Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 82η ημέρα ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελίξε-561860989
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 82η ημέρα ρωσικής εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:15

Σολτς: Αποκλείει νομιμοποίηση των εδαφών που κατακτά με τα όπλα η Ρωσία 

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς απέκλεισε απόψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, η οποία θα νομιμοποιήσει τα εδάφη που έχουν κατακτηθεί με τα όπλα και επανέλαβε ότι η Δύση θα συνεχίσει να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, για την αυτοάμυνά της, «μέχρι να το πάρει απόφαση ο Πούτιν».

«Είναι για μένα απολύτως σαφές ότι για τη Ρωσία υπάρχει μόνο μια διέξοδος από αυτή την κατάσταση, εφόσον καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία. Δεν είναι δυνατή μια συμφωνία με μια υπαγορευμένη ειρήνη, η οποία θα προβλέπει ότι η Ουκρανία πρέπει να υπογράψει ότι παραχωρεί εδάφη. Αυτό δεν θα λειτουργήσει», τονίζει ο κ. Σολτς σε συνέντευξη του στον ιδιωτικό σταθμό RTL, η οποία θα μεταδοθεί αργότερα απόψε.

23:10

ΝΑΤΟ: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter.

«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις αποφάσεις των στενότερων εταίρων μας της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την ιστορική στιγμή» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

22:49

Ουκρανία: 20 νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέσκ, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Σε μήνυμα της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Facebook αναφέρεται ότι 25 κοινότητες των δύο περιοχών δέχθηκαν ρωσικές επιθέσεις και επλήγησαν, μεταξύ άλλων, 42 οικήματα και ένα σχολείο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές και προσθέτει ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από ρωσικής πλευράς.

22:47

Ουκρανία: 20 νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέσκ, όπως ανακοίνωσαν απόψε οι ουκρανικές αρχές.

Σε μήνυμα της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Facebook αναφέρεται ότι 25 κοινότητες των δύο περιοχών δέχθηκαν ρωσικές επιθέσεις και επλήγησαν, μεταξύ άλλων, 42 οικήματα και ένα σχολείο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές και προσθέτει ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από ρωσικής πλευράς.

22:31

Το Τάγμα Αζόφ ανακοίνωσε ότι «εκτελεί την απόφαση της ανώτατης διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών» στη Μαριούπολη 

Ένας υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο πολιορκημένο από τους Ρώσους χαλυβουργείο του Αζόφσταλ ανακοίνωσε απόψε ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους.

Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από το Reuters ως ένδειξη ότι η μακρά πολιορκία φτάνει στο τέλος της. «Προκειμένου να σώσουμε ζωές, όλη η φρουρά της Μαριούπολης εφαρμόζει την απόφαση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης και ελπίζει για τη στήριξη του ουκρανικού λαού», ανέφερε το Τάγμα του Αζόφ σε ανάρτηση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Το βασικό είναι να αντιληφθείτε όλους τους κινδύνους. Υπάρχει σχέδιο Β; Είστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό το σχέδιο που πρέπει να αφήνει περιθώριο για την εκπλήρωση των καθορισμένων αποστολών και τη διαφύλαξη της ζωής και της υγείας του προσωπικού;» είπε ο διοικητής της, Ντένις Προκοπένκο σε ένα βίντεο που συνόδευε την ανάρτηση. 

«Είναι το ανώτατο επίπεδο επίβλεψης των στρατιωτών. Πόσω μάλλον όταν την απόφασή του υιοθετεί η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση», πρόσθεσε.

22:28

La Repubblica: Ρωσικό πλοίο, στο οποίο φέρονται να επιβαίνουν πάνω από 100 κατάσκοποι, βρίσκεται νότια της Σικελίας

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ρωσικό πλοίο με 146 επιβάτες, πολλοί από τους οποίους φέρονται να είναι κατάσκοποι, βρίσκεται νότια της Σικελίας. Πρόκειται για το πλοίο Vasily Tatishchev, γνωστό στο ΝΑΤΟ με τον κωδικό Meridian, μήκους 95 μέτρων.

Σύμφωνα με την La Repubblica και ιταλικό ιστότοπο ειδικευμένο σε αμυντικά θέματα, οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες στο πλοίο είναι κατάσκοποι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι ειδικεύονται στον εντοπισμό και ανάλυση των μηνυμάτων που στέλνουν οι «μη φιλικές προς τη Ρωσία χώρες», μέσω ραντάρ.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι το Meridian βρίσκεται βόρεια της Τυνησίας και ότι παρακολουθεί -όπως όλα δείχνουν- την άσκηση του ΝΑΤΟ «Mare Aperto» (Ανοικτή Θάλασσα) η οποία θα είναι σε εξέλιξη μέχρι τις 27 Μαΐου, με τη συμμετοχή πάνω από 30 πλοίων και υποβρυχίων και μεγάλου αριθμού αεροσκαφών.

Ήδη στις 24 του περασμένου Ιανουαρίου, φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού είχε παρέμβει για να απομακρύνει το Meridian από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο είχε μόλις αποπλεύσει από την Τουλόν της νότιας Γαλλίας.

21:56

Reuters: Περίπου 12 λεωφορεία που μεταφέρουν Ουκρανούς μαχητές αποχωρούν  από το εργοστάσιο Αζόφσταλ

Περίπου δώδεκα λεωφορεία, που μετέφεραν Ουκρανούς στρατιώτες που ήταν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, έφυγαν από το εργοστάσιο το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε μάρτυρας του Reuters. Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί πόσοι στρατιώτες επέβαιναν στα λεωφορεία. Δεν ήταν επίσης σαφές εάν οι επιβαίνοντες ήταν όλοι μεταξύ των 40 τραυματιών μαχητών που λέγεται ότι βρίσκονταν κάτω από το εργοστάσιο Ουκρανοί αξιωματικοί.

Περίπου 600 στρατιωτικοί εκτιμάται ότι βρίσκονταν μέσα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι η Ρωσία υποστηρίζει πως  επιτεύχθηκε εκεχειρία με τα τελευταία ουκρανικά στρατεύματα στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματίες, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο από Ουκρανούς αξιωματούχους, αναφέρει

Ο Guardian σε δημοσίευμα του τονίζει ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για την απομάκρυνση τραυματισμένων στρατιωτών από το εργοστάσιο. «Επετεύχθη συμφωνία με εκπροσώπους του ουκρανικού στρατού που έχουν αποκλειστεί στο Azovstal στη Μαριούπολη για την απομάκρυνση των τραυματιών», ανέφερε το υπουργείο. Το Ρωσικό υπουργείο σημείωσε ότι υπάρχει κατάπαυση πυρός για όσο διαρκεί η εκκένωση και ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο στην κοντινή πόλη Νοβοαζόβσκ. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στις υπόγειες σήραγγες του τεράστιου εργοστασίου Azovstal που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις για εβδομάδες αφού η Μόσχα διεκδίκησε τον έλεγχο της Μαριούπολης.

Το τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας, το οποίο ηγήθηκε της υπεράσπισης της Μαριούπολης, δημοσίευσε βίντεο από το εργοστάσιο, λέγοντας ότι στρατιώτες πεθαίνουν από τα τραύματα τους.

21:34

Κυβερνήτης της περιφέρειας Ντονέτσκ: Εννέα άμαχοι νεκροί σε ρωσικές επιθέσεις τη Δευτέρα

Εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, σε ανάρτησή του στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, γράφει ότι εννέα κάτοικοι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την πληροφορία αυτή.

21:28

Μπορέλ: Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει κανένα τμήμα της Ουκρανίας που διεκδικείται ως μέρος της Ρωσίας

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από την αποθήκευση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας μεταφοράς, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για μια νέα καλλιέργεια.

21:00

Μπορέλ: Η Ε.Ε. δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι ΥΠΕΞ αποφάσισαν να παράσχουν επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ώστε να στηρίξουν το Κίεβο, ανεβάζοντας σε 2 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που έχει διοχετεύσει η Ένωση για αυτό τον σκοπό.

20:58

Ο Καναδάς υπέρ της «γρήγορης» ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Ο Καναδάς όχι μόνο ευνοεί την ένταξή τους (στο ΝΑΤΟ), θα έλεγα ότι ευνοούμε μια γρήγορη ένταξη αυτών των δύο χωρών», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά.

20:39

Ταυτοποιήθηκαν 45 Ρώσοι στρατιώτες που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου

Τρεις στρατιώτες αντιμετωπίζουν ήδη δίκη στην Ουκρανία, δήλωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα. Συνολικά έχουν καταγραφεί 11.600 εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε.

20:08

Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τόνισε επίσης ότι οι διπλωμάτες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν χρειάζεται να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματα ένταξής τους στη Συμμαχία.

 

20:02

Η ΕΕ διευκρινίζει πώς οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν νόμιμα για το ρωσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις του μπλοκ κατά της Ρωσίας, σε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, που ήρθε στην κατοχή του Reuters.

19:41

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες επιστρέφουν πίσω στην Ουκρανία

Μόνο τις τελευταίες περίπου 24 ώρες, σχεδόν 46.000 άνθρωποι πέρασαν πίσω στο έδαφος της Ουκρανίας, προερχόμενοι από τα δυτικά.

19:36

Ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν συνοριακά χωριά στην περιφέρεια Τσερνίχιβ

Δεν αναφέρθηκαν θύματα, δήλωσε η Επιχειρησιακή Διοίκηση του ουκρανικού στρατού.

19:33

Ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος που εκτοξεύθηκε με πύραυλο που έφερε το σύμβολο Ζ θα καεί στην ατμόσφαιρα

Ο ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος «Kosmos-2555» που εκτοξεύθηκε στις 30 Απριλίου για να τεθεί σε τροχιά, δεν πραγματοποίησε ούτε ένας ελιγμό στην τροχιά του και κατά πάσα πιθανότητα θα καεί στην ατμόσφαιρα αύριο Τρίτη. Αυτό το πρόσεξαν ο ρώσος αστρομπλόγκερ Ανατόλι Ζακ και ο αμερικανός αστρονόμος Τζόναθαν Μακντάουελ. Στον πύραυλο φορέα που έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο υπήρχε το σήμα Ζ το οποίο χρησιμοποείται ως σύμβολο υποστήριξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στην ανακοίνωση υπήρχε ο ισχυρισμός ότι με τον δορυφόρο Kosmos-2555 υπάρχει επαφή, ότι τα συστήματα τηλεμετρίας και τα όργανα του δορυφόρου λειτουργούν κανονικά και ότι ο δορυφόρος έχει τεθεί σε πλήρη τροχιά. Ο προορισμός του δεν αποκαλύπτονταν. Οι αστρομπλόγκερ υπέθεσαν ότι θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με τους μικρούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους που χρησιμοποιούνται για την φωτογράφιση της Γης, οι οποίοι είχαν εκτοξευθεί το 2018 και το 2021. 

18:57

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η χώρα του «δεν έχει άλλη επιλογή από το να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», καθώς απέκλεισε πιθανές παραχωρήσεις στη Ρωσία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στο Bloomberg, περιέγραψε τη συνεχιζόμενη κρίση ως «πόλεμο για την ύπαρξή μας» και είπε ότι είναι σημαντικό η Ουκρανία να σταματήσει τώρα τις ρωσικές δυνάμεις.

18:53

Τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών στην Οδησσό

18:50

Ουκρανία: Δικαστήριο κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου δισεκατομμυριούχοι Μικάιλ Φρίντμαν

Ουκρανικό δικαστήριο κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Μικάιλ Φρίντμαν αξίας 420 εκατ. δολαρίων, δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Όπως έγραψε στο Facebook, τα περιουσιακά στοιχεία ήταν μετοχές σε κυπριακές εταιρείες που διατηρούνταν στην Ουκρανία. Στον Φρίντμαν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ε.Ε., στο πλαίσιο των μέτρων του μπλοκ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

18:50

Ανατολική Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί κόστισαν τη ζωή σε 10 άμαχους

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην πόλη Σιεβιεροντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας σκότωσαν 10 πολίτες, δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Η ανατολική πλευρά της Ουκρανίας αντιμετωπίζει συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα στρατεύματα προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής.

18:37

Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζει πλαστογράφηση «μαρτυριών» ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν την Μαριούπολη

Η Ρωσία στη Μαριούπολη ετοιμάζει τη μεγαλύτερη πλαστογράφηση από «καταθέσεις μαρτύρων» ότι η πόλη καταστράφηκε από τον ουκρανικό στρατό. Τη δήλωση αυτή έκανε στο Telegram ο σύμβουλος του δημάρχου της πόλης Πιότρ Αντριούσενκο, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom.

«Για την διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης οι Ρώσοι κατακτητές ανακοίνωσαν την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση αποζημιώσεων για καταστροφή σπιτιού ή για την απώλεια μέλους της οικογένειας. Για το σπίτι δίνεται αποζημίωση 500.000 ρουβλίων (περίπου 6.000 δολαρίων), για μέλος της οικογένειας που πέθανε 3.εκ ρούβλια (περίπου 33.000 δολάρια)», γράφει ο Αντριούσενκο.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η υποβολή αιτήσεων για αποζημιώσεις γίνεται στους χώρους του σχολείου Νο9. Κατά την υποβολή της αίτησης οι κάτοικοι της Μαριούπολης πρέπει να γράψουν ιδιοχείρως και υποχρεωτικά ότι η περιουσία τους «καταστράφηκε από ουκρανούς στρατιωτικούς» ενώ οι συγγενείς του «σκοτώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό». Σε περίπτωση που οι κάτοικοι δεν αποδεχθούν τους όρους αυτούς δεν θα τους δοθεί αποζημίωση. Οι ίδιοι, βρισκόμενοι κάτω από ψυχολογική πίεση και αποκομμένοι από οποιαδήποτε πληροφόρηση, με την ελπίδα ότι θα αποκτήσουν κάποιους πόρους, υποβάλλουν αιτήσεις με τις αντίστοιχες επισημάνσεις.

Το αποτέλεσμα, όλης αυτής της επιχείρησης είναι ότι οι Ρωσία λαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ιδιόχειρες «μαρτυρίες» για τις «θηριωδίες του ουκρανικού στρατού», τις οποίες θα χρησιμοποιήσει ως μέσο επιρροής της διεθνούς κοινής γνώμης και φυσικά για τις μεταδώσει μέσα από τα προπαγανδιστικά κανάλια ενημέρωσης που συνεχίζουν τη δραστηριότητα τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Αντριούσενκο, στην πραγματικότητα τέτοιες αποζημιώσεις δεν μπορούν να υπάρξουν, καθώς για να υλοποιήσει αυτές τις υποσχέσεις της προς τους κατοίκους της Μαριούπολης, η Ρωσία θα πρέπει να καταβάλλει τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κατί που είναι αδύνατο με δεδομένη την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας.

Όπως μετέδωσε το Ukrinform στη Μαριούπολη οι Ρώσοι κατακτητές άρχισαν να μαζεύουν τα χαλάσματα στο νοσοκομείο, όπου το μαιευτήριο είχε πληγεί από αεροπορικό βομβαρδισμό, εξαλείφοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις συνέπειες των αποτρόπαιων εγκληματικών ενεργειών τους.

Η επιθετικότητα της Ρωσίας είχε προκαλέσει στην Μαριούπολη μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές. Η πόλη έχει στην πραγματικότητα καταστραφεί ολοσχερώς.

18:20

Οι Ρώσοι εκτόξευσαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με στόχο στρατιωτική εκπαιδευτική εγκατάσταση κοντά στο Λβιβ

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τις τελευταίες 24 ώρες που φαινόταν να στόχευαν τη στρατιωτική εκπαιδευτική εγκατάσταση Yavoriv κοντά στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Είπε ότι υπήρξε «ελάχιστη ζημιά» ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων.

«Δεν έχω τέλεια ορατότητα σε αυτές τις απεργίες. Φαίνεται ότι είχαν στοχοποιηθεί σε αυτήν την εκπαιδευτική εγκατάσταση και πάλι, αυτό που μπορούμε να δούμε από τη δική μας οπτική γωνία είναι μικρές ζημιές σε μερικά κτίρια», πρόσθεσε.

18:00

Ζελένσκι: Συνομιλία με τη διευθύντρια του ΔΝΤ για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε την ανάγκη για οικονομική στήριξη της ουκρανικής οικονομίας, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Το ΔΝΤ είναι σημαντικός εταίρος μας. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω εποικοδομητική συνεργασία για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

17:44

ΗΠΑ: Οι Ουκρανοί απώθησαν τους Ρώσους χιλιόμετρα πέρα από τα σύνορα

Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονταν κοντά στο Χάρκοβο, περί τα 3-4 χλμ μέσα στα ρωσικά σύνορα.

17:20

New York Times: Κατά τη διάρκεια της μάχης για τη γέφυρα στο Σέβερσκι Ντιονέτς οι Ρώσοι υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες

Κατά την προσπάθειά του να διασχίσει τον ποταμό Σέβερσκι Ντονέτς στην περιοχή του Λουγκάνσκ ο ρωσικός στρατός έχασε περισσότερους από 400 στρατιώτες, γράφουν οι The New York Times επικαλούμενοι στοιχεία του Institute for the Study of War (ISW).

17:09

Χάρκοβο: Οβίδα έπληξε εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονταν ποσότητες νιτρικού αμμωνίου

Μια αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν ποσότητες νιτρικού αμμωνίου χτυπήθηκε από ρωσικό πλήγμα στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Η έκρηξη στην περιφέρεια του Χαρκόβου δεν συνιστά απειλή για τον πληθυσμό» διαβεβαίωσε στη σελίδα του στο Telegram ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας του Ντονέτσκ. Η ανάρτηση συνοδευόταν από μια φωτογραφία που έδειχνε ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί νέφος να υψώνεται πάνω από χωράφια.

«Μια ρωσική οβίδα έπληξε μια αποθήκη στην περιοχή του Χαρκόβου όπου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρχε νιτρικό αμμώνιο», διευκρίνισε ο κυβερνήτης. «Το νέφος μπορεί να είναι τρομακτικό, όμως δεν υπάρχει λόγος πανικού», πρόσθεσε.

Το νιτρικό αμμώνιο, μια ουσία στην οποία οφείλονταν οι καταστροφικές εκρήξεις που ισοπέδωσαν το λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020, χρησιμοποιείται κυρίως ως αζωτούχο λίπασμα αλλά και για την παρασκευή εκρηκτικών.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις της απώθησαν τους Ρώσους στρατιώτες στην περιοχή του Χαρκόβου και ανέκτησαν τον έλεγχο ενός τμήματος της μεθορίου με τη Ρωσία.

17:07

Ο Μισέλ επαινεί τη Σουηδία για την απόφαση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επαίνεσε τη Σουηδία και τη Σουηδή πρωθυπουργό, για την απόφασή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς την ως «απόφαση προς όφελος της συλλογικής ασφάλειας και άμυνας».  

Σε ένα tweet, τόνισε: «Με την αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τον στρατηγικό εταίρο της Φινλανδία, η ασφάλειά μας γίνεται ακόμη πιο ισχυρή». «Η συμβολή της ΕΕ στην αποτρεπτική ισχύ του ΝΑΤΟ είναι ολοένα και πιο ανεκτίμητη», πρόσθεσε.

16:58

Η Ρωσία διέκοψε τις εξαγωγές ενέργειας στη Φινλανδία επειδή δεν πληρώθηκαν 

Η Ρωσία είχε διακόψει όλες τις εξαγωγές ηλεκτρισμού στη Φινλανδία σήμερα, όπως δείχνουν τα δεδομένα ροής, μετά τη δήλωση της ρωσικής εταιρίας κοινής ωφέλειας Inter RAO την περασμένη εβδομάδα ότι θα τις σταματούσε επειδή δεν έχει καταβληθεί το τίμημα για αυτές.

Η Inter RAO δήλωσε την Παρασκευή πως θα σταματούσε να εξάγει ενέργεια στη Φινλανδία από τη 1.00 π.μ. του Σαββάτου τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) «προς το παρόν» καθώς δεν είχε πληρωθεί για την ενέργεια που είχε πουλήσει μέσω της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας συναλλαγών Nord Pool από τις 6 Μαΐου. 

Το φινλανδικό δίκτυο διανομής ενέργειας Fingrid, που δήλωσε πως η Μόσχα καλύπτει περίπου το 10% των αναγκών της Φινλανδίας, τόνισε πως θα αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με σουηδική ενέργεια και ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή.

16:54

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ πιέζουν την Ουγγαρία να δεχθεί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προσπάθησαν να πιέσουν δημόσια την Ουγγαρία σήμερα να άρει το βέτο της στο προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, με τη Λιθουανία να δηλώνει ότι το μπλοκ «κρατείται σε ομηρεία από ένα κράτος μέλος».

Η απαγόρευση των εισαγωγών αργού που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Μαΐου θα μπορούσε να είναι η πιο σκληρή κύρωσή της ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και θα περιλαμβάνει εξαιρέσεις για τα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικής ενέργειας, δήλωσε ότι επιθυμεί μια συμφωνία για την έγκριση του εμπάργκο πετρελαίου, το οποίο πρότεινε να διαρκέσει για χρόνια.

16:48

Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία: Έτοιμες να βοηθήσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία αν δεχθούν επίθεση

Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, σε κοινή ανακοίνωσή τους σήμερα Δευτέρα, δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

«Μαζί με τη Δανία και την Ισλανδία, η Νορβηγία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους γείτονές της στον Βορρά με κάθε απαραίτητο μέσο, εάν γίνουν θύματα επίθεσης στα εδάφη τους προτού ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόρε.

16:44

Μόσχα: Στις φλόγες το επιχειρηματικό κέντρο DM Tower

16:43

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ημερομηνία υποβολής αίτησης στο ΝΑΤΟ

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον τόνισε ότι η ημερομηνία για την επίσημη αίτηση είναι ακόμα ασαφής επειδή η Σουηδία θα στείλει την αίτησή της μαζί με τη Φινλανδία. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει ακόμη καμία άμεση στρατιωτική απειλή κατά της Σουηδίας.

Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης υποστήριξε την απόφαση. «Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση», υπογράμμισε. «Δεν πρόκειται για κομματική πολιτική αλλά για ανάληψη κοινής ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας», πρόσθεσε.

16:39

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Εκεχειρία στο Αζόφσταλ για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια εκεχειρία συμφωνήθηκε στην πολιορκημένη χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη της Μαριούπολης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες και να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.

«Ένα καθεστώς σιγής (των όπλων) είναι σε ισχύ επί του παρόντος και ένας ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε για τον σκοπό αυτό, μέσω του οποίου τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται προς τα νοσοκομεία στο Νοβοαζόφσκ», έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση των τραυματισμένων στρατιωτών από το Αζοφστάλ.

16:33

Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του

Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πίτερ Χούλτκβιστ θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της σουηδικής κυβέρνησης, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη μετά από πρόσκληση του Πενταγώνου. 

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην «επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη, τη διμερή συνεργασία και την επικείμενη αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Θα συζητηθούν επίσης οι αμυντικές πολιτικές της Κίνας και οι συνέπειες για τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, προσθέτει. 

Ο Χούλτκβιστ θα συναντηθεί επίσης με μεγάλο αριθμό μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

16:08

Επίσημο αίτημα από τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση της αποφάσισε επισήμως να προχωρήσει σε αίτημα προς το ΝΑΤΟ ώστε να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της συμμαχίας. Η ίδια τόνισε ότι η διαδικασία για την ένταξη της χώρας ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο.

Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς η Σουηδία εγκαταλείψει μία πρακτική αποφυγής στρατιωτικών συμμαχιών που ξεπερνά τα 200 χρόνια.

«Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η κ. Άντερσον μετά τη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό πληθυσμό είναι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Η Σουηδία, όπως η Φινλανδία, παρέμεινε ουδέτερη σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ έγιναν πιο στενές μετά τη σοβιετική κατάρρευση.

Η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες ήταν κατηγορηματικά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την οποία οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μια δραματική αλλαγή υπέρ της ένταξης.

TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS 
15:56

Τα ουκρανικά στρατεύματα που υπερασπίζονται το Χάρκοβο έφτασαν στα ρωσικά σύνορα

Τα στρατεύματα της Ουκρανίας, που πραγματοποιούν αντεπιθέσεις κοντά στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, έφτασαν στα ρωσικά σύνορα, τόνισε ο περιφερειάρχης της περιοχής.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αποκατέστησαν μια πινακίδα που σηματοδοτούσε τα σύνορα, είπε ο Ολέγκ Σινεγκούμποβ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν εδάφη σε βορειοανατολικές περιοχές τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ukrainian Ministry of Defence/Handout via REUTERS
15:52

Ο Σολτς θέλει να συνεχίσει τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια στον Πούτιν

Ο καγκελάριος Σολτς θέλει να συνεχίσει τη διαμεσολαβητική προσπάθειά του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ.

«Ο πόλεμος κινδυνεύει να μετατραπεί σε μάχη χαρακωμάτων. Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να προσπαθήσει κανείς να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για το πώς θα σταματήσουν οι σκοτωμοί και οι πυροβολισμοί», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο κ. Σολτς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Παρασκευή, σημείωσε ότι ο καγκελάριος «προσπαθεί να ξαναβαδίσει στο διπλωματικό δρόμο, όσο δύσκολο κι αν είναι» και ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη και μπερδεμένη, αλλά τίποτα δεν πρέπει να μένει αναπάντητο».

15:46

Πούτιν για Φινλανδία - Σουηδία: Θα απαντήσουμε στην επέκταση του ΝΑΤΟ

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί «απειλή» από μόνη της, αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (...) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

15:45

Ο Λουκασένκο προέτρεψε τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας ΟΣΣΑ της οποίας ηγείται η Ρωσία να ενωθούν κατά της Δύσης 

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο παρότρυνε τα άλλα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΟΣΣΑ της οποίας ηγείται η Ρωσία, να παραμείνουν ενωμένα και κατηγόρησε την Δύση ότι ευελπιστεί να παρατείνει την σύγκρουση στην Ουκρανία επιδιώκοντας να αποδυναμώσει την Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Ο Λουκασένκο, μιλώντας στην σύνοδο κορυφής των ηγετών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στην Μόσχα, δήλωσε ότι «οι διαβολεμένες κυρώσεις» κατά της χώρας του και της Ρωσίας θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η συμμαχία μιλούσε με μια φωνή. 

14:52

Επιμένει η Ουγγαρία κατά του εμπάργκο στο πετρέλαιο

Δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία «σοβαρή πρόταση» από την Κομισιόν σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το πετρελαϊκό εμπάργκο, ανέφερε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, με το μπρα ντε φερ να συνεχίζεται για πολλοστή ημέρα. 

 

 

14:37

McDonald’s: Αποχωρεί, μετά από 30 χρόνια, από τη Ρωσία

Αποχωρεί οριστικά από τη ρωσική αγορά η McDonald’s, έπειτα από 30 χρόνια, καθώς ξεκινά τη διαδικασία για την πώληση των δραστηριοτήτων της στη χώρα.

Τον Μάρτιο, η αλυσίδα είχε ανακοινώσει το κλείσιμο όλων των εστιατορίων της στην Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως είχε κάνει γνωστό τότε, συνέχιζε να πληρώνει τους μισθούς των υπαλλήλων της στη χώρα.

Τώρα, στο πλαίσιο της οριστικής εξόδου της από τη Ρωσία, η McDonald’s θα προχωρήσει σε διαγραφές ύψους 1,2-1,4 δισ. δολαρίων.

«Η ανθρωπιστική κρίση την οποία προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και το συνεπαγόμενο απρόβλεπτο λειτουργικό περιβάλλον οδήγησαν την McDonald’s  να καταλήξει ότι δεν είναι πια δυνατό να διατηρήσει την ιδιοκτησία της επιχείρησης στη Ρωσία», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

AP Photo
14:33

Φινλανδία – Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Η Ρωσία απειλεί, η Στοκχόλμη στέλνει διπλωμάτες στην Άγκυρα

14:33

Αζοφστάλ: Το εργοστάσιο που έγινε θρύλος

Η 140 ετών ιστορία του γιγαντιαίου χαλυβουργείου της Μαριούπολης που σφυροκοπείται επί δύο μήνες από τους Ρώσους

12:50

Νέες απειλές Ρωσίας για Φινλανδία - Σουηδία στο ΝΑΤΟ: «Μην έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε»

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

12:30

Καλίν: Απαραίτητη η «διπλωματική ισορροπία» της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία – Πρέπει να υπάρχει μεσολαβητής

11:40

Ένα παιδί και δύο ενήλικες τραυματίες από την επίθεση στην Οδησσό

Ο πύραυλος που έπληξε εγκατάσταση τουριστικής υποδομής κοντά στην Οδησσό, τραυμάτισε τρία άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί, το πρωί της Δευτέρας κατά το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από την επίθεση με πύραυλο που εκτοξεύτηκε από αεροσκάφος τραυματίστηκαν δύο ενήλικες ενώ ένα μικρό παιδί τραυματίστηκε σοβαρά, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο ανάρτηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Οδησσού με πληροφορίες από τη Στρατιωτική Διοίκηση του Ουκρανικού Νότου.

«Το πρωί της 16ης Μαΐου ξεκίνησε με τον τραυματισμό ενός παιδιού ως αποτέλεσμα επίθεσης με πυραύλους στην περιοχή της Οδησσού από στρατηγικά αεροσκάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας: Μια τουριστική υποδομή χτυπήθηκε, κτίρια καταστράφηκαν και ξέσπασε πυρκαγιά», αναφέρεται. Στο σημείο βρίσκονται διασώστες και ανακριτική ομάδα.

Προστίθεται ακόμη ότι «ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται στην κατεστραμμένη και μη λειτουργική γέφυρα στις εκβολές του Δνείστερου, και χτυπά αμάχους».

11:29

Δυσαρέσκεια και από το Πεκίνο για τη Φινλανδία, αλλά και τη G7

Η ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα επηρεάσει σίγουρα τις σχέσεις της με την Κίνα, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

«Σχετικά με την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σίγουρα θα δημιουργήσει νέους παράγοντες στις σινο-φινλανδικές σχέσεις», είπε σε ενημέρωση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κινεζικές αρχές θεωρούν ακατάλληλη την έκκληση της Ομάδας των Επτά (G7) προς το Πεκίνο «να μην υπονομεύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

«Η Κίνα λύνει πάντα τα προβλήματα λαμβάνοντας μια ανεξάρτητη θέση», τόνισε σε μια ενημέρωση, απαντώντας στο αίτημα Δυτικού δημοσιογράφου να σχολιάσει τη δήλωση της G7, είπε: «Είμαστε αναμφισβήτητα αντίθετοι σε μονομερείς κυρώσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη το διεθνές δίκαιο και τον ρόλο του ΟΗΕ».

Ο κ. Ζάο είπε ακόμη ότι το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν γνωρίζει εάν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έλαβε επιστολή από συγγενείς Ουκρανών μαχητών που είχαν αποκλειστεί στο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπως έχει αναφερθεί.

11:24

Πρωθυπουργός Εσθονίας: Μην τηλεφωνείτε στον Βλαντίμιρ Πούτιν

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας είπε ότι δεν έχει νόημα να μιλήσουμε τώρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει πραγματικά να καταλάβει ότι βρίσκεται σε απομόνωση.

«Νιώθω ότι αν όλοι τον καλούν συνεχώς, δεν λαμβάνει το μήνυμα ότι είναι σε απομόνωση. Αν λοιπόν θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι "είσαι πραγματικά απομονωμένος"», μην του τηλεφωνήσετε. Δεν έχει νόημα. Νιώθει σαν να βρίσκεται στο επίκεντρο γιατί όλοι θέλουν να του μιλήσουν. Τι παίρνουμε όμως από αυτό; Δεν βλέπω κανένα αποτέλεσμα, γιατί μετά από όλες αυτές τις συνομιλίες ήρθαν η Μπούκα, το Ιρπίν κλπ. Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης», είπε η κα Κάλας στο Euractiv.

10:58

Τσεχία: Πρόσκληση σε Ζελένσκι για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο

Ο Τσέχος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκουλας Μπεκ κάλεσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ τον Οκτώβριο.

«Θα θέλαμε ο Ουκρανός πρόεδρος να είναι καλεσμένος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ», είπε ο κ. Μπεκ.

Πρόσθεσε επίσης ότι ένας σύμβουλος του αρχηγού του κράτους θα επισκεφθεί την Πράγα τις επόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Όλχα Στεφανίσινα προσκλήθηκε στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τον Ιούλιο.

Όπως σημειώνεται, είναι πιθανό η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ να πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις αρχές Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία θα διαρκέσει από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Αρχικά, η τσεχική κυβέρνηση εργάστηκε για τη δυνατότητα πρόσκλησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην εκδήλωση, αλλά δεδομένου ότι επισκέφθηκε την Πολωνία στα τέλη Μαρτίου, είναι απίθανο να επιστρέψει στην Κεντρική Ευρώπη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Τσεχία πιέζει από την αρχή της ρωσικής εισβολής να δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

10:46

Σουηδία: Στέλνει διπλωμάτες στην Τουρκία - Συνομιλίες για τις τουρκικές ενστάσεις σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία στέλνει διπλωματικό κλιμάκιο στην Τουρκία, προκειμένου να αμβλύνει τις ενστάσεις της Άγκυρας στα σχέδια ένταξης στη Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της σκανδιναβικής χώρας, Πίτερ Χουλκβιστ. 

Σύμφωνα με δήλωση του στη δημόσια σουηδική τηλεόραση, η Σουηδία «στέλνει ομάδα διπλωματών για διάλογο με την Τουρκία, προκειμένου να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το ζήτημα». 

Εντός της ημέρας αναμένεται η οριστική απόφαση της Βουλής της Σουηδίας, ένα βήμα περισσότερο τυπικό, μιας και η πλειοψηφία υπέρ της ένταξης θεωρείται δεδομένη. 

 

10:46

Οι ρωσόφιλοι καταγγέλλουν παρουσία Αμερικανών και Πολωνών εκπαιδευτών στο Λουχάνσκ

Στοιχεία για την παρουσία ξένων εκπαιδευτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία στην πόλη Ρουμπίζνε βρέθηκαν μετά την κατάληψή της από τους Ρώσους εισβολείς, ανέφερε τη Δευτέρα η αυτοανακηρυχθείσα ως ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Ο επίσημος εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής των ρωσόφιλων του Λουχάνσκ, Ιβάν Φιλιπονένκο δήλωσε ότι «κατά την εξέταση των θέσεων των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του εργοστασίου εκρηκτικών Ζάρια στο Ρουμπίζνε, βρέθηκαν στοιχεία για την παρουσία στην πόλη ξένων εκπαιδευτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία, οι οποίοι ηγήθηκαν της επιχείρησης για την υπεράσπιση της πόλης και του εργοστασίου».

Το Ρουμπίζνε έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις 12 Μαΐου ύστερα από σκληρή μάχη δύο μηνών.

10:36

Πυραυλικό χτύπημα σε τουριστικές υποδομές της Οδησσού

Ρωσικός πύραυλος φέρεται να έπληξε ξανά την περιφέρεια της Οδησσού το πρωί της Δευτέρας, χτυπώντας μάλιστα χώρο αναψυχής τουριστών σύμφωνα με την ουκρανική τηλεόραση. Προφανώς οι Ρώσοι θεωρούν ότι επρόκειτο για στόχο στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

Αναφέρεται επίσης νέος συναγερμός για βομβαρδισμούς στην επαρχία του Λουχάνσκ αλλά και σε αυτή του Χαρκόβου.

10:35

Ιμπραΐμ Καλίν: Γιατί η Τουρκία τηρεί στάση ισορροπιών - «Προς το συμφέρον όλων»

Η Τουρκία πρέπει να κρατήσει μια «ευαίσθητη διπλωματική ισορροπία» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκειμένου να είναι σε θέση να οδηγήσει προς ένα τέλος του πολέμου μέσω διαπραγμάτευσης, ανέφερε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν. 

Ο Καλίν, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρόσθεσε ακόμη ότι η Άγκυρα έχει διατυπώσει κριτική για τη ρωσική εισβολή και τις κινήσεις της Μόσχας στο πεδίο της μάχης, ωστόσο, δεν θα έβγαινε τίποτα καλό αν τηρούσε μια πιο τιμωρητική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο.  

«Έχουμε εναντιωθεί σε αυτόν τον πόλεμο από την αρχή, αλλά, παράλληλα έχουμε κρατήσει ανοιχτούς διαύλους με τη Ρωσία», είπε ο Καλίν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. 

«Χρειάζονται κάποιον, έναν έμπιστο εταίρο, διαπραγματευτή, διαμεσολαβητή, κάποιον που να είναι σε θέση να μιλήσει και με τη ρωσική πλευρά, αλλά και με την ουκρανική. Καταφέραμε να κρατήσουμε αυτή τη θέση από την αρχή του πολέμου και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων, να τηρούν άπαντες μια ισορροπημένη στάση», υποστήριξε. 

10:17

Αλλεπάλληλες πυρπολήσεις γραφείων στρατολογίας σε ρωσικές πόλεις

Στη Ρωσία φαίνεται να συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον πόλεμο που διεξάγει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία, καθώς σε βίντεο που αναμετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση από μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πυρπόληση με βόμβα μολότοφ του γραφείου στρατολογίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην πόλη Βόλγκογραντ τη νύχτα της Κυριακής

Σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές στο κτίριο, ανέφερε η ουκρανική τηλεόραση, και δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Το ίδιο βράδυ πυρπολήθηκαν τρία γραφεία στρατολογίας στο Βόλγκογκραντ (πόλη-σύμβολο της ρωσικής αντίστασης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν έφερε το όνομα Στάλινγκραντ) στις συνοικίες Σοβιέτ, Βοροσίλοφ και Κίροφ.

Το ίδιο βράδυ επίσης πυρπολήθηκαν γραφεία στρατολογίας στο Προνσκ, στην Περιφέρεια Ριάζαν της Ρωσίας, ενώ δύο βράδια νωρίτερα επίθεση με μολότοφ είχει σημειωθεί σε στρατολογικό γραφείο στο Γκούκοβο, στην πόλη Ροστόφ.

Πρόκειται για μία ακόμη εκδήλωση αντίστασης των Ρώσων στην προοπτική γενικής επιστράτευσης, καθώς φαίνεται ότι ολοένα και περισσότεροι στρατεύσιμοι στέλνονται στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο αναφέρει ότι στη λεγόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση λαμβάνουν μέρος μόνο επαγγελματίες στρατιωτικοί.

10:01

Οι Ρώσοι διασπείρουν φήμες στη Μαριούπολη ότι καταλήφθηκαν το Κίεβο και το Χάρκοβο

Ανταπόκριση της ουκρανικής τηλεόρασης από την κατεχόμενη Μαριούπολη ανέφερε ότι εκτός από το να βομβαρδίζουν ανηλεώς τη χαλυβουργία Αζοφστάλ, όπου 1.000 Ουκρανοί μαχητές συνεχίζουν να αντιστέκονται, οι Ρώσοι διαπράττουν συστηματικά και διασπορά ψευδών ειδήσεων στην πολύπαθη πόλη με σκοπό την τρομοκράτηση και τον έλεγχο του πληθυσμού.

Φωτ.: Reuters

Σε αυτό συμβάλλει και το ειδησεογραφικό μπλακ άουτ που έχουν επιβάλει οι Ρώσοι, εμποδίζοντας την αναμετάδοση των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης με επίγειο τρόπο αλλά και την πρόσβαση σε ουκρανικά ή δυτικά διαδικτυακά κανάλια ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό ανταποκριτή από την πόλης της Αζοφικής, διασπείρονται από τις δυνάμεις κατοχής πληροφορίες ότι έχουν ήδη καταληφθεί και το Κίεβο και το Χάρκοβο, αλλά και ότι όποιος προσπαθήσει να διαφύγει από τη Μαριούπολη απειλείται με 15ετή κάθειρξη.

09:45

Ρωσία: Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλάζει δραματικά τις παγκόσμιες ισορροπίες

Οι παγκόσμιες ισορροπίες αλλάζουν δραματικά μετά την απόφαση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. 

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας έδωσε την έγκρισή του στην υποψηφιότητα της χώρας για την ένταξή της το ΝΑΤΟ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή αίτησης ένταξης στην Συμμαχία από την σουηδική κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την Φινλανδία.

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου σήμερα, η ηγεσία του αποφάσισε ότι το κόμμα «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία. 

09:32

Χάρκοβο: Οι ουκρανικές δυνάμεις «έφτασαν στα ρωσικά σύνορα»

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας του Χαρκόβου, οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη, έφτασαν έως τα σύνορα της περιφέρειας με τη Ρωσία 

09:18

Ασκήσεις μεγάλης κλίμακας από το ΝΑΤΟ σε Εσθονία, Πολωνία , Λιθουανία

Μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων ξεκινά το ΝΑΤΟ. Πιο, συγκεκριμένα μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις, με την κωδική ονομασία «Hedgehog», θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Εσθονία και θα συμμετάσχουν 15.000 στρατιώτες από 14 χώρες. Είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στη χώρα από το 1991.

REUTERS/Ognen Teofilovski

 

Υπάρχει επίσης η επιχείρηση «Defender Europe» και «Swift Response», στην οποία θα συμμετέχουν 18.000 στρατιώτες από 20 χώρες και θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία και σε άλλες οκτώ χώρες.

Στη Λιθουανία, μια άλλη άσκηση με την κωδική ονομασία «Iron Wolf» θα περιλαμβάνει 3.000 συμμαχικά στρατεύματα και 1.000 οχήματα.

«Ασκήσεις όπως αυτές δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό και έτοιμο να προστατεύσει τα έθνη μας και να αμυνθεί έναντι κάθε απειλής» δηλώνει αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ασκήσεις ήταν προγραμματισμένες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

08:58

Βρετανία: Έντονη δραστηριότητα της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα

Έντονη κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία διαπιστώνει το Υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με τους Βρετανούς αυτή η δραστηριότητα δεν επιτρέπει στα ουκρανικά στρατεύματα να απεμπλακούν από την περιοχή προκειμένου να συνδράμουν στα μέτωπα του Ντονμπάς. Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται η Λευκορωσία δεν έχει εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση μέσω δικών της στρατιωτικών δυνάμεων.

 

08:32

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέπτυξαν νέα αμερικανικά Howitzer στη γραμμή του μετώπου

Η αμερικανική πρεσβεία ανήρτησε βίντεο στο οποίο εικονίζονται Oυκρανοί στρατιώτες να εκπαιδεύονται στη χρήση αυτών των πυροβόλων.

08:31

Ελεύθερο πλέον το Χάρκοβο, ανέκτησε και την παροχή φυσικού αερίου

Ο διαχειριστής του συστήματος διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι επανέλαβε τη λειτουργία του σε δύο σταθμούς διανομής στην περιοχή του Χαρκόβου και επανεκκίνησε την παροχή φυσικού αερίου σε περισσότερους από 3.000 καταναλωτές.

08:30

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν το 10% του Λουγκάνσκ, διαβεβαιώνει ο περιφερειάρχης

Παρά τις σφοδρές επιθέσεις της Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να ελέγχει περίπου το ένα δέκατο της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών.

Ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι είπε χθες Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να καταλάβουν τα περίχωρα των πόλεων Ρουμπίζνε, Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Μόσχα υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν προελάσει στα διοικητικά όρια της Λουγκάνσκ, με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ο κ. Γκαϊντάι απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό κάνοντας λόγο για αποκυήματα «φαντασίας».

Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, επίσης στην ανατολική Ουκρανία, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις χθες, ανέφεραν οι αρχές.

Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές διεκδικούν όλα τα εδάφη των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που αναγνωρίστηκαν από τη Μόσχα ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες λίγα 24ωρα πριν από την εισβολή.

08:27

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας πρέπει να σταματήσουν προτού αρχίσει διάλογος

REUTERS/Michele Tantussi

 

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χθες Κυριακή ότι για να αρχίσει διάλογος με τη Μόσχα, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει την Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όχι μόνο να συνομιλήσουμε, αλλά επιτέλους να σταματήσουμε τους σκοτωμούς», είπε η κυρία Μπέρμποκ έπειτα από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του NATO στο Βερολίνο χθες Κυριακή. «Όμως για να γίνει αυτό, οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέκρινε εξάλλου τη Ρωσία διότι ανακάλεσε μονομερώς της Ιδρυτικής Πράξης Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας Μεταξύ του NATO και της Ρωσικής Ομοσπονδίας (1997), υπογραμμίζοντας πως αυτή ακριβώς η συμπεριφορά είναι ο λόγος που η Ατλαντική Συμμαχία ενισχύει την ανατολική της πτέρυγα.

Στο κείμενο, το NATO δεσμευόταν να μην αναπτύξει «μεγάλες μάχιμες δυνάμεις» στην ανατολική του πτέρυγα, κάτι όμως συνδεδεμένο καθαρά με τη διατήρηση σταθερού περιβάλλοντος ασφαλείας.

08:17

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Διπλό είναι το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, με το στρατιωτικό σκέλος να παρουσιάζει τη Ρωσία να παγιώνει την κυριαρχία της στο Ντονμπάς και να υποχωρεί στις περιοχές κοντά το Χάρκοβο, προ της ουκρανικής αντεπίθεσης, και με το διπλωματικό - αντί να εστιάζει στις διπλωματικές επαφές Μόσχας-Κιέβου - να στρέφεται γύρω από την επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των εξελίξεων τις τελευταίες ώρες:

  • Η Ρωσία επιτέθηκε σε θέσεις στην ανατολική Ουκρανία καθώς προσπαθεί να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς και να αποκρούσει μια αντεπίθεση γύρω από την πόλη Ιζιούμ.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς έχει σταματήσει και η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο, ένα αποτέλεσμα που λίγοι στρατιωτικοί αναλυτές προέβλεψαν στην αρχή της σύγκρουσης. «Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα», είπε σε δημοσιογράφους την Κυριακή.
  • Σε ένα στρατηγικό πλήγμα για τη Ρωσία, η οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό στην επέκταση του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ατλαντική στρατιωτική συμμαχία.
  • Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας στήριξαν επίσης την Κυριακή την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για μια αίτηση και εγκαταλείποντας δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητα.
  • Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές στη συμμαχία και ότι οι επιφυλάξεις από την Τουρκία, η οποία θέλει οι σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν την υποστήριξη στις κουρδικές μαχητικές ομάδες που βρίσκονται στο έδαφός τους, θα μπορούσαν να ξεπεραστούν.
  • Η Ουκρανία έχει σημειώσει μια σειρά επιτυχιών εκδιώκοντας τις ρωσικές δυνάμεις από το Χάρκοβο στα ανατολικά.
  • Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι η Ρωσία έχασε περίπου το ένα τρίτο της χερσαίας δύναμης μάχης που είχε αναπτυχθεί τον Φεβρουάριο και η επίθεσή της στο Ντονμπάς είχε «υστερήσει σημαντικά από το χρονοδιάγραμμα».