Ηχηρές δεσμεύσεις δράσεων στήριξης

Ηχηρές δεσμεύσεις δράσεων στήριξης

Τον συντονισμό των δράσεων για τη στήριξη της Ουκρανίας επιχείρησαν οι ηγέτες της δυτικής συμμαχίας σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και συμμετείχαν οι υπόλοιπες χώρες του G7, οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Ρουμανίας και οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον συντονισμό των δράσεων για τη στήριξη της Ουκρανίας επιχείρησαν οι ηγέτες της δυτικής συμμαχίας σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και συμμετείχαν οι υπόλοιπες χώρες του G7, οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Ρουμανίας και οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε δήλωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη, πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεν προχώρησε σε κάποια διαφοροποίηση από την έως τώρα πολιτική της χώρας του: ούτε επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ούτε παροχή βαρέος οπλισμού, που επιτακτικά ζητεί το Κίεβο. Οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για το ζήτημα πλέον διεξάγονται στη δημόσια σφαίρα, καθώς οι Πράσινοι αλλά και στελέχη του FDP πιέζουν τον καγκελάριο και το SPD να άρουν τις ενστάσεις τους και να στείλουν (μεταξύ άλλων) τανκς και τεθωρακισμένα στον ουκρανικό στρατό. Ο κ. Σολτς, ωστόσο, χθες επέμεινε ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στην αποστολή τέτοιου εξοπλισμού. «Κοιτάξτε τι κάνουν οι στενοί μας σύμμαχοι», δήλωσε σε δημοσιογράφους. Εχουν «καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα (με εμάς)». Ο βουλευτής των Πρασίνων και επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, Αντον Χόφραϊτερ, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο, επανέλαβε χθες ότι η Γερμανία «πρέπει επιτέλους να παραδώσει αυτό που η Ουκρανία έχει ανάγκη, και αυτό είναι βαρύς οπλισμός», ρίχνοντας την ευθύνη στην καγκελαρία.

Κοντά σε ενεργειακό εμπάργκο η Ε.Ε. – Επιφυλακτική ακόμη η Γερμανία και για όπλα.

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε (μέσω Twitter) σε πιο αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ επιβεβαίωσε χθες ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται πρόταση επέκτασης του εμπάργκο κατά των ρωσικών εξαγωγών και στο πετρέλαιο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο, επισήμανε και αυτός την κυοφορούμενη πρόταση για το πετρέλαιο, λέγοντας ότι πρόκειται για μέτρο που στηρίζει ο πρόεδρος Μακρόν. «Ελπίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο», υπογράμμισε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με δικό του tweet, δεσμεύτηκε ότι η Ε.Ε. θα αναπτύξει το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για την «άμεση υποστήριξη και ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή