Ουκρανία: Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από ΗΠΑ, Καναδά, Μ. Βρετανία

Ουκρανία: Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από ΗΠΑ, Καναδά, Μ. Βρετανία

Για ενίσχυση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών της Ουκρανίας με την παροχή ανταλλακτικών από ευρωπαϊκές χώρες μίλησε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας Τζον Κέρμπι. Ο κ. Κέρμπι είχε αναφερθεί προχθές σε αποστολή αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά χθες είπε ότι «επρόκειτο περί σφάλματος»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ενίσχυση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών της Ουκρανίας με την παροχή ανταλλακτικών από ευρωπαϊκές χώρες μίλησε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας Τζον Κέρμπι. Ο κ. Κέρμπι είχε αναφερθεί προχθές σε αποστολή αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά χθες είπε ότι «επρόκειτο περί σφάλματος». Παράλληλα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς δεσμεύτηκαν για την παροχή επιπλέον βαρέων όπλων πυροβολικού στην Ουκρανία – εκπληρώνοντας ένα ακόμα από τα επιτακτικά αιτήματα του προέδρου Ζελένσκι. O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να ανακοινώσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο.

Το Βερολίνο δεν έχει δημοσιοποιήσει όλα τα όπλα που έχει παραδώσει, λέει η ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας στη διεθνή κριτική κατά της Γερμανίας για την απροθυμία της να προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο δεν έχει δημοσιοποιήσει όλα τα όπλα που έχει παραδώσει στην Ουκρανία. Η κ. Μπέρμποκ, σε συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα με τον Λετονό ομόλογό της, πρόσθεσε ότι η Γερμανία προτίθεται να βοηθήσει την Ουκρανία να κάνει την αναγκαία συντήρηση σε προηγμένα οπλικά συστήματα και να εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς στη χρήση τους. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε χθες το Κίεβο. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο κ. Μισέλ είπε ότι «επιθυμούμε τη νίκη της Ουκρανίας» και γι’ αυτό τον λόγο «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας» για τον σκοπό αυτό. Στάθηκε ειδικά στην οικονομική βοήθεια, με το ΔΝΤ να εκτιμά χθες ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί στήριξη 5 δισ. δολαρίων τον μήνα για το επόμενο τρίμηνο προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που έχει προκαλέσει ο πόλεμος. Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε το ουκρανικό αίτημα για πλήρες ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία και αποκοπή όλων των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT. Νωρίτερα, ο κ. Μισέλ επισκέφθηκε την πόλη Μποροντιάνκα, στα περίχωρα του Κιέβου, όπου έλαβαν χώρα θηριωδίες από τον ρωσικό στρατό. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως η Μποροντιάνκα θυμίζει την Μπούτσα, προσθέτοντας ότι «η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί εδώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή