Πέμπτο πακέτο ευρωκυρώσεων στη Ρωσία

Πέμπτο πακέτο ευρωκυρώσεων στη Ρωσία

Ξεπεράστηκε το «αγκάθι» με τον αποκλεισμό ρωσικών πλοίων – Περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση ζητεί η Ουκρανία

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δύο συνεδριάσεις των πρέσβεων της Ε.Ε. (μετά μια πρώτη συζήτηση προχθές) χρειάστηκαν χθες για να εγκριθεί το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Τα μέτρα θα εγκριθούν με σιωπηρή διαδικασία που θα εκπνεύσει σήμερα στις 10 το πρωί. Η δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. αναμένεται σήμερα.

Από τα βασικά «αγκάθια» ήταν το μέτρο αποκλεισμού πλοίων ρωσικών συμφερόντων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα ζήτησαν προχθές διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή του μέτρου. Τελικά κρίθηκε ότι θα ήταν υπερβολικά δυσχερής η εφαρμογή του σε όλα τα πλοία με πραγματικό ιδιοκτήτη Ρώσο και περιορίστηκε σε πλοία με ρωσική σημαία (και όσα είχαν ρωσική σημαία έως τις 24 Φεβρουαρίου). Απαλείφθηκε επίσης η αναφορά σε πλοία με ναυλωτές ρωσικών συμφερόντων.

Eνα άλλο σημείο διαφωνίας αφορούσε το χρονικό σημείο ενεργοποίησης του εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα, το οποίο τελικά μετατέθηκε κατά ένα μήνα και θα ισχύσει από τα μέσα Αυγούστου.

Στο τραπέζι το πετρέλαιο

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ είπε ότι το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο στο πετρέλαιο θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. «Θα συμβεί αργά ή γρήγορα – ελπίζω γρήγορα», είπε ο κ. Μπορέλ.

Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιμένει σε πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κουλέμπα επανέλαβε επίσης το αίτημα του Κιέβου για αποκοπή του συνόλου του ρωσικού τραπεζικού συστήματος από το SWIFT, αλλά και για τον αποκλεισμό «με ελάχιστες εξαιρέσεις» των ρωσικών πλοίων από τα λιμάνια της Ε.Ε. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι πριν από μία εβδομάδα το πέμπτο πακέτο κυρώσεων ήταν «πολύ πιο αδύναμο».

Ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με 93 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 24 κατά και 58 αποχές.

«Οπλα, όπλα, όπλα»

Κατά τα άλλα, η ατζέντα του κ. Κουλέμπα στη σύνοδο ήταν «πολύ απλή», όπως είπε: «Οπλα, όπλα, όπλα». «Οσο περισσότερα όπλα λάβουμε και όσο πιο γρήγορα φτάσουν, τόσο περισσότερες ζωές θα σωθούν», τόνισε, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλευρό του. Ο διαχωρισμός μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων «δεν έχει νόημα» στην περίπτωση της Ουκρανίας, πρόσθεσε, καθώς «κάθε όπλο που χρησιμοποιείται στο έδαφος της Ουκρανίας από τον ουκρανικό στρατό κατά του ξένου εισβολέα είναι εξ ορισμού αμυντικό».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Κουλέμπα είπε ότι ήταν πολύ συγκεκριμένος στα αιτήματα που κατέθεσε για στρατιωτική βοήθεια και στα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει τη μεγάλη επίθεσή της στο Ντονμπάς, είπε. Τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσουν να εξετάζουν το ζήτημα και να χρονοτριβούν. «Είτε θα μας βοηθήσετε τώρα –και εννοώ εντός ημερών, όχι εβδομάδων– είτε θα είναι πολύ αργά», τόνισε. Αναφορές από τη Μαριούπολη, όπως είπε, δείχνουν ότι η κατάσταση εκεί είναι «πολύ χειρότερη» από την Μπούτσα.

«Επείγει η βοήθεια»

Μιλώντας αργότερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμμερίζονται την αίσθηση του επείγοντος στο θέμα της στρατιωτικής βοήθειας. «Είναι μεγαλύτερη από ποτέ η αποφασιστικότητά μας να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε ο κ. Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι οι θηριωδίες «ήταν εξαρχής μέρος του [ρωσικού] σχεδίου για τον πόλεμο».

Ανεστάλη εν τω μεταξύ χθες η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Γενική Συνέλευση προχώρησε σε ψηφοφορία ύστερα από σχετικό αίτημα δυτικών χωρών. Συνολικά 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Σώμα, 24 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Λευκορωσία, το Ιράκ και η Συρία, ψήφισαν κατά, ενώ 58 απείχαν.

Τέλος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που περιείχε «απαράδεκτα» στοιχεία, αλλά πως παρ’ όλα αυτά η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες.

«Δικαίωμα αυτοάμυνας»

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι σύμμαχοι «αναγνωρίζουν την επείγουσα φύση» του αιτήματος του Κιέβου για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια. Συμφώνησε μάλιστα με τον κ. Κουλέμπα ότι είναι «παράξενος» ο διαχωρισμός αμυντικών και επιθετικών όπλων, καθώς η Ουκρανία υπερασπίζεται τα εδάφη της και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι κατοχυρωμένο στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. «Αναμένουμε μια μεγάλη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος «μπορεί να διαρκέσει μήνες, ακόμα και χρόνια». Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στην Κίνα, η οποία είναι «απρόθυμη να καταδικάσει τη ρωσική επίθεση» και απορρίπτει –μαζί με τη Ρωσία– το δικαίωμα των εθνών να επιλέγουν τις συμμαχίες τους. Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής είναι «παγκόσμιες», τόνισε. Στη συνεδρίαση χθες, πλην των κ. Κουλέμπα και Μπορέλ, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των πιο σημαντικών εταίρων του ΝΑΤΟ (Σουηδία, Φινλανδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γεωργία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή