Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 89η ημέρα ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελίξε-561873067
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 89η ημέρα ρωσικής εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
22:34

Τρεις Ουκρανοί μπήκαν στη λίστα του TIME100

Τρεις Ουκρανοί έχουν μπει στη λίστα του TIME100 με τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή της χρονιάς.

  • Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
  • Ο Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Βαλερί Ζαλούζνιι
  • Ο αρχισυντάκτης της Ukrainska Pravda, Σεβγκίλ Μουσαέβα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπήκε επίσης στην κατηγορία των ηγετών.

22:09

Ζελένσκι: Επιθυμεί συνάντηση με Πούτιν για τερματισμό του πολέμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο μόνος Ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί με ένα και μόνο θέμα στην ατζέντα - τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είπε επίσης ότι ο προγραμματισμός οποιουδήποτε είδους συνομιλιών με τη Ρωσία γίνεται όλο και πιο δύσκολος, στη σκιά όσων χαρακτήρισε ως στοιχεία για ρωσικές ενέργειες εναντίον αμάχων.

Δήλωσε επίσης ότι οποιαδήποτε πρόθεση ανάκτησης της χερσονήσου της Κριμαίας με τη βία, θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.

22:01

Ρώσος διπλωμάτης: Η Μόσχα βασικά τα έκανε όλα στραβά

Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση του Ρώσου διπλωμάτη, Μπόρις Μποντάρεφ, λόγω των «αιματηρών και απολύτως άσκοπων μαχών στην Ουκρανία». 

«Αυτοί που σχεδίασαν αυτόν τον πόλεμο θέλουν μόνο ένα πράγμα - να παραμείνουν για πάντα στην εξουσία, να ζουν σε πομπώδη κακόγουστα παλάτια, να πλέουν σε γιοτ συγκρίσιμα σε χωρητικότητα και κόστος με ολόκληρο το ρωσικό ναυτικό, απολαμβάνοντας απεριόριστη εξουσία και πλήρη ατιμωρησία. Για να το πετύχουν αυτό είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν όσες ζωές χρειαστεί. Χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν ήδη πεθάνει μόνο γι’ αυτό», τόνισε στην επιστολή παραίτησής του.

21:13

Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας με την κατηγορία της προδοσίας

Ουκρανικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την κατηγορία της προδοσίας για τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Μόσχα το 2010 σχετικά με την παρουσία του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

Η συμφωνία, ευρύτερη γνωστή ως Σύμφωνο του Χαρκόβου, επέτρεψε στη Μόσχα να επεκτείνει την παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία το 2014 μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην για προδοσία σε κάθειρξη 13 ετών. Εκείνη η υπόθεση αφορούσε επιστολή που ο Γιανουκόβιτς είχε στείλει την 1η Μαρτίου στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας του στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις για να αποκαταστήσει την τάξη στην Ουκρανία.

21:06

ΠΟΥ: Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας καταγγέλλει την «αδιανόητη» φρίκη του πολέμου

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα κατήγγειλε σήμερα, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την αδιανόητη «φρίκη» που προκάλεσαν οι ρωσικές δυνάμεις στη χώρα της, την ώρα που η Μόσχα από την πλευρά της έκανε λόγο για «πολιτικοποίηση» του ΠΟΥ.

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία «έδειξε μια φρίκη που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε» είπε η Ολένα Ζελένσκα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, στην οποία μετέχουν οι χώρες μέλη του. «Ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, εκείνα της ζωής και της υγείας» αλλά «σήμερα, παραβιάζονται στην Ουκρανία», είπε, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης.

20:11

Διακόπηκε ο ανεφοδιασμός του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ 

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος διανομής φυσικού αερίου της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο ανεφοδιασμός των ανατολικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ διακόπηκε επειδή ο κεντρικός αγωγός υπέστη ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

20:10

Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα 

Η Λιθουανία ανακαλεί την 1η Ιουνίου τον πρεσβευτή της στη Ρωσία, όπως αναφέρει το προεδρικό διάταγμα που υπεγράφη, χωρίς να προβλέπεται αντικατάστασή του.

Η χώρα της Βαλτικής, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι από τους πιο έντονους επικριτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στις 4 Απριλίου είχε απελάσει τον ρώσο πρεσβευτή στο Βίλνιους, αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούτσα. Μάλιστα, η λιθουανική κυβέρνηση είχε υπογραμμίσει τότε πως σκοπεύει να υποβαθμίσει το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία.

20:09

Ακόμα 48 Ρώσοι στρατιώτες θα αντιμετωπίσουν δίκες για εγκλήματα πολέμου

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, δήλωσε ότι διερευνώνται περίπου 13.000 υποθέσεις φερόμενων ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, η Βενεντίκτοβα είπε ότι ακόμα 48 Ρώσοι στρατιώτες θα αντιμετωπίσουν δίκες εγκλημάτων πολέμου, αφού δικαστήριο του Κιέβου καταδίκασε τον Βαντίμ Σισιμάριν σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 62χρονου άοπλου αμάχου, Ολεξάντρ Σελίποφ.

Η Βενεντίκτοβα είπε ότι η κλίμακα των καταγγελιών κατά της Ρωσίας υποδηλώνει συστημική ανοχή ή ενθάρρυνση εγκλημάτων πολέμου κατά των Ουκρανών, προσθέτοντας: «Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ρωσική στρατιωτική και πολιτική ελίτ έχει επιστρέψει άνευ όρων στις βάναυσες πολεμικές τακτικές της βίας. Οι άμαχοι πληθυσμοί και οι εγκαταστάσεις -συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και κτιρίων κατοικιών- στοχοποιούνται με ευρέως διαδεδομένο και συστηματικό τρόπο».

Είπε ότι οι παραβιάσεις από τις ρωσικές δυνάμεις που είχε τεκμηριώσει η ομάδα της ισοδυναμούν με «ανείπωτη σκόπιμη σκληρότητα και βία κατά των αμάχων», προσθέτοντας: «Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε εδάφη που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, τα οποία ουσιαστικά μετατράπηκαν σε σφαγείο».

Η ίδια υπογράμμισε ότι 4.600 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων 232 παιδιών, αλλά προειδοποίησε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι υψηλότερος.

20:02

Η ρωσική διοίκηση της Χερσώνας ανακοίνωσε ότι εισάγεται το ρούβλι ως επίσημο νόμισμα

Οι νέες, φιλορωσικές αρχές της ουκρανικής επαρχίας της Χερσώνας, την οποία έχει καταλάβει η Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι από σήμερα το ρωσικό ρούβλι θα είναι το επίσημο νόμισμα αλλά θα κυκλοφορεί ταυτόχρονα με την ουκρανική χρίβνια. 

«Η περιοχή γίνεται ζώνη διπλού νομίσματος: το ρούβλι θα κυκλοφορεί παράλληλα με τη χρίβνια. Οι εταιρείες και οι επιχειρηματίες μπορούν να αναγράφουν τις τιμές και στα δύο νομίσματα» ανέφερε η πολιτο-στρατιωτική διοίκηση της επαρχίας.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram διευκρινίζεται ότι η ισοτιμία ορίζεται στα 2 ρούβλια έναντι 1 (μιας) χρίβνια.

«Πολύ σύντομα» θα λειτουργήσει στην πόλη Χερσώνα το πρώτο υποκατάστημα ρωσικής τράπεζας και «όλοι οι επιχειρηματίες που το επιθυμούν» θα μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στα τέλη Απριλίου ένας τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι το ρούβλι και η χρίβνια μπορεί να κυκλοφορούν παράλληλα για μια «μεταβατική περίοδο», μέχρι να ολοκληρωθεί η εισαγωγή του ρωσικού νομίσματος. Οι φιλορωσικές αρχές δεν έκαναν καμία αναφορά σε αυτήν την πιθανότητα σήμερα. Ρώσοι και τοπικοί αξιωματούχοι όμως έχουν πει ότι υπάρχει πιθανότητα ολόκληρη η περιοχή να προσαρτηθεί τελικά στη Ρωσία.

Η πόλη της Χερσώνας, πολύ κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ήταν η πρώτη σημαντική πόλη την οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στις 3 Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

19:59

Libération: Μεταφορά Σύρων μισθοφόρων από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Στη μεταφορά Σύρων μισθοφόρων από τη Ρωσία στην Ουκρανία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Libération, με αφορμή την δημοσίευση μιας έκθεσης της ΜΚΟ Syrians for Truth and Justice (STJ), σύμφωνα με την οποία, ορισμένοι εξ αυτών μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη, ενώ περίπου 40.000 έχουν υπογράψει συμβόλαια και περιμένουν να μεταβούν στο ουκρανικό μέτωπο.

19:56

Οι Ρώσοι οργανώνουν «περιοδεία» σε κατεστραμμένο θέατρο της Μαριούπολης

Οι ρωσικές δυνάμεις οργάνωσαν μια «ξενάγηση» σε ένα θέατρο στη Μαριούπολη, που καταστράφηκε σε αεροπορική επιδρομή, ισχυρίστηκε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας. Μοιράζοντας ένα βίντεο στο Twitter, το υπουργείο περιέγραψε το θέατρο ως το μέρος όπου πέθαναν «εκατοντάδες Ουκρανοί».

Το κτίριο, στο λιμάνι της Μαριούπολης, αξιοποιήθηκε ως καταφύγιο έως τη στιγμή που χτυπήθηκε.

19:39

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία για να φρουρούν την πρεσβεία τους στο Κίεβο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται στα πρώτα στάδια των συζητήσεων για την αποστολή δυνάμεων στην ουκρανική πρωτεύουσα, αναφέρει το CNN.

Η Wall Street Journal μετέδωσε αρχικώς ότι στρατιωτικοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζύγιζαν τα σχέδια να στείλουν στρατεύματα στο Κίεβο για να φρουρούν την πρεσβεία που άνοιξε εκ νέου.

Επί του παρόντος, η πρεσβεία και ο περιορισμένος αριθμός του προσωπικού της προστατεύονται από αξιωματούχους διπλωματικών υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ. Οι πεζοναύτες των ΗΠΑ συνήθως φρουρούν πρεσβείες, αλλά υπήρξε μια γενική συμφωνία ότι μπορεί να μην είναι κατάλληλες για την αβέβαιη κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία, είπαν αξιωματούχοι στο CNN.

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία θα επιτεθεί απροκάλυπτα στην πρεσβεία της, αλλά υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσε να στοχεύσει κατά λάθος το συγκρότημα και η κατάσταση να κλιμακωθεί δραματικά, δήλωσαν αξιωματούχοι.

18:56

Γενικός εισαγγελέας Ουκρανίας: Σε εξέλιξη περίπου 13.000 έρευνες για εγκλήματα πολέμου

Περίπου 13.000 έρευνες για φερόμενα εγκλήματα πολέμου από Ρώσους στρατιώτες διεξάγονται στην Ουκρανία, δήλωσε η γενική εισαγγελέας της χώρας.

Από τότε που προέκυψαν οι κατηγορίες, η Ρωσία αρνείται συνεχώς ότι διέπραξε πολεμικές θηριωδίες.

18:24

Γερμανία: Οι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορούν να ανταλλάξουν hryvnia με ευρώ 

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γερμανία θα μπορούν να ανταλλάσσουν τραπεζογραμμάτια του νομίσματός τους -hryvnia- σε ευρώ από την Τρίτη χωρίς συναλλαγματικές ισοτιμίες, όπως συμφωνήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, τη γερμανική τραπεζική βιομηχανία και την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας.

«Οι πρόσφυγες μπορούν να ανταλλάξουν συνολικό ποσό έως και 10.000 εθνικού νομίσματος σε ευρώ στις συμμετέχουσες γερμανικές τράπεζες και τα ταμιευτήρια», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

18:14

Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Σλοβακία απηύθυναν έκκληση στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ

Ζήτησαν δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

18:05

Λουκασένκο: Κατηγόρησε την Πολωνία πως θέλει να προσαρτήσει τη δυτική Ουκρανία

Από το Σότσι της Ρωσίας όπου βρέθηκε σήμερα για να συναντήσει από κοντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο κατηγόρησε την Πολωνία πως θέλει να καταλάβει ένας μέρος της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ πως θέλει να διαμελίσει τη χώρα.

18:05

Ιταλική πρόταση για τον τερματισμό της σύγκρουσης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο, δήλωσε ότι η Μόσχα εξετάζει μια πρόταση ιταλικού ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σχολίασε πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Αναφερθείς στο Ιταλικό σχέδιο, είπε: «Το λάβαμε πρόσφατα και το μελετάμε». Πρόσθεσε ότι δεν έγιναν συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας.

17:27

Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από τη Ρωσία μετά από 15 χρόνια

Η εταιρεία Starbucks Corp ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά μετά από σχεδόν 15 χρόνια, καθώς η αλυσίδα των καφέ ενώνεται με την McDonald's Corp, σηματοδοτώντας το τέλος της παρουσίας ορισμένων από τα κορυφαία δυτικά brands στη χώρα.

Η McDonald's είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι πουλάει τα εστιατόριά της στη Ρωσία στον Αλεξάντερ Γκόρο, που είναι κάτοχος της άδειας λειτουργίας της αλυσίδας στην Ρωσία, για να επαναπροσδιοριστεί με νέο όνομα της, αλλά θα διατηρήσει τα εμπορικά της σήματα.

16:24

Ο Μπόρις Μποντάρεφ, σύμβουλος της ρωσικής αποστολής στο γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, άφησε τη θέση του λόγω του πολέμου

Ο σύμβουλος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Μπόρις Μποντάρεφ, παραιτήθηκε λόγω των «αιματηρών και απολύτως άσκοπων μαχών στην Ουκρανία», καθιστώντας τον ως τον πλέον ανώτερο διπλωμάτη της χώρας που αποχώρησε λόγω του πολέμου. 

16:16

Οι μαχητές της Azovstal θα δικαστούν, λέει ο ηγέτης των αυτονομιστών

Οι Ουκρανοί μαχητές που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη πρόκειται να δικαστούν, δήλωσε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής περιοχής του Ντόνετσκ (DNR) στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι αιχμάλωτοι από το Azovstal κρατούνται στο έδαφος της DNR. Υπάρχουν σχέδια να οργανωθεί ένα διεθνές δικαστήριο και στο έδαφος της δημοκρατίας», φέρεται να είπε ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής Ντένις Πουσίλιν.

Δεν είναι σαφές ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες.

16:15

ΟΗΕ: Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν το λιμάνι της Οδησσού δεν ανοίξει

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «τέλεια καταιγίδα μέσα σε μια τέλεια καταιγίδα» όταν πρόκειται για την επισιτιστική κρίση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.  

16:10

Σβυριντένκο: Χρειαζόμαστε εγγυήσεις

Μιλώντας στο BBC, η αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Σβυριντένκο τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια, για να προσθέσει ότι χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους μας.

16:02

Λευκορωσία: Δοκιμές για την ετοιμότητα του στρατιωτικού της εξοπλισμού

Ο στρατός της Λευκορωσίας έχει αρχίσει να πραγματοποιεί δοκιμές των όπλων του και του εξοπλισμού του προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι έτοιμα για μάχη, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι ο στρατός πραγματοποιεί δοκιμές εξοπλισμού που παραμένει αποθηκευμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

«Η επιθεώρηση θα καθορίσει την κατάσταση του εξοπλισμού και την επιχειρησιακή ετοιμότητά του», πρόσθεσε το υπουργείο.

15:55

Ο Λουκασένκο κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να «διαμελίσει» την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι ανησυχεί για τις κινήσεις της Δύσης για «διαμελισμό» της Ουκρανίας. Σε μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο Λουκασένκο είπε ότι το Κίεβο θα πρέπει τελικά να ζητήσει βοήθεια για να αποτρέψει την κατάληψη της δυτικής Ουκρανίας.

15:38

Ο Πούτιν γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας

Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε, σύμφωνα με ισχυρισμούς ανώτατου αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrayinska Pravda. 

14:51

Μπάιντεν για Πούτιν: Δεν μπορεί να καταλάβει την Ουκρανία, προσπαθεί να εξαλείψει την ταυτότητά της 

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι προσπαθεί να καταστρέψει την ταυτότητα της Ουκρανίας, όπως φαίνεται από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις στόχων αμάχων, όπως σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και μουσεία.

«Πιστεύω ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Πούτιν είναι να εξαλείψει την ταυτότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπάιντεν από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. «Δεν μπορεί να την καταλάβει, αλλά μπορεί να προσπαθήσει να καταστρέψει την ταυτότητά της», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν πρέπει «να πληρώσει ακριβό τίμημα για την βαρβαρότητά του στην Ουκρανία» προκειμένου να αποτραπούν άλλοι από την ανάληψη παρόμοιας δράσης, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις στρατιωτικές εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

14:49

Μετά τον Σρέντερ, η Κνάισλ - Η πρώην ΥΠΕΞ της Αυστρίας παραιτήθηκε από τη Rosneft

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, η οποία είχε χορέψει το 2018 ένα βαλς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, ανακοίνωσε η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία.

Την Παρασκευή η Rosneft είχε ανακοινώσει τις αποχωρήσεις του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος δεχόταν επικρίσεις μετά τη ρωσική επίθεση εξαιτίας της εγγύτητάς του με τον ρώσο πρόεδρο, καθώς και του Ματίας Βάρνιχ, ο οποίος είχε αρχίσει τη σταδιοδρομία του στις σφαίρες της εξουσίας της κομμουνιστικής Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη Rosneft, η Κνάισλ, η οποία είχε διοριστεί το Μάρτιο 2021 στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και στη συνέχεια είχε επικυρωθεί ο διορισμός της τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, υπέβαλε επιστολή παραίτησης με ισχύ από την περασμένη Παρασκευή.

Η Κάριν Κνάισλ, η οποία είχε οριστεί από το ακροδεξιό κόμμα FPO επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, θέση στην οποία παρέμεινε από το Δεκέμβριο 2017 ως το Μάιο 2019, είχε προσκαλέσει τον Πούτιν στο γάμο της όταν η χώρα της ασκούσε την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι φωτογραφίες της νύφης να χορεύει βαλς με τον ρώσο πρόεδρο είχαν κάνει τότε το γύρο του κόσμου.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο αυστριακός Τύπος είχε αποκαλύψει πως ο Πούτιν, για να ευχαριστήσει την Κνάισλ που τον προσκάλεσε στο γάμο της, της είχε προσφέρει σκουλαρίκια από λευκό χρυσό στολισμένα με ζαφείρια, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 50.000 ευρώ.

Τα εν λόγω κοσμήματα βρίσκονται πλέον στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία τα ανέκτησε το Φεβρουάριο 2020, είχε δηλώσει τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Την Παρασκευή, η πρώην υπουργός είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν παραιτήθηκε τον Μάρτιο από τη Rosneft για να «σεβαστεί» τις υποχρεώσεις της για θητεία ενός έτους.

«Το Μάρτιο δεν παραιτήθηκα επειδή δεν είναι το στυλ μου να εγκαταλείπω το πλοίο μέσα στην τρικυμία».

Όμως «η εταιρεία» ενημερώθηκε «ήδη από το Μάρτιο ότι δεν είμαι πλέον διαθέσιμη για τις επόμενες εκλογές», διαβεβαίωσε.

13:52

Πάνω από 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Πάνω από 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, 6.538.998 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, με την πλειονότητα εξ αυτών να καταφεύγουν στην Πολωνία.

13:00

Ουκρανία: Ισόβια σε Ρώσο στρατιώτη, στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε ουκρανικό δικαστήριο Ρώσο στρατιώτη, στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. 

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, ένας 21χρονος διοικητής άρματος μάχης, είχε δηλώσει ένοχος για τον φόνο του 62χρονου αμάχου Ολεξάντρ Σελίποφ στο χωριό Τσουπαχίβκα στη βορειοανατολική Ουκρανία στις 28 Φεβρουαρίου, έπειτα από διαταγή που έλαβε να τον πυροβολήσει από ένα αυτοκίνητο.

Ο δικαστής Σέρχι Αγκαφόνοφ δήλωσε ότι ο Σισιμαρίν, εκτελώντας «εγκληματική διαταγή» από στρατιωτικό υψηλότερου βαθμού, πυροβόλησε πολλές φορές το θύμα στο κεφάλι με αυτόματο όπλο.

Ο Σισιμαρίν παρακολουθούσε σιωπηλά τη διαδικασία από ένα κουβούκλιο από ενισχυμένο γυαλί μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και δεν αντέδρασε, την ώρα που διαβαζόταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Η δίκη αυτή έχει τεράστια συμβολική σημασία για την Ουκρανία, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία για ωμότητες και βαναυσότητα κατά αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής της και, όπως σημειώνει, έχει εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους ή οποιαδήποτε ανάμειξη σε εγκλήματα πολέμου.

Το Κρεμλίνο δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την καταδίκη του Ρώσου στρατιώτη. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τη δίκη και ότι η απουσία διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία περιορίζει την ικανότητά της να προσφέρει βοήθεια.

13:00

Ζελένσκι: Συζητάμε για εξαγωγές σιτηρών μέσω λιμανιών της Βαλτικής

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του συζητά για τη χρήση λιμένων της Βαλτικής Θάλασσας, προκειμένου να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών.

12:51

Μόσχα κατά Δύσης για την επισιτιστική κρίση: «Δεν είμαστε εμείς η πηγή του προβλήματος»

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση προκάλεσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιβάλλοντας στη Ρωσία τις αυστηρότερες κυρώσεις στην σύγχρονη Ιστορία. 

Ο Πούτιν, επεσήμανε το Κρεμλίνο, συμφωνεί με την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει λιμό.

«Η Ρωσία ήταν πάντα ένας μάλλον αξιόπιστος εξαγωγέας σιτηρών», υπογράμμισε ο Πεσκόφ. «Δεν είμαστε εμείς η πηγή του προβλήματος», πρόσθεσε.

12:50

Κρεμλίνο: Οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία να είναι σε επιφυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για «τρομοκρατικές επιθέσεις», μετά την επίθεση χθες Κυριακή εναντίον του διορισμένου από τη Μόσχα δημάρχου της πόλης Ενερχοντάρ στη νότια Ουκρανία. «Οι στρατιώτες μας θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέπουν τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

12:47

Η Ρωσία λέει ότι εκτόξευσε πυραύλους κρουζ για να καταστρέψει ουκρανικά όπλα 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους Kalibr από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα για να καταστρέψει τον στρατιωτικό εξοπλισμό μιας ουκρανικής ταξιαρχίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

12:45

Ομιλία Ζελένσκι στο Φόρουμ του Νταβός

 

12:28

Μόσχα: Επανεκκίνηση συνομιλιών όταν η Ουκρανία θα έχει «εποικοδομητική θέση» 

Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία «μόλις το Κίεβο επιδείξει μια εποικοδομητική θέση», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Αναφορικά με την ανταλλαγή κρατουμένων του Αζοφστάλ από τη Ρωσία, το RIA μετέδωσε ότι ο Ρουντένκο δεν απέκλεισε ότι γίνονται συζητήσεις.

12:20

Τραυματίστηκε από επίθεση ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος του Ενερχοντάρ

Ο διορισμένος από τους Ρώσους δήμαρχος της μικρής πόλης Ενερχοντάρ στη νότια Ουκρανία τραυματίστηκε σοβαρά χθες, Κυριακή, από έκρηξη έπειτα από επίθεση εναντίον του, ανακοίνωσαν τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις.

12:17

Ηγέτης Ρώσων αυτονομιστών: Οι Ουκρανοί του Azovstal θα δικαστούν στο Ντονέτσκ

Ο ηγέτης της αποσχισθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» δήλωσε ότι οι μαχητές που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης θα δικαστούν στην περιοχή των αυτονομιστών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Οι κρατούμενοι από το Azovstal βρίσκονται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με το Interfax. «Σχεδιάζεται επίσης η διοργάνωση διεθνούς δικαστηρίου στο έδαφος της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν οι Ουκρανοί κρατούμενοι.

11:41

Τακτικές ολοκληρωτικής καταστροφής στο Σεβεροντονέτσκ καταγγέλλουν οι Ουκρανοί

Η κατάσταση στην περιοχή του Λουχάνσκ είναι αυτή τη στιγμή δύσκολη, γιατί ο ρωσικός στρατός έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις για να καταλάβει την περιοχή, δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι.

«Έχουμε μια δύσκολη κατάσταση, γιατί ο ρωσικός στρατός έχει ρίξει τώρα όλες του τις δυνάμεις για να καταλάβει την περιοχή του Λουχάνσκ. Έχουν έναν τεράστιο στόχο και ένα μεγάλο στρατηγικό σχέδιο - να φτάσουν στα διοικητικά σύνορα της περιοχής του Λουχάνσκ. Αλλά ακόμα κι αν καταλάμβαναν το Σεβεροντονέτσκ ή έκοβαν τον αυτοκινητόδρομο Λισιχάνσκ-Μπαχμούτ, θα το προέβαλλαν ήδη ως μια μεγάλη νίκη», είπε ο Ουκρανός επικεφαλής της επαρχίας.

Υπενθύμισε ότι αύριο κλείνουν τρεις ολόκληρης μήνες ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και επί τρεις μήνες οι Ρώσοι εισβολείς δεν μπορούν να περάσουν μια αρκετά μικρή περιοχή της περιοχής του Λουχάνσκ. «Τώρα έχουν αλλάξει στις αγαπημένες τους τακτικές - απλώς καταστρέφουν τα πάντα. Τώρα το Σεβεροντονέτσκ υφίσταται τέτοια ολοκληρωτική καταστροφή», ανέφερε ο κ. Γκαϊντάι.

11:31

Έκκληση Λουκασένκο στον ΓΓ του ΟΗΕ για διαμεσολάβηση

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάνταρ Λουκασένκο υπολογίζει στην υλοποίηση ουσιαστικών επαφών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το ουκρανικό πρόβλημα με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση.

«Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες σας συναντήσεις στη Μόσχα και το Κίεβο με ελπίδα. Ταυτόχρονα, αναμένουμε ουσιαστικές επαφές από εσάς με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση. Άλλωστε, για να είμαι ειλικρινής, όλοι στον κόσμο γνωρίζουν καλά ότι εναντίον της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, πολεμούν τα χέρια Ουκρανών στρατιωτών και "μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό" οι δυνάμεις που διεκδικούν την αποκλειστική ηγεσία στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο», ανέφερε το κείμενο του μηνύματος τη Δευτέρα.

Ο κ. Λουκασένκο πιστεύει ότι είναι στην εξουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να λάβει «μια πραγματικά στρατηγική ειρηνευτική θέση, βασισμένη στην αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας».

11:09

Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων όσων συνεργάζονται με τους Ρώσους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο για τον καθορισμό της διαδικασίας κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων προσώπων που υποστηρίζουν τη ρωσική στρατιωτική ειδική επιχείρηση, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία.

Η... καμπάνα χτυπά για ορισμένους φιλορώσους ολιγάρχες και πολιτικούς που στήριξαν την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς ως το 2014 και τώρα προσπαθούν να βοηθήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως καταγγέλλει το Κίεβο.

Τα έσοδα από τις κατασχέσεις θα ενισχύσουν τον ουκρανικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση των πληττόμενων από τον πόλεμο περιοχών, δηλώνει η ουκρανική προεδρία.

10:56

Τουρκικές εταιρείες αναλαμβάνουν σήματα δυτικών εταιριών που αποχώρησαν από τη Ρωσία

Η Ρωσία και η Τουρκία εισέρχονται σε νέα φάση διαπραγματεύσεων για την αντικατάσταση των εμπορικών σημάτων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία με τουρκικές, δήλωσε στον τουρκικό Τύπο ο πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Εμπορικών Κέντρων Ντμίτρι Μοσκαλένκο.

«Εισερχόμαστε σε μια νέα φάση διαπραγματεύσεων για την αντικατάσταση των εμπορικών σημάτων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία με τουρκικές επωνυμίες. Προβλέπουμε ότι αυτό το φθινόπωρο, 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα [χώρου πωλήσεων] ίσο με 420 γήπεδα ποδοσφαίρου θα είναι κενές στον τομέα λιανικής σε ολόκληρη τη Ρωσία. Τουρκικές μάρκες που δεν βρίσκονται ακόμα στη Ρωσία, παρέχουμε την ευκαιρία να εμφανιστούν στα καλύτερα εμπορικά κέντρα, ξεκινώντας από τη Μόσχα. Διαπραγματευόμαστε ώστε οι τουρκικές εταιρείες να παραμείνουν στη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα και να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Μοσκαλένκο τη Δευτέρα στην εφημερίδα Hurriyet.

 

10:43

Η Πολωνία τερμάτισε τη συμφωνία προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου

Οι πολωνικές αρχές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη διακυβερνητική συμφωνία που υπογράφηκε το 1993 με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε τη Δευτέρα στο κρατικό ραδιόφωνο της Πολωνίας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας για τις στρατηγικές ενεργειακές υποδομές, Πιότρ Ναΐμσκι.

«Στις 13 Μαΐου, η κυβέρνηση υιοθέτησε ψήφισμα για τον τερματισμό της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Πολωνίας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε, «η οποία υπογράφηκε το 1993».

«Ύστερα από 30 χρόνια, μπορεί να ειπωθεί ότι οι σχέσεις στη βιομηχανία φυσικού αερίου μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας παύουν να υφίστανται», πρόσθεσε ο κ. Ναΐμσκι.

10:32

Ρωσική ναυτική ανασύνταξη στη Μαύρη Θάλασσα

Στον Εύξεινο Πόντο βρίσκεται σε εξέλιξη η ανασύνταξη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας και σε αυτήν έχει εισέλθει το ρωσικό καταδρομικό Ναύαρχος Μακάροφ, σύμφωνα με τον Ουκρανό εκπρόσωπο της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Οδησσού, Σέρχιι Μπρατσούκ.

«Η νύχτα στην Οδησσό και στην περιοχή της Οδησσού πέρασε, αν και υπό σήμα κινδύνου, αλλά χωρίς βομβαρδισμούς. Στη Μαύρη Θάλασσα, ο εχθρός προσπαθεί να αποκτήσει βάση στο νησί Ζμέινι, απασχολώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, κυρίως εξοπλισμό αεράμυνας. Επίσης, στη Μαύρη Θάλασσα, οι αντίστοιχες δυνάμεις ανασυγκροτούνται και κάνουν ελιγμούς του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το καταδρομικό "Admiral Makarov" προσχώρησε επίσης», ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Μπράτσουκ.

10:22

«Όλο και πιο δύσκολη η κατάσταση στο Ντονμπάς» - Ζελένσκι: Χάνονται έως 100 άνθρωποι κάθε μέρα στην Ανατ. Ουκρανία

Η κατάσταση γίνεται «ολοένα πιο δύσκολη» για τους Ουκρανούς στο Ντονμπάς, στον ανατολικό τομέα της χώρας, όπου τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν το Σεβεροντονιέτσκ «24 ώρες το 24ωρο».

Η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει τη δύναμη πυρός της στο Ντονμπάς. Εκεί βρίσκονται, σύμφωνα με τον Σερχίι Χαϊντάι, περιφερειάρχη της Λουγκάνσκ, μονάδες που αποσύρθηκαν από την περιοχή του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), δυνάμεις που πήραν μέρος στην πολιορκία της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), οι παραστρατιωτικές μονάδες των φιλορώσων αυτονομιστών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, τσετσενικά στρατεύματα και μονάδες που ήρθαν να ενισχύσουν τις ανεπτυγμένες από τη Σιβηρία και από τη ρωσική Άπω Ανατολή.

«Όλες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ», υποστήριξε ο κ. Χαϊντάι μέσω Telegram. Ομοίως από την άποψη των όπλων: «όλα έχουν συγκεντρωθεί εδώ», επέμεινε ο κυβερνήτης, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-300 και S-400, αντίστοιχων των αμερικανικών Patriot.

Κρίσιμο διακύβευμα στη μάχη για το Ντονμπάς, η πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, βομβαρδίζεται από τα ρωσικά στρατεύματα «24 ώρες το 24ωρο», επέμεινε με αγανάκτηση ο κ. Χαϊντάι.

«Χρησιμοποιούν την τακτική της καμένης γης, καταστρέφουν εσκεμμένα την πόλη» με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και άρματα μάχης, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές υποδομές όσο και σπίτια, πρόσθεσε.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Κυριακή μέσω Facebook ότι τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς 45 κοινοτήτων στην περιφέρεια Ντονέτσκ. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι κάθε μέρα χάνονται έως και 100 ζωές στο πεδίο της Ανατολικής Ουκρανίας. 

Η τύχη της Σεβεροντονιέτσκ ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτή της Μαριούπολης, όπου η εικόνα σήμερα κατά τους Ουκρανούς παραπέμπει σε Αποκάλυψη έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας. Πολλές συνοικίες έχουν μετατραπεί σε σωρούς συντριμμιών.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν. Άλλοι είναι νεκροί. Ο απολογισμός είναι μέχρι τώρα άγνωστος, αλλά χωρίς αμφιβολία πολύ βαρύς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να εκφραστεί σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός, που θα γίνει διά ζώσης για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια που έγινε ψηφιακά εξαιτίας της πανδημίας. Αναμένεται να ζητήσει περισσότερη βοήθεια, οικονομική και στρατιωτική, και να αναφερθεί επίσης στην προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ. 

Αν και ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους θα απευθυνεί στους συμμετέχοντες μέσω βιντεοδιάσκεψης, παρόντες θα είναι αρκετοί ουκρανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ή ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Οι Ρώσοι πάλι είναι αποκλεισμένοι από το WEF. Το περίπτερο της Ρωσίας θα αντικατασταθεί στο Φόρουμ με περίπτερο «για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας», όπου θα οργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις υποστήριξης στο Κίεβο, με τη συμμετοχή ουκρανικών προσωπικοτήτων. 

10:13

Ρωσικοί στόχοι χωριά κοντά στο Ντονέτσκ

Για ισοπεδωτικό βομβαρδισμό χωριών στην επαρχία του Ντονέτσκ κάνει λόγο το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, με πλήγματα ακόμη και σε βάρος σχολείου.

Στην τακτική του ενημέρωση το πρωί της Δευτέρας το ουκρανικό επιτελείο αναφέρει ότι στην περιοχή του Ντόνετσκ οι εχθρικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου. Η κωμόπολη Αβντιίβκα υπέστη σοβαρές ζημιές, καθώς τουλάχιστον 20 σπίτια και ένα σχολείο επλήγησαν.

Με δεδομένη την προβληματική προέλαση των χερσαίων δυνάμεων, οι εισβολείς βομβαρδίζουν συνεχώς θέσεις γύρω από το χωριό Βοζντβιζένκα και το χωριό Μιρόνοβκα.

09:45

Κυκλοφόρησε γραμματόσημο με το Μόσκβα

Τη Δευτέρα κυκλοφορεί στην Ουκρανία το γραμματόσημο με τη θρυλική αντίδραση των υπερασπιστών του Νησιού του Φιδιού έναντι του επιτιθέμενου ρωσικού πλοίου που μερικές εβδομάδες μετά βυθίστηκε.

Τα Ουκρανικά Ταχυδρομεία ετοίμασαν και τύπωσαν 1 εκατομμύριο γραμματόσημα που απεικονίζουν την περιώνυμη ρωσική ναυαρχίδα «Μόσκβα» που ζήτησε την παράδοση των Ουκρανών υπερασπιστών του νησιού στον Εύξεινο Πόντο για να εισπράξει σκληρή απορριπτική απάντηση των μαχητών στο νησί.

Μπροστά στο ρωσικό πλοίο υπάρχει η μορφή Ουκρανού μαχητή. Το νησί βομβαρδίστηκε και καταλήφθηκε άμεσα, ο υπερασπιστής του που εκστόμισε το σύγχρονο «Μολών Λαβέ», αιχμαλωτίστηκε, αλλά ανταλλάχθηκε αργότερα με Ρώσους αιχμαλώτους και επέστρεψε στις ελεύθερες περιοχές, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τον παρασημοφορεί αυτοπροσώπως.

09:23

Μπάιντεν: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει «μακροπρόθεσμο τίμημα» για την εισβολή στην Ουκρανία

 

09:21

Ο αποκλεισμός του λιμανιού της Οδησσού στο επίκεντρο της συνομιλίας Τζόνσον - Ζελένσκι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησε χθες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με το ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού της Οδησσού από τους Ρώσους, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον εκδήλωσε την αποφασιστικότητά του για τον διπλασιασμό των προσπαθειών σχετικά με την παροχή βασικών ειδών διατροφής, ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Ουκρανίας, αλλά και της διασφάλισης ότι η χώρα θα είναι ικανή να εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

09:21

Μόσχα: Κατεστράφη μονάδα όπλων αμερικανικής κατασκευής

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν μια ουκρανική μονάδα όπλων αμερικανικής κατασκευής μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν με πυραύλους υψηλής ακρίβειας τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της 10ης Ορεινής Ταξιαρχίας Εφόδου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που μεταφέρθηκαν στο Ντονμπάς, στην περιοχή Ζιτομίρ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

08:43

Σχεδόν 30.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα

To τελευταίο 24ωρο (22/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 326 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 67 ανήλικοι, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναλυτικά εισήλθαν:

  • Από τον Προμαχώνα 140 Ουκρανοί πρόσφυγες
  • Από Ευζώνους 35 Ουκρανοί πρόσφυγες
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 62 Ουκρανοί πρόσφυγες
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 62, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 22 και στα λοιπά αεροδρόμια 5.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 29.822 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.655 ανήλικοι.

08:35

Ουκρανικός στρατός: Η Ρωσία «επικεντρώνει τις προσπάθειές της» σε Σιβεροντονέτσκ και Τοσκίβκα

08:29

Λονδίνο: Παρόμοιος αριθμός θυμάτων για Ρωσία με τον σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανιστάν

Τους πρώτους τρεις μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία πιθανότατα έχει υποστεί παρόμοιο αριθμό απωλειών με αυτόν που βίωσε η Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του εννιάχρονου πολέμου της στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

07:55

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Σε μια από τις πιο σκληρές εβδομάδες του φαίνεται να μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις μάχες στα ανατολικά να συνεχίζονται σφοδρές και πολλές πόλεις στην υπόλοιπη χώρα να έχουν ξανά σειρήνες για βομβαρδισμούς, ανάμεσά τους και το Κίεβο.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων κατά τις τελευταίες ώρες:

  • Σκληρές μάχες μαίνονται σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, με το επίκεντρο της προσοχής να στρέφεται για σήμερα και τις προσεχείς ημέρες στο κύριο μέτωπο της ρωσο-ουκρανικής αντιπαράθεσης που εντοπίζεται στις πόλεις Σλαβιάνσκ, Λισιχάνσκ και Σεβεροντονέτσκ.
  • Η κατάσταση του πολέμου δεν επιτρέπει ακόμη ειρηνευτική διαπραγμάτευση, ισχυρίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βλέπει τις ουκρανικές δυνάμεις να σημειώνουν νέα κέρδη στα περίχωρα του Χαρκόβου. Ομοίως ο προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να δεχθεί το Κίεβο ειρήνευση με παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.
  • Στόχος, πέρα από το Ντονμπάς, έγινε σύμφωνα με τους Ρώσους και το Μικολάιβ, στα νότια της Ουκρανίας, από το οποίο οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται προς την κατεχόμενη Χερσώνα. Οι Ρώσοι βάλλουν κατά του Μικολάιβ με αεροπορία και πυροβολικό.
  • Σειρήνες για βομβαρδισμό ήχησαν σε πολλές πόλεις, με το Κίεβο να βλέπει έναν πύραυλο το απόγευμα της Κυριακής να περνά πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα και να προσγειώνεται στα περίχωρά του, χωρίς ευτυχώς να καταγραφούν θύματα.
  • Πληροφορία διασταυρωμένη από Ουκρανό αξιωματούχο και ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι ο κατοχικός διοικητής της ουκρανικής πόλης Ενερχοντάρ, δίπλα στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, τραυματίστηκε από έκρηξη.
  • Ο πρόεδρος της Πολωνίας προειδοποίησε ότι τυχόν εδαφικός ακρωτηριασμός της Ουκρανίας θα συνιστά τεράστιο πλήγμα για την Ευρώπη.
07:42

ΟΗΕ: Για πρώτη φορά, οι ξεριζωμένοι ξεπερνούν τα 100 εκατ. παγκοσμίως

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε, για πρώτη φορά, τον αριθμό των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν βίαια από τον τόπο τους να σπάσει το φράγμα των 100 εκατομμυρίων σε παγκόσμια κλίμακα, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

07:39

Ερευνητές εγκλημάτων πολέμου

Μιλούν στην «Κ» δύο ειδικοί που συλλέγουν πειστήρια και μαρτυρίες στα χαλάσματα της Ουκρανίας.

07:34

Το Αζοφστάλ «έπεσε», υπό ρωσικό έλεγχο η Μαριούπολη

Τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, περισσότεροι από 1.700 μαχητές που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις.

07:33

Ο πόλεμος του Πούτιν θρέφει το ΝΑΤΟ

Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας διαμορφώνει μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη, ενισχύοντας την αμερικανική ηγεμονία.