Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα δεν τερματίσει τις παραβιάσεις, θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία των νησιών

Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα δεν τερματίσει τις παραβιάσεις, θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία των νησιών

«Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, η κυριαρχία των νησιών θα τεθεί υπο συζήτηση. Είναι τόσο ξεκάθαρο», δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου και κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς για «κόμπλεξ κατωτερότητας»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

«Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, η κυριαρχία των νησιών θα τεθεί υπό συζήτηση. Είναι τόσο ξεκάθαρο», δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου και κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς για «κόμπλεξ κατωτερότητας».

Ολόκληρη η δήλωση Τσαβούσογλου

«Υπάρχει λόγος για τη νευρική συμπεριφορά της Ελλάδας, καθώς παραβιάζει το καθεστώς των νησιών, τα οποία σύμφωνα με τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Εμείς φέρνουμε στην ατζέντα το θέμα αυτό στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.

Στείλαμε στον ΟΗΕ δυο επιστολές, αναφέροντας πως αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα βάσει των Συνθηκών, οι οποίες είναι ξεκαθαρες. Η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους και τα στρατιωτικοποιεί. Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, η κυριαρχία των νησιών θα τεθεί υπό συζήτηση. Αυτό θέλω να το ξαναπώ: αν η Ελλάδα δεν τερματίσει τις παραβιάσεις θα συζητηθεί το θέμα της κυριαρχίας των νησιών. Είναι τόσο ξεκάθαρο.

Επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν νομικά στις επιστολές μας, γίνονται επιθετικοί. Κατηγορούν την Τουρκία πως ασκεί επεκτατική πολιτική, πως «πήρε τα νησιά μας» κ.ά. Η δική μας επιστολή είναι απλή και ξεκάθαρη. Στα πλαίσια του νόμου εκφράζουμε τις θέσεις μας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να απαντήσει ή δίνει βλακώδεις απαντήσεις και μετά δημαγωγεί.

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν κάποια κόμπλεξ, εμείς δεν έχουμε. Λες και αν δεν επιτεθούν μία μέρα στην Τουρκία δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τον λαό τους. Έχουν τέτοιο κόμπλεξ. Αυτό είναι ένα κόμπλεξ κατωτερότητας!

Ένα πράγμα το καταφέρνουν πολύ καλά. Είναι ικανοί στο να υποστηρίζουν πως έχουν δίκιο ακόμα και σε θέματα που έχουν άδικο. Και κλαψουρίζουν καλά.

Επίσης, όταν σε βλέπουν, αγκαλιές. Αλλά όταν μπουν σε συνάντηση, μίσος, ψέμα και συκοφαντία. Αυτά δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν σε χώρες και σε πολιτικούς.

Το τονίζω ακόμα μια φορά. Η Ελλάδα να απαντήσει αντρίκια σε αυτές τις επιστολές που έχουμε στείλει. Ας πει πως δεν παραβιάζει το καθεστώς των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Έχουμε στο χέρι μας ντοκουμέντα. Αν δεν τερματίσει τις παραβιάσεις, ξεκινάμε τη συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών. Θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή