Πόλεμος στην Ουκρανία: Γερμανική στροφή μετά τις πιέσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γερμανική στροφή μετά τις πιέσεις

Το Βερολίνο εγκρίνει την αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υπέκυψε τελικά στις έντονες πιέσεις από το Κίεβο, διεθνείς εταίρους, αλλά και από στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων ο Ολαφ Σολτς, εγκρίνοντας χθες την αποστολή περίπου 50 τανκς τύπου Flakpanzer Gepard (με αντιαεροπορικά βλήματα) στην Ουκρανία. Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία εγκρίνει την αποστολή βαρέος οπλισμού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις – και από τις πρώτες γνωστοποιημένες περιπτώσεις αποστολής βαρέων όπλων δυτικής (και όχι σοβιετικής) κατασκευής προς την ουκρανική πλευρά.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Spiegel, o Γερμανός καγκελάριος είχε υπονοήσει σαφώς ότι η μεταβίβαση οπλισμού, όπως τανκς στο Κίεβο, θα διακινδύνευε το ξέσπασμα πυρηνικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Ερωτώμενος τι φοβάται και δεν εγκρίνει την αποστολή τέτοιων όπλων, ο Σολτς είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος», ενώ χαρακτήρισε «βασική προτεραιότητά» του την «αποφυγή της κλιμάκωσης από την πλευρά του ΝΑΤΟ». Ανακοινώνοντας την κίνηση, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ είπε ότι αφορά τανκς που έχουν αποσυρθεί από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, τα οποία τώρα θα ανακατασκευαστούν και θα παραδοθούν. Εξηγώντας την αλλαγή στάσης του Βερολίνου, η Λάμπρεχτ δήλωσε ότι με την εισβολή στην Ουκρανία η Ρωσία έχει αποχωρήσει από την κοινότητα των πολιτισμένων εθνών. Το κόστος της αποστολής θα καλυφθεί πλήρως από τη γερμανική πλευρά.

Ο Γερμανός καγκελάριος είχε υπονοήσει σαφώς ότι η μεταβίβαση τανκς θα διακινδύνευε το ξέσπασμα μιας πυρηνικής σύρραξης.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τα συγκεκριμένα τανκς αποσύρθηκαν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Σήμερα βρίσκονται σε αποθηκευτικούς χώρους της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann, που κατασκευάζει ορισμένα από τα πιο προηγμένα τανκς. Η εταιρεία, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, βρισκόταν σε συνομιλίες με την Ουκρανία για το θέμα αυτό πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και αναμένει εδώ και αρκετό καιρό την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης για τις συγκεκριμένες εξαγωγές. «Τα τανκς μας είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να παραδοθούν πολύ γρήγορα», δήλωσε εκπρόσωπος της KMW.

Η ανακοίνωση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας έγινε στη συνάντηση των ομολόγων της του ΝΑΤΟ στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία. Τη συνάντηση συγκάλεσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν. Ο Οστιν προκάλεσε αίσθηση προχθές με τη δήλωσή του, μετά την επίσκεψή του μαζί με τον Αντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο, ότι «η Ρωσία πρέπει να αποδυναμωθεί» ώστε να μην μπορέσει ξανά να επιχειρήσει κάτι ανάλογο με την εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, προχθές, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι επιβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει ήδη αποστείλει τανκς, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Η πρώτη χώρα που έστειλε τανκς (σοβιετικής κατασκευής) στους Ουκρανούς ήταν η Τσεχία, όπως είχε αποκαλυφθεί στις αρχές Απριλίου. Τέλος, χθες, ο αντικαγκε λάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, επισκεπτόμενος την Πολωνία είπε ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο «είναι πλέον διαχειρίσιμο» για τη χώρα του. Η Γερμανία ελπίζει «εντός ημερών» να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού για το πετρέλαιο που καταναλώνει, πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή