτευσε – όπως όλα δείχνουν χωρίς άμεσο αποτέλεσμα – η ευρωπαϊκή πλευρά κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ για να αποσπάσει εξασφαλίσεις από το Πεκίνο ότι δεν θα στηρίξει ενεργά τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Δεν υπήρξε κοινή δήλωση ή κοινή συνέντευξη Τύπου στο τέλος της τηλεδιάσκεψης. Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα «θα λάβει υπόψη της τη διεθνή της εικόνα και τις οικονομικές της σχέσεις με την Ευρώπη» στη στάση που θα τηρήσει σχετικά με τη ρωσική εισβολή. «Συμφωνήσαμε ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και τη διεθνή οικονομία», είπε.

Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να προστίθεται λάδι στη φωτιά», ούτε να βασίζεται η αρχιτεκτονική ασφαλείας «σε μία ψυχροπολεμική νοοτροπία». Στο δικό του σχόλιο στα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, ο Λι Κεκιάνγκ είπε ότι «η Κίνα προωθεί με τον δικό της τρόπο ειρηνευτικές συνομιλίες και είναι πρόθυμη να συνεχίσει να παίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο στη διεθνή κοινότητα». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι «ανταλλάξαμε ξεκάθαρα αντίθετες απόψεις» σχετικά με τον πόλεμο.

Η Ε.Ε. θέλει να διασφαλίσει ότι η Κίνα δεν θα παρέχει διευκολύνσεις για την παράκαμψη των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση στη Μόσχα, ούτε θα χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως είπε η κ. φον ντερ Λάιεν η Κίνα «κατ’ ελάχιστον δεν πρέπει να παρέμβει» υπονομεύοντας τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «καθοριστική στιγμή» για τη διεθνή τάξη πραγμάτων και τόνισε ότι, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα έχει συμφέρον να υπερασπιστεί τη διεθνή νομιμότητα. Πρόσθεσε, δε, ότι η επιχειρηματική κοινότητα «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στην Ουκρανία, υπονοώντας σαφώς ότι η εμπλοκή του Πεκίνου υπέρ της Μόσχας στον πόλεμο θα οδηγήσει σε έξοδο δυτικών πολυεθνικών από την Κίνα αντίστοιχη με αυτή που έχει καταγραφεί στη Ρωσία.

«Η Ε.Ε. ήταν πέρυσι ο προορισμός άνω του 15% των κινεζικών εξαγωγών. Ο αντίστοιχος αριθμός για τη Ρωσία είναι 1,9%. Δεν είναι καν στους πρώτους δέκα εμπορικούς εταίρους», ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραμονές της τηλεδιάσκεψης. Επιπλέον, σημείωναν, η Κίνα «έχει ανάγκη τη συνεργασία της Ευρώπης σε ολοένα και περισσότερα πεδία» και «χρειάζεται την ειδημοσύνη και την τεχνολογία της Ευρώπης για τη δική της πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία» που να δείχνουν ότι η Κίνα έχει αποστείλει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία (η αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι ότι το Πεκίνο κατανοεί τη σοβαρότητα και τις συνέπειες μίας τέτοιας κίνησης). Αντιθέτως, μία σειρά από κινεζικές εταιρείες έχουν παγώσει τις επενδύσεις τους στη χώρα μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά (στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ) έθεσε το ζήτημα της μεγαλύτερης ισορροπίας στις οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών – και ειδικότερα της πρόσβασης ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. και οι Κίνα υπέγραψαν το Δεκέμβριο του 2020 τη Συνολική Συμφωνία για τις Επενδύσεις (CAI), η κύρωση της οποίας εκκρεμεί από τότε. Ειδικότερα, η Ε.Ε. θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση για την κύρωση της συμφωνίας την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει το Πεκίνο σε ευρωβουλευτές αλλά και την υιοθέτηση από την κινεζική πλευρά διεθνών συμβάσεων της ILO (Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας) κατά της καταναγκαστικής εργασίας. Οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν εμφανίστηκαν αισιόδοξοι σχετικά με το ενδεχόμενο προόδου στο μέτωπο αυτό.

 Οι σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας ήταν ήδη σε δύσκολο σημείο πριν την κοινή δήλωση Κίνας-Ρωσίας στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών είπαν ότι τα ζητήματα που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των εντάσεων –  ανθρώπινα δικαιώματα, η πολιτική καταστολής στο Χονγκ Κονγκ, οι κυρώσεις στους ευρωβουλευτές και ο εμπορικός πόλεμος κατά της Λιθουανίας – όλα τέθηκαν επί τάπητος στις συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία.

Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 37η μέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή