Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στηρίζουν την άμεση υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στηρίζουν την άμεση υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ

Υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία, δηλώνουν Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, έπειτα από τη συνάντησή τους με τον Ζελένσκι στο Κίεβο

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που προσφάτως δέχθηκαν αιχμές από το Κίεβο για την επιφυλακτική τους υποστήριξη, μετέβησαν στην ουκρανική πρωτεύουσα σε μία ισχυρή κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης. Το σημερινό ταξίδι είχε και έναν ακόμα ισχυρό συμβολισμό σε μια κομβική στιγμή: Αύριο η Κομισιόν αναμένεται να συστήσει την προώθηση της αίτησης της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, την οποία οι ηγέτες των κρατών-μελών αναμένεται να εγκρίνουν στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την άφιξη στο Κίεβο, στο οποίο έφτασε με το νυχτερινό τρένο, έχοντας δίπλα του τον Γερμανό Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι. Μαζί τους ήταν κι ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.

Ισχυρή στήριξη για ένταξη στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι και οι τέσσερις ηγέτες υποστήριξαν την ιδέα να δοθεί στην Ουκρανία «άμεσο» καθεστώς υποψηφίου στην ΕΕ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε: «Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το άμεσο καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ. Η Γαλλία θα εντείνει τις παραδόσεις όπλων στη χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία». Ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης τη σημασία της διατήρησης ανοιχτού καναλιού επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Ντράγκι είπε ότι το κύριο μήνυμά κατά την επίσκεψή του ήταν το ότι η Ιταλία θέλει να δει την Ουκρανία στην ΕΕ. «Ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται καθημερινά τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που στηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το σχέδιό μας», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία». Σημείωσε ότι η Ιταλία θέλει να δει το τέλος της σύγκρουσης, αλλά «οποιαδήποτε διπλωματική λύση δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη βούληση του Κιέβου».

Ο Σολτς δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειάζεται, περιγράφοντας τον αγώνα του Κιέβου ενάντια στη ρωσική εισβολή ως «ηρωικό». «Η Γερμανία έχει δεχθεί 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και επίσης υποστηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά», είπε, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό όσο η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξή μας».

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε επίσης ότι ήρθε με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει μια θετική απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στηρίζουν την άμεση υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ-1

Ο Ζελένσκι ζήτησε κυρώσεις και όπλα

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την «αλληλεγγύη τους προς τη χώρα και τον λαό μας», ωστόσο δεν έλειψε η πίεση του για επιπλέον εξοπλισμό. Στο νυχτερινό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό είχε αναφέρει: «Καθημερινά αγωνίζομαι για την Ουκρανία να αποκτήσει τα όπλα και τον εξοπλισμό που χρειάζεται».

Επισήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας ισοδυναμούσε με επίθεση εναντίον όλης της Ευρώπης. «Όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει την κατεχόμενη γη», είπε, συμπληρώνοντας ότι στο τραπέζι τέθηκε θέμα περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας του.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στηρίζουν την άμεση υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ-2

«Κάντε Ευρώπη, όχι πόλεμο» 

Στο πεδίο της μάχης, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα στρατεύματά τους εξακολουθούν να αντέχουν ενάντια στους μαζικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην ανατολική πόλη Σεβεροντόνετσκ και περιέγραψαν μία σταδιακή πρόοδο στην αντεπίθεση στο νότο. Ωστόσο, και αυτοί τόνισαν ότι οι μάχες και στα δύο κύρια μέτωπα εξαρτώνται από τη λήψη περισσότερης βοήθειας από τη Δύση, ειδικά πυροβολικό για την αντιμετώπιση του μεγάλου πλεονεκτήματος της Ρωσίας σε ισχύ πυρός.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισκέφθηκαν το κοντινό προάστιο Ιρπίν, το οποίο -μαζί με την Μπούτσα και την Μποροντιάνκα– είχε μετατραπεί σε θέατρο θηριωδίας από το ρωσικό στρατό. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρόσεξε το σύνθημα σε έναν τοίχο που έγραφε: «Κάντε Ευρώπη, όχι πόλεμο» (μία παραλλαγή του κάντε έρωτα, όχι πόλεμο), σημειώνοντας: «Είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπεις αυτό. Αυτό είναι το σωστό μήνυμα».

Σύμφωνα με το Reuters, η επίσκεψη χρειάστηκε εβδομάδες για να οργανωθεί. Προηγήθηκε σειρά επικρίσεων, καθώς και σύγκριση με τη στάση του Βρετανού Μπόρις Τζόνσον, που επισκέφθηκε το Κίεβο πριν από περισσότερους από δύο μήνες.

Ταυτόχρονα, σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και  αναμένεται να ανακοινώσουν περισσότερες παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε νέα βοήθεια αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων, ρουκετών πυροβολικού και βλημάτων.

Ο στόχος της Ρωσίας είναι «η καταστροφή του ουκρανικού κράτους»

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας εκτιμά ότι η Ρωσία επικεντρώνεται κυρίως στην προσπάθεια για πλήρη έλεγχο των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ.

«Οι κύριοι στρατηγικοί, στρατιωτικοπολιτικοί και στρατιωτικοοικονομικοί στόχοι της Ρωσίας όσον αφορά το κράτος μας παραμένουν η πλήρης καταστροφή του ουκρανικού κράτους και έθνους, καθώς και η καταστροφή των στρατιωτικών και οικονομικών θεμελίων του κράτους μας», είπε η Χάννα Μαλιάρ.

Πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικοί στόχοι της Ρωσίας περιλαμβάνουν την καταστροφή όπλων και εξοπλισμού που αποστέλλεται στην Ουκρανία από το εξωτερικό και την καταστροφή της υποδομής μεταφορών που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά στρατιωτικών και αγαθών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή