Πλώρη Φινλανδίας και Σουηδίας για ΝΑΤΟ

Πλώρη Φινλανδίας και Σουηδίας για ΝΑΤΟ

Με γοργές διαδικασίες δεσμεύθηκαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας, Σάνα Μαρίν και Μαγκνταλένα Αντερσον, που συναντήθηκαν χθες στη Στοκχόλμη.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με γοργές διαδικασίες δεσμεύθηκαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας, Σάνα Μαρίν και Μαγκνταλένα Αντερσον, που συναντήθηκαν χθες στη Στοκχόλμη.

Η Μαρίν, χωρίς να δίνει ακριβές χρονοδιάγραμμα, είπε ότι η απόφαση της φινλανδικής κυβέρνησης σχετικά με την ένταξη θα ληφθεί εντός εβδομάδων, όχι μηνών – «πριν από τα μέσα του καλοκαιριού», όπως είπε. Η Σουηδία δείχνει αποφασισμένη να κινηθεί εξίσου γρήγορα. Σύμφωνα με δημοσίευμα στον σουηδικό Τύπο, η ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έχει πάρει την απόφασή της και η Αντερσον έχει θέσει ως στόχο την κατάθεση της αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου. Είναι ενδεικτικό ότι η Σουηδή πρωθυπουργός στις 8 Μαρτίου είχε τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο ενδεχόμενο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω» την περιοχή.

Η Φινλανδία έχει σύνορα συνολικού μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για τη λευκή βίβλο που παρέδωσε χθες η φινλανδική κυβέρνηση στο κοινοβούλιο για το νέο περιβάλλον ασφαλείας που δημιούργησε η ρωσική εισβολή, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο σημείωσε ότι «η εμπιστοσύνη απέναντι στη Ρωσία έχει καταρρεύσει».

Γοργές διαδικασίες απόφασης για αίτηση – Επαναξιολογεί την ουδετερότητα το Ελσίνκι.

Το νέο περιβάλλον ασφαλείας, όπως ανέφερε ο κ. Χααβίστο, απαιτεί την «επαναξιολόγηση της στάσης ουδετερότητας» της Φινλανδίας. Τόνισε ότι η χώρα του θεωρεί «ζωτική» την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και ότι είναι σημαντικό το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη «να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση» σχετικά με τον αμυντικό τους προσανατολισμό. Ωστόσο, η έκθεση δεν προχωράει σε συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την πιθανή αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Χααβίστο σημείωσε επίσης ότι θα χρειαστεί διάστημα «έως και ενός έτους» από τη στιγμή της αίτησης μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης (χρειάζεται ομοφωνία των 30 μελών της Συμμαχίας). Σε αυτήν την περίοδο, που η Φινλανδία δεν καλύπτεται από το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, όπως είπε, είναι σημαντικό η Συμμαχία να σταθεί στο πλευρό της.

Εκανε επίσης αναφορά στο άρθρο 42.7 της Συνθήκης για την Ε.Ε. περί στρατιωτικής βοήθειας προς ένα κράτος-μέλος αν δεχθεί ένοπλη επίθεση, αλλά και στην κινητοποίηση υπέρ της Ουκρανίας, που «ενισχύουν τη θέση» της χώρας του αν επιλέξει την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή